Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

Z drugiej strony skoro masz sterowanie pogodowe, to po grzyb Ci regulator pokojowy?

Jedno wyklucza drugie?

22 godziny temu, bercus napisał(a):

robuj zwiekszac ta pokojowa o 0,3°jesli sie podnosi zasilanie do tych 45˚,czy zmniejszyc hysterezy,poki pozwoli ten pomieszeniowy komponent.

Czyli na regulatorze pokojowym ustawić histereze 0,8 a na piecu zmniejszyć?Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?

Opublikowano
7 minut temu, CeKris napisał(a):

Jedno wyklucza drugie?

Nie, możesz jeszcze dołożyć elektroniczne głowice na grzejniki.

Tylko po co?

Opublikowano

Po to żeby w sypialni i łazience były różne temperatury 

Opublikowano

Hmmm, nie mam żadnych regulatorów pokojowych i w każdym pomieszczeniu mogę mieć temperaturę jaką chcę.

Salon, kuchnia, jadalnia mam 23-23.5, sypialnie ok 22, łazienka 26, wiatrołap ok 21, pokój teraz 21, jak była mama to 24. 

Żaden problem. Do wyboru i do koloru

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, CeKris napisał(a):

Czyli na regulatorze pokojowym ustawić histereze 0,8 a na piecu zmniejszyć?Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?

Nie,na pokojowym zmniejszaj hysterezy do 0,2.Poki nie chcesz,by spadla temp.CO o 5°i potym trzymalo do spadku pokojowej o pol stopnia-bedzie powrotnie dzwigac po spadku pokojowej o 0,2˚.0,2 na pokojowke to komfort i osczednosc.

W poprzednym postu myslalem zwiekszac ustawiona pokojowke na probe,bys wiedzial,czy jest nižsza temperatura CO zpowodowana obnižaniem z pokojowki.

Pomimo wszystkiego ja mam obnižanie ustawione 2°i w zupelnosci wystarcza,kiedy krzywa pogodowa dobro ustawiona.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Teraz na próbe na reg.pokojowym mam 0.3 st.C a "obniżenie pokojówki" CO o 7 st.C.Tobie chodzi analigicznie 0,2/5st.C?

Opublikowano
6 godzin temu, bercus napisał(a):

kiedy krzywa pogodowa dobro ustawiona.

Jak u Ciebie wygląda krzywa pogodowa?

Opublikowano (edytowane)

Hystereza pokojowki mam 0,2˚,obnižanie CO w przypadku jej osiagniecia mam 2˚,ale trzyma 95% zadana pokojowka 23˚ w hysterezy,tylko przy sloncu obnižy.Wczesniej mialem odwrotnie-chodzilo w wiekszosci na obnižaniu,ale dopasowalem krzywy grzewczej tak,že trzyma zadana.Krzywa grzewcza startuje przy 10°na dworze na 32° i potym z každym stopniem ochladzenia doda na CO  0,8˚,czyli przy zeru mam 40. Minus 10°CO 48˚.

Edytowane przez bercus
  • Przydało się 1
Opublikowano

A jakie masz histerezy CO/CWU?Chociaż przy regulatorze pokojowym histereza CO nie ma znaczenia,bo piec odpala od spadku histerezy na regulatorze pokojowym i CWU.Przynajmniej u mnie tajk jest.Ale możesz napisać obie.

Opublikowano

Na zaworze 4D ustawione by trzymalo z roznica 0,2˚,to jedyne,co možne nazwac hystereza CO. CWU grzeje elektryka.

Opublikowano

OK rozumiem.Ja CWU grzeję pelletem,chociaż mogę go podpiąć osobno do prądu.Ciekawe czy to się będzie opłacało?Jakoś nigdy nie myślałem o tym w okresie grzewczym.

Opublikowano

Mi wychodzi grzanie kotlom 4x taniej niž prad,ale mam 2 lazienki i 2 bojlery,musze dužo sciany kutac bym przerobil,ale plany i dužy bojler z wežownica juž mam.Jescze checi do roboty...,bo to stale cos.