Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dodatkowa pompa na piętro

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Pompa do góry nogami na pewno nie może być, zniszczysz pompę, więc nie kombinuj, tylko rób.

Teraz widzę że ta pompa na strychu jest fabrycznie źle skręcona, dlatego się nie zmieści w szafce. Musiałbym rozkręcić korpus i tam gdzie jest to gniazdo zasilające z boku, musiałoby ono być na dole, wzdłuż przebiegu linii wody.

20241113_224045.jpg

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Obecnie ta pompa hydraulicznie jest OK, natomiast nie pasuje elektrycznie - wyjście kabla powinno być do dołu, ale to kosmetyka.

Jak zrobisz tak jak narysowałeś post wyżej, to pompa na poddaszu będzie zbędna.

Opublikowano

Tak, te pompę z poddasza przeniose na sam dół, to jest ta pompa na rysunku oznaczona jako P2. Muszę tylko rozkręcić jej korpus i obrócić ten kabel żeby zmieściła się w szafce. Zobaczę wtedy jak to będzie działać w parze z tą pompą DAB, jeśli wydoli i będzie dobrze zasilać całe piętro plus poddasze to ją na razie zostawię do "zepsucia". Najwyżej dokupie druga pompę dab.

Opublikowano

Właśnie mam nadzieję że to tak będzie działać🤣 dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi. Jak już ogarnę to wyślę zdjęcia ale na pewno będę jeszcze dopytywać 😅

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.11.2024 o 01:00, sambor napisał(a):

Oj będzie katastrofa!🤔

Masz pompę z mieszaczem, więc musi być tam zasilanie z i powrót do kotła.

Do póki nie wyczaisz na 100% gdzie która rura idzie, to wstrzymaj się z przeróbkami.

Dokopałem się do starego zdjęcia.  Ale chyba dalej nie ma potwierdzenia czy gdzieś tutaj jest powrót do pieca.

Post edytowany, bo myślałem że jednak coś widać.

20190328_001514.jpg

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 23:53, sambor napisał(a):

Nie wiem czy wiesz, że podczas obracania korpusu nie należy wyjmować wirnika z obudowy.

Odkręcasz tylko te 4 śruby i obracasz, bez wyjmowania.

Zaczęliśmy działać od góry, po kolei 😅

20241117_141136.jpg

20241117_141104.jpg

Widać już nawet bez sprzęgła, że teraz otwarty strych a nie zabiera wody. Już teraz widać poprawę na otwartych wszystkich pętlach, że przepływ jestem większy bo dochodzi nawet do 3 litrów na minutę 

Opublikowano

Jutro podłączamy sprzęgło, nowa pompę i przerabiamy dół. W chwili obecnej jest problem na odwrót. Przy otwartych pętlach na górze oraz strychu to pompa z góry zabiera ciśnienie partnerowi. Tam jest przepływ do 3 litrów, a na dole jest około 1 litr.

Opublikowano

Podlacz najpierw dol. Uruchom i zobac przeplywy.

Opublikowano

Okej, dobra jutro będę działać z resztą rzeczy. Dam znać finalnie jak co wyszło 😅dzięki!

8 minut temu, sambor napisał(a):

Przepływy 3 litry to za dużo, może być słychać w nocy, a parter 1-1,2l powinno być ok.

A na tej pompie zostawić auto czy zmienić na CC, cp? Bo nie wiem czym to dokładnie się wyróżnia.

Opublikowano

Jeżeli masz siłowniki, to je zdejmij lub zablokuj otwarte , ustaw jak już pisałem stałe ciśnienie - CP i poustawiaj przepływy, tak aby było ciepło wg gustu.

Oczywiście kocioł ma pracować wg krzywej grzewczej sterowanej czujnikiem temp zewnętrznej

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Zastanawia mnie jedna rzecz, czy to normalna temperatura pracy pompy? I tak będziemy ją zmieniać na te evoste jutro ale sam fakt mnie zastanawia. Temp na piecu to 33 C

20241117_171813.jpg

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Jakie przeplywy na obu pracujacych pompach bez sprzegla?

Opublikowano

Szkoda. Trudno.

Opublikowano

Przepuscilem pompy na pełną, słychać jeszcze że szumi i powietrze gdzieś uchodzi. Wydaje mi się że ograniczeniem i tak będą tak jak mówiliście, przekroje rur. Na dole pompa chodzi w trybie podlogowki na 1 biegu, na piętrze chodzi na pełnej na 3. Przy teoretycznie wszystkich otwartych pętlach każda ma około 1l /min. 

Ze sprzęgłem było trochę druciarstwa ale finalnie się udało. Jeszcze się upewniając: tam gdzie na obudowie jest KOCIOŁ to na górze rura która jest podłączona jest podłączona do zaworu zasilajacego wychodzącego z pieca, a ta na dole, od zaworu powrotu z pieca do sprzęgła.

Wodę chwilowo na piecu ustawiłem na 40.

Zgaduje, że przy wszystkich otwartych pętlach więcej niż 1l/min nie uzyskam.😅

20241118_220504.jpg

20241118_220439.jpg

20241118_220435.jpg

20241118_220411.jpg

20241118_220353.jpg

20241118_220338.jpg

Jeżeli dobrze rozumiem to sprzęgło też powoduje że mimo grzania wody w kranie to nie przestaje działać obieg wody. Wcześniej po odkręceniu wszystkie rotametry wskazywały 0, teraz nawet nie drgną. Ogólnie trochę jak się układ odpowietrzyl to na dole już jest przepływ około 2 l/min a na górze 1 l/min. Pompa na piętrze mimo to szumi jeszcze i słychać jak się przelewa woda z powietrzem.

Opublikowano

Mamy 23.45 i aktualnie:

1. Na parterze przepływy ustawiłem na

A) 1.5 l/min na każdą pętlę w salonie

B) 1 l/min na łazienkę bo jest dosyć mała

C) 2 l/min na wiatrołap bo tam straty ciepła największe.

2. Na piętrze każdy pokój w tym łazienka osiąga: 1 l/min

3. Strych wypada najsłabiej, nie wiem czy jest szansa go polepszyć, tam przepływy są na poziomie 0,5l/min przy wszystkich pętlach otwartych na 1 piętrze. Nie zawsze będzie taka sytuacja bo w sypialni nie grzejemy w ogóle praktycznie, tak samo w garderobie. Pokój przyszłego dziecka jedynie może będzie teraz częściej nagrzewany. 

Opublikowano

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy taka sama pompa DAB jak na dole, zamiast tej by coś pomogła. Czy mimo to zabieralyby sobie wodę i przepływy byłyby na podobnym poziomie. Pompa DAB ma chyba 30 coś W mocy, ta z Diamond ma 22. Wiem że to żaden chyba wyznacznik ale pewnie ta ma piętrze jest słabsza.