Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie podłogówką w kilku pomieszczeniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Mam piec Termet ecocondens gold plus + sterownik Salus RT520TX, podłogówka jest zasilana jedną pompą obiegową regulowaną sterownikiem ST-517, nie ma kaloryferów.

Dom jest z poddaszem użytkowym. Są dwa rozdzielacze do podłogówki, po jednym na piętrze i parterze. Każde pomieszczenie ma dwa obiegi, poza garderobą i garażem. Czyli każdy rozdzielacz ma zajęte po 10 obiegów. Między rozdzielaczami mam puszczone przewody komunikacyjne.

Obecnie steruję temperaturą tylko z SALUS. Ogólnie nie ma problemów z przechładzaniem czy przegrzewaniem domu. Chciałbym poprawić komfort -  brakuje mi możliwości ustawienia osobnej temperatury w łazience na górze, 3 pokojach i na dole w garażu + pokoju który jest rzadko używany.  Mogę zamieścić rzuty pomieszczeń z obiegami dla lepszego rozpoznania sytuacji.

Myślałem żeby kupić system z 6 elektrozaworami + dwoma listwami + sterowniki bezprzewodowe. Nawet nie tyle sterowniki co czujniki temperatury. Mógłbym sterować wtedy temperaturami w pokojach, łazience, a w miejscach np garderoba pętla byłaby ustawiona na sztywno. 

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? 

Opublikowano

Takie rozwiązanie jest bardzo komfortowe, ale niesie za sobą kilka wad o których ma kto mówi.

Ja mam bardzo podobną sytuację do Twojej i wprawdzie Ty masz kocioł gazowy więc u Ciebie problem nie będzie aż tak duży, ale pamiętaj że przy sterowaniu strefowym, pętle będą Ci się otwierać i zamykać o różnych porach. W międzyczasie w zamkniętych pętlach temperatura podłogówki będzie spadać, a po otwarciu kocioł będzie musiał trochę popracować.

Generalnie takie rozwiązania powodują bardzo nierówną pracę kotła - u mnie wprawdzie udało się dojść do porozumienia, ale kosztowało to sporo czasu zanim wszystko ustawiłem tak jak trzeba i jak wspomniałem ja mam kocioł na paliwo stałe więc to znacznie potęguje problem.

Jeśli mogę Ci coś doradzić, to szukaj sterowników z małą histerezą - ja poszedłem w system Auraton'a i tam sterowniki mają histerezę +/- 0,2 C - to powoduje że pętle otwierają się i zamykają częściej, ale przez to temperatura wody w tych strefach nie spada zbyt mocno i potem kocioł nie musi tak bardzo gonić.

Dobrze też zostawić kilka pętli które będą otwarte cały czas podczas pracy kotła - to powoduje że ciągle masz niewielki odbiór i kocioł pracuje bardziej stabilnie. Ja przegiąłem z ilością stref, bo mam ich 6 i sterowanie stało się bardzo problematyczne.

Być może u Ciebie problemu w ogóle nie będzie, ale wiem że i w przypadku kotłów gazowych sterowanie strefowe może generować tego typu problemy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dobrze że wspominasz o buforze ciepła w pozostałych strefach. W/g planu miałbym na górze otwarte dwie pętle z 10. Te dwie to garderoba i tym samym na dole byłby - hol (1 pętla), kuchnia oraz salon z jadalnią 6 pętli).

Opublikowano

PC i gaz nie lubi takiego sterowania.

To sie fajnie sprawdza z buforem. Instalacja zyje swoim zyciem a kociol (jaki by nie byl) swoim.

Opublikowano

Nie zawsze, jeżeli nie będzie na tyle dostatecznego odbioru, kocioł będzie "szorował po dnie" pracując na bardzo małej mocy - mam na myśli sytuację kiedy otworzy Ci się tylko jedna strefa, a te które uważasz za bufor będą na tyle nagrzane że odbioru energii z nich praktycznie nie będzie.

Kocioł będzie albo co chwila się włączał i wyłączał, albo pracował ze swoją mocą minimalną - co nie jest zdrowe ani ekonomiczne.

Z tego co zaobserwowałem to najgorszy jest okres przejściowy, gdzie nie ma dużego zapotrzebowania na energię - jak już temperatury na tyle spadną że "jest co grzać" to sytuacja jest lepsza, ale początek jesieni u mnie to był dramat.