Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

może mi ktoś pomóc? Mam na naczyniu wyrównawczym zamontowany automatyczny odpowietrznik. Wydaje mi się, że dzięki temu mam w tym roku dość mocno zapowietrzoną instalację. Ostatnie 2 lata odką nowe naczynie było zamontowane nie było większych problemów, ale w tym sezonie już kilkanaście razy przegrzałem piec. Raz palenie działa płynnie, a innym razem schodzę co godzinę bo coś się dzieje. Wtedy jak przekręcam zawór 3D tak aby puścić całą gorącą wodę na kaloryfery to słychać ostre "bulgotanie" z szumem w rurach. Po kilku takich manewrach bulgotanie znika i wtedy albo jest już dobrze, albo po godzinie znowu jest to samo.

Po dokształcaniu się w tym temacie przy pomocy różnych for internetowych doszedłem do wniosku, że tego odpowietrznika tam nie powinno być, a tylko taka rurka w kształcie fajki.

Jak to coś się nazywa poprawnie? Wpisując różne hasła na google nie mogę nic takiego znaleźć do kupienia. Dzwoniłem dziś do 2 sklepów hydraulicznych to nic takiego nie mieli w sprzedaży.

image.png.f47daaa845303a82c73982ae1561f251.png

Druga sprawa, czy jak zdemontuję ten odpowietrznik i zostawię sam otwór (zaznaczony na zdjęciu) to mi się woda jakoś przypadkiem nie będzie tamtędy wylewać?

image.png.e2c083cf35e90758202ce6124761aa83.png

Ze zbiornika jest odprowadzenie nadmiaru wody do kanalizacji, ale czy przypadkiem przy jakichś bulgotach coś tam się nie wydostanie?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lriuqs napisał(a):

Jak to coś się nazywa poprawnie? Wpisując różne hasła na google nie mogę nic takiego znaleźć do kupienia.

Fajkę zrobisz samodzielnie  z kształtek ,np;

Przechwy�_2024_12_02_16_32_21_182.png

Przechwy�_2024_12_02_16_36_52_695.png

Edytowane przez rambo5