Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji CO z grzejnikami i podłogówką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na wstępie garść informacji:

- Dom powierzchnia użytkowa 149m2

- Zapotrzebowanie na ciepło do celów grzewczych według projektu 11906W

- Powierzchnia podłogówki sam parter ok. 60m2 (5 pętli PEX16, już nie pamiętam konkretnych długości, ale w miarę możliwości równe, odstęp między rurkami 20cm)

- Kocioł Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3 A 23 ze sterownikiem CW400 zamontowanym w centralnym punkcie domu, i wbudowanym zbiornikiem CWU ładowanym warstwowo

- Grzejniki aluminiowe żeberkowe o ile dobrze pamiętam G500F we wszystkich pomieszczeniach na parterze i na piętrze. Instalacja klasyczna poziom Wirsbo 25mm, piony Wirsbo 20mm odejścia do grzejników od pionów Wirsbo 16mm.

- System solarny 3 panele i zbiornik 300l

Aktualnie piec działa jedynie w połączeniu z grzejnikami podpiętymi bezpośrednio do kotła. Jak na rysunku poniżej z pomocy projektowych Junkersa, jedyna różnica to sterownik CW400 zamontowany w domu.

image.png.ae1046309cff9e941420ecc3e1e7fa8c.png

Chciałbym natomiast w końcu uruchomić ogrzewanie podłogowe. Na podstawie przeczytanych tutaj na forum tematów oraz poniższego schematu z pomocy projektowych Junkersa wyrysowałem taki schemat.

image.png.3636c30c2d8cd0176a66fd8fddc011b0.png

image.png.2418ed78625582e4bdbae4cc1596346d.png

O ile dobrze rozumiem związku z tym, że są to różne systemy ogrzewania o różnej temperaturze zasilania, żeby mogły działać bez problemów niezależnie potrzebne będzie sprzęgło z możliwością zamontowania czujnika temperatury. Dla danych moc cieplna 12kW, Tzasilania 55 stopni, Tpowrotu 45 stopni, przepływ nominalny wychodzi ok 1m3/h. W związku z tym myślałem nad zastosowaniem jednego z trzech sprzęgieł:

- SHE-OC do 28 kW - wystarczające najtańsze

- SHE-CD Condens do 35 kW - dedykowane dla kotłów kondensacyjnych. Pytanie czy jest sens stosowania tego sprzęgła, czy jest to jedynie marketing?

Dodatkowo do zasilania i powrotu sprzęgła chciałem użyć lutowanych rur Cu28mm. Za sprzęgłem również lutowane rury Cu28mm i odejścia na trójnikach na grzejniki oraz podłogówkę. Do podłogówki planuję zakupić gotowy układ Afriso BRU551 do zamontowania w skrzynce rozdzielacza. Do grzejników pompę UMP3 15/70. Automatykę pieca chciałem rozbudować o dodatkowy moduł sterowania MM200 do obsługi dwóch obiegów grzewczych oraz regulator CR10 na piętrze.

Proszę o sprawdzenie schematu i uwagi.

Opublikowano

Dom był budowany w 2010r, jeszcze wtedy bez projektu technicznego. Wynika to z widzimisię hydraulika. Jeszcze odszukam zdjęcia z montażu i potwierdzę czy na pewno 20cm.