Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wynajmuję mieszkanie i przyszedł pierwszy rachunek za ogrzewanie gazem za okres 3 tygodni musiałem zapłacić 360zł. Zużycie prawie 1000 kWh gazu. 

Mieszkanie 55m2, dwa grzejniki w salonie, jeden w kuchni i sypialni oraz drabinkowy w łazience. 

Wszystkie grzejniki ustawione termostaty na 3. 

Na kotle temperatura 40°. Na sterowniku ustawiony program grzania 24/7 i temperatury 21° w dzień i 20° w nocy. 

Wcześniej miałem ustawione grzanie od 7 do 11 i od 17 do 23. Ale wyczytałem, że lepiej żeby kocioł chodził non stop niż wyłączał się po kilka razy.

Jakie są najlepsze ustawienia? Bo prawie 400zł za 21 dni to jest dużo. 

Może w sterowniku program zmienić? Temperatury? Sterownik to Salus20241206_180948.thumb.jpg.d1ced2ca3c94b14efb4aa6e5122d0e90.jpg20241206_180901.thumb.jpg.1a5ec9a87eb8be97d2484cb07bde31c0.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie wszyscy jestem tu nowy mam problem z Vismanem 050 -boka jaką ustawic temperature na piecu żebym mniał w domu piętrowym chociaż z 20 stopni bo włączam go o godz 14 na piecu jest 40 stopni po godzince daje na 50 stopni i tak do 23 mam w domku około 15 stopni poproszę kogoś o mądrą radę może ja cos żle robie 

Opublikowano

A od 23 do 14 co grzeje dom by utrzymać uzyskaną po dogrzaniu gazem temperaturę?

Opublikowano

od godz 23 ide spac a właczam go wtedy jak jade do pracy  gdzie pracuje od godz 14 do 22 i tak mam obawe żeby cos się wydarzyło podczas mojej nieobecnosci ja tylko zapytałw Sławku

Opublikowano

Jak będziesz grzać tylko kilka godzin dziennie to nie dziw się, że nie możesz dogrzać mieszkania.
Możesz tylko grzać z wyższą temperaturą np.60-70 stopni przy grzejnikach.