Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podłącze się do tematu.

Obecnie mam kocioł węglowy a zbiornik wyrównawczy podłączony rurką miedzianą 3/4 do jednego z pionów.

Bedę wymieniał kocioł na pelettowy i dokładał rurę bezpieczeństwa 1 cal do zbiornika wyrównawczego.

Czy mogę zostawić podpięte stare podłączenie do zbiornika wtrównawczego i dołączyć nową rurę bezpieczeństwa, ewentualnie połączyć obydwie rury i podłączyć do zbiornika wyrównawczego? albo jakieś inne rozwiązanie. Nie mam jak odłączyć starego podłączenie od pionu ,bo musiał bym pruć łazienkę , a chcę tego uniknąć.

Opublikowano (edytowane)

Ok. Jako że mam zamiar puścić tę nowa rurę bezpieczeństwa na strych kanałem wentylacyjnym (aby nie pruć łazienki) mam zamiar zrobić ją z rury stalowej karbowanej elastycznej ,to ułatwi mi pracę .Jak myślisz czy to dobry pomysł?

Czym najlepiej zaizolować taka rurę biegnąca w kanale wentylacyjnym (kominie)?

Sprzedawca zakuwa takie rury złaczem 1" ale średnica ma wymiar wewnętrzny 20,9 mm i trzeba by wybrać większą z złączem 1 1/4, ta ma średnicę w środku 25,2 mm. Co o tym myślisz? Są może jakieś zestawy do samodzielnego montażu złącza na takie rury?

Przechwy�_2024_12_05_11_08_38_879.png

Edytowane przez rambo5
Opublikowano

Czym ją najlepiej zaizolować , czy zwykła otulina do rur wystarczy?

Opublikowano

Dzięki.

Jeszcze mam taki dylemat jeśli chodzi o przyłącze zbiornika wyrównawczego który też będę wymieniał  na nowy. Zbiorniki  35-40 litrów które są w sprzedaży,  przeważnie mają  przyłącza 3/4" a rura bezpieczeństwa musi miec 1", czy mogę założyć taki zbiornik , czy takie przewężenie nie będzie robiło jakiegoś problemu ,czy szukać takiego z przyłączem 1" albo zrobić na zamówienie ?