Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Przymierzam się do wymiany starego pieca na Ogniwo Classic DS 13 KW cała instalacja rozprowadzona jest w PP. PYTANIA
Czy mogę wpiąć się rurą PP bezpośrednio w piec?
Czy ta rura to wytrzyma?
Jeśli tak to czy może być to zwykła rura i zwykłe kształtki czy jakieś specjalne?
W chwili obecnej w starym piecu mam z pieca wyprowadzone ok 20 cm rury stalowej i potem przejście w PP ( działa to tak już 15 lat). Jeśli bezpośrednio przy piecu musi zostać rura stalowa to jakiej musi być długości żeby przejść na PP i ma to być ocynk czy może być czarna?
Czy rozmiar 1 1/2 rury stalowej to odpowiednik PP 40?

W tej chwili wygląda to jak na zdjęciu. Nie wiem czy nowy piec uda mi się idealnie wstawić pod kolanko z instalacji, które widać na górze zdjęcia. Zostawić przyłącz na rurkach 32 czy jest to za cienkie i zmniejsza przepływ. Na powrocie zainstalowana jest pompka. Co proponujecie. 
Z góry dziękuję za pomoc

20241108_131203.png

Opublikowano

Przy kotle musi być rura metalowa - stal czarna lub miedź, ocynk odpada.

Minimalna długość to 1m od kotła, ale do naczynia przelewowego rura musi być metalowa na całej długości.

Rura musi mieć średnicę wewnątrz ( otworu) 1" lub więcej - czyli rura PP32 odpada i to podwójnie - materiał zły i średnica za mała.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Widzę, że na forum często padają pytania o pexy i ocynk. Ja nie jestem ekspertem, ale dodam bo może się komuś przerabiającemu instalację przydać, iż lepiej nie stosować ocynku i plastiku (np. pex):

„Warunki techniczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 1065) nie dopuszczają stosowania ocynkowanych rur w instalacjach ogrzewczych, natomiast wolno je stosować w instalacjach c.w.u. pod warunkiem że temperatura wody w punktach poboru nie przekracza 55℃ natomiast temperatura 70 ℃ występuje krótkotrwale. (Wg. Polski Instalator 1-2/2020).” a wcześniej: „Gdy temperatura c.w.u. nie przekracza 50℃ cynk na wewnętrznej powierzchni przewodów tworzy warstwę która chroni stal przed korozją. Jednak powyżej 55℃ warstwa cynku odspaja się, staje się luźna i ziarnista, a przy temperaturze 60 - 70℃ następuje zmiana biegunowości Zn-Fe (cynk-żelazo)na niekorzyść żelaza. Powłoki cynkowe nie tylko tracą swoją skuteczność, ale mogą być wręcz szkodliwe. Pojawia „biała rdza” będąca produktem korozji cynku. Produkt ten powoduje zanieczyszczenie filtrów siatkowych instalacji.” - to jeden z komentarzy do filmu, gdzie pokazano jak złe skutki może mieć stosowanie ocynku:

image.thumb.png.f39be4f59dab14693524b6df7ff4d386.png

link do filmu: 

Chyba lepiej też nie stosować rur plastikowych bo instalacja centralnego ogrzewania (zwłaszcza z buforem) działa na wysokich temperaturach np. około 90 stopni lub więcej, co powoduje że te rury plastikowe mogą się stopić/rozszczelnić – przykład skutków takiej awarii:

image.thumb.png.58d5ef40cb7e42f3fc654f9b33cbd73c.png

to z filmu: 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Matejko1co do plastiku to się zgadzam ale ocynk !. Jedynie przy spawaniu a szczegolnie gazowym jest problem. 35 lat temu nie zastanawiałem się tylko montowalem to co udało się  załatwić i w niektórych miejscach do dziś trzyma ale tylko skręcane. Dzisiaj bym robił całą instalację w miedzi. A filtr i tak trzeba co jakiś czas czyścić. Wydaje mi się że należy przy każdorazowym  remoncie instalacji wodę nie wypuszczać do ścieku tylko do beczki A po skończeniu spowrotem do instalacji wiem nie jest to łatwe ale ta woda jest już przerobiona-odtleniona. A temat dla nowych majsterkowiczów na pewno pomocny

Pozdrawiam

A tak w ogóle to cieszę się że się ruszyło na forach i w kotłowni 🤠

Pozdrawiam 

Opublikowano
7 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

Powłoki cynkowe nie tylko tracą swoją skuteczność, ale mogą być wręcz szkodliwe. Pojawia „biała rdza” będąca produktem korozji cynku.

Stosując inhibitor korozji  też nie można stosować ocynku?

Opublikowano

To ja też podpinam pod to pytanie @cezario1 Może ktoś wie? I od razu jeszcze jedna rzecz czy jeśli stosujemy inhibitor korozji to czy możemy mieć zawór do dobijania wody w CO z wody użytkowej? I czy ten zawór musi mieć jakąś szczególną konstrukcję?

Opublikowano

Koledzy ! kruszycie tu kopie czy ocynk jest zły czy dobry. Może jest ktoś kto namacalne spotkał się z usterką spowodowaną elementami ocynkowanymi w instalacji CO to niech się wypowie. Mam w układzie od początku ocynkowane zawory (garaż 35l) i nic nie zaobserwałem. Muszę się przyznać że niestosuję inhibitor korozji ale od 6 lat mam w ukladzie dodany płyn tzw  emulsją chlodzocą (stosowana podczas obróbki skrawaniem) jedyny minus tego płynu jest taki że nie mogę stosować termostatów (nigdy ich  nie miałem) i woda wraca do układu. (pisałem o tym wyżej), to tyle z mojej strony o ocynk.

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 10.11.2024 o 14:24, AO49 napisał(a):

35 lat temu nie zastanawiałem się tylko montowalem to co udało się  załatwić i w niektórych miejscach do dziś trzyma ale tylko skręcane

Większość staruch instalacji tak ma. Przez 35 lat to tam żadnej korozji nie ma. Wewnętrzna powierzchnia ocynku już dawno jest  usunięta przez sitka, a zewnętrznej nic nie zagraża. Można obejrzeć kształtkę od środka ile tego ocynku tam było? Nie ma powodu do zmartwień. 

Opublikowano

Dużo gorszym błędem niż ocynk w instalacji jest napełnienie instalacji wodą ze zmiękczacza, szczególnie jak jest bufor.

A ocynk w stalowym CO to takie YETI - jak ktoś straszy to warto go nie słuchać, tylko samemu sprawdzić jak jest naprawdę.

Problemem jest ocynk z miedzią i np aluminium - tego to nawet inhibitor nie ochroni.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

To ja też podpinam pod to pytanie @cezario1 Może ktoś wie? I od razu jeszcze jedna rzecz czy jeśli stosujemy inhibitor korozji to czy możemy mieć zawór do dobijania wody w CO z wody użytkowej? I czy ten zawór musi mieć jakąś szczególną konstrukcję?

Najlepiej jak nie bedzie na „sztywno” polaczone tylko za pomoca szyzbkozlaczki i np. weza. Zawor zwrotny obowiazkowo a czy musi byc antyskazeniowy?

Ocynk sie nadaje… nigdzie ani CO ani CWU a to ze byl stosowany - bo nie bylo nic innego.

Edytowane przez PioBin