Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dodatkowa pompa na piętro

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak to wygląda to teraz, salon ustawiłem zgodnie z zalceniem

Pompa na parterze chodzi na "2" na tym ustawieniu stałym. Czyli ikonka prostej linii.

Pompa na piętrze chodzi na "3" (22W) na ustawieniu Auto. Jak ustawiam CP, to wskakuje max. 21W przez co przepływy spadają o 0,1 l/min

20241119_003956.jpg

20241119_004126.jpg

20241119_004240.jpg

Co do tych charakterystyk, jesteś w stanie coś doradzić? Bo w sumie nie wiem co bym miał zrobić na ten moment więcej. 

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Jak się zaczną siłowniki zamykać to w pozostałych otwartych pętlach przepływy wzrosną.

Poddasze ma trochę mało - tam jest sucha zabudowa podłogi, która mało akumuluje ciepła.

Jak będzie wystarczająco ciepło w pomieszczeniach to można skręcić te przepływy 1,5 na parterze.

Opublikowano

Dzisiaj na noc zostawiam wszystkie pętle odkręcone, niech to wszystko się przegoni. Obawiam się że te poddasze trochę najbardziej teraz dostanie po dupie. Sprawdzę jeszcze jutro jak będzie wyglądać przy zamkniętych pętlach oprócz łazienki z 1 piętra.

Na ten moment na poddaszu jest 21 C, a na kotle 35 C

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że instalacja już się odpowietrzyla. Finalnie podsumowanie jest zbliżone do wcześniejszych obserwacji, przy otwarciu wszystkiego co się da, niezmiennie na strychu jest niski przepływ 0,5 l/min. Zakładam, że dołożenie pompy (jakiejkolwiek) spowoduje to co wcześniej; zabranie wody z piętra. Druga sprawa czy podłączając (w teorii) trzecią mogłoby to wpłynąć na instalację? Rozumiem że fizyki nieoszukasz, rur i ich przepływów też, więc nie tu leży zapewne problem. Pomijam fakt, że raczej rzadko będzie występować sytuacja gdzie wszystko będzie otwarte, a wtedy przepływy na strychu to juz 1.5 l przy zamkniętych dwóch pętlach np. sypialni i garderoby.

Ogólnie jestem zadowolony z efektu, instalacja chodzi też przy okazji ciszej i nie gryzie się nic już na piętrze. Dzięki chłopaki za wszystkie rady😁

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano
22 minuty temu, WizardPL napisał(a):

Druga sprawa czy podłączając (w teorii) trzecią mogłoby to wpłynąć na instalację?

Tak. Dlatego chcialem abys sprawdzil wtedy jak nie bylo jeszcze sprzegla. Taka funkcje pelnilaby ta pompa w kotle. Ale bylo minelo.

Jesli cokolwiek dokladac to tylko w miejscu zaraz za sprzeglem, tak aby cisnela do obu pomp jednocześnie. Ile to zmieni ciezko powiedziec.

Opublikowano (edytowane)

Mam te stara pompę, mógłbym sprawdzić czy to coś by dało. Ona by musiała wychodzić ze sprzęgła od strony ciepłej do rur C.O. no nie?

Jeśliby to pomogło, mógłbym kupić te drugą DAB i wstawić ja na piętro a te Diamond 22W wstawić na stałe koło sprzęgła. Jak uważasz?

Mam jeszcze taka pompę do sprawdzenia od teścia, który będzie montował u siebie podlogowke w przyszłym roku. Myślicie że można ją wstawić na dół na parter na próbę, DAB dać na piętro a tego Diamond najsłabszego za sprzęgło?

Screenshot_20241120_125414_Allegro.jpg

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Jesli masz mozliwosci i czas to zrob taki test.

Tak. Na cieplej zaraz za sprzeglem i niech pcha w strone instalacji (w strone tych dwoch pomp co masz teraz).

Opublikowano

Nic tam nie widac 🙂

Pompa jak pompa. Tam gdzie najwieksze opory to tam mocniejsza pompa. Wydajnosci tych pomp sa zblizone (mocniejsze pompy maja troche wieksze wydajnosci) roznia sie najczesciej cisnieniem (wysokoscia podnoszenia). Tylko ze jak beda dwie pompy w szeregu to max. wydajnosc bedzie taka jak tej slabszej, natomiast jesli nie dochodzi do max. wydajnosci z powodu oporow to dodatkowa pompa powinna pomoc.