Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Posiadam kocioł połączony z buforem 800 l na grzejniki puszczam od 38 do 45 stopni .

chciałem zamontować dodatkowo pompę ciepła tylko niewiem czy połączyć ją z wężownicą w buforze i utrzymywać stałą temperaturę (45 stopni ) na buforze a na instalację sterować temperaturą tak jak z kotła , czy wpiąć pompę z pominięciem bufora 

Opublikowano

Masz obieg CO zamknięty czy otwarty? Do PC musi być zamknięty.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Masz obieg CO zamknięty czy otwarty? Do PC musi być zamknięty.

Obieg zamknięty 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Chodziło o zamknięty układ CO lub otwarty. Chciałem napisać co innego i obieg mi został a zmienić treści później nie mogłem. Piszę tutaj z telefonu mówiąc czasami coś innego się wpisze. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
W dniu 20.11.2024 o 21:10, Grzewat napisał(a):

....chciałem zamontować dodatkowo pompę ciepła tylko niewiem czy połączyć ją z wężownicą w buforze i utrzymywać stałą temperaturę (45 stopni ) na buforze a na instalację sterować temperaturą tak jak z kotła...

Takie rozwiązanie jest najgorsze z możliwych i zabija sens używania PC. Myślisz logiką użytkownika kotła zasypowego, gdzie trzeba utrzymać bezpieczną minimalną temperaturę kotła, a później ewentualnie podmieszać wodę w/g potrzeb. Pompa ma chodzić na jak najniższych parametrach temperatury i dużych przepływach, więc grzejemy tyle ile trzeba, nic więcej i odpadają wymienniki, wężownice, pogarszające wymianę ciepła. Widzę teraz nowy trend dostawiania buforów do pompy, niby dla poprawy ekonomii pracy. Też chciałem zrobić takie połączenie, ale nadal nie widzę sensowności takiego połączenia, gdyż pompę mam nieco mniejszą niż wyliczona moc. Zaczynam czwarty sezon grzania i potwierdza się fakt że dni w sezonie gdy pompa musi chodzić na max. mocy jest na tyle mało, że branie czegoś nad wymiar, mści się taktowaniem w okresach przejściowych i przez część zimowych dni.

Opublikowano
3 godziny temu, carinus napisał(a):

Takie rozwiązanie jest najgorsze z możliwych i zabija sens używania PC. Myślisz logiką użytkownika kotła zasypowego, gdzie trzeba utrzymać bezpieczną minimalną temperaturę kotła, a później ewentualnie podmieszać wodę w/g potrzeb. Pompa ma chodzić na jak najniższych parametrach temperatury i dużych przepływach, więc grzejemy tyle ile trzeba, nic więcej i odpadają wymienniki, wężownice, pogarszające wymianę ciepła. Widzę teraz nowy trend dostawiania buforów do pompy, niby dla poprawy ekonomii pracy. Też chciałem zrobić takie połączenie, ale nadal nie widzę sensowności takiego połączenia, gdyż pompę mam nieco mniejszą niż wyliczona moc. Zaczynam czwarty sezon grzania i potwierdza się fakt że dni w sezonie gdy pompa musi chodzić na max. mocy jest na tyle mało, że branie czegoś nad wymiar, mści się taktowaniem w okresach przejściowych i przez część zimowych dni.

Czyli najlepiej wpiąć się pompą omijając bufor