PioBin Opublikowano Niedziela o 13:14 #51 Opublikowano Niedziela o 13:14 Wedlug tych informacji tutaj tak wystaczy. Pytanie czy kociol (pompa) poda wystarczajaca ilosc wody do sprzegla (powinien). 1 Cytuj
WizardPL Opublikowano Niedziela o 13:17 Autor #52 Opublikowano Niedziela o 13:17 (edytowane) To jeszcze może inne pytanie. Bo patrząc po cenach tej dokładnie pompy ceny są trochę dla mnie "duże" 😅 chodzą od 800 do 1000 zł na allegro. Czy jakaś inna ewentualnie alternatywa markowa? Edytowane Niedziela o 13:17 przez WizardPL Cytuj
sambor Opublikowano Niedziela o 13:23 #53 Opublikowano Niedziela o 13:23 Wiem, że są drogie, ale to mercedes wśród pomp, a może nawet i więcej. Dlatego na piętro i poddasze daj tą co masz na poddaszu , a na parter kup 1 porządną lub nawet jakąś skośnooką np IBO, lub troszkę lepszą włoską DAB albo polską LFP- też będzie droga. Cytuj
WizardPL Opublikowano Niedziela o 13:25 Autor #54 Opublikowano Niedziela o 13:25 A te pompy mają mieć jakieś konkretne ustawienie na korpusie czy tryb "auto"? Czy ta na dół to coś takiego? https://sklep-hydros.pl/pompy-obiegowe-co-i-cyrkulacyjne-cwu/4797-pompa-obiegowa-evosta-2-25-40-70180-dab.html Ciężko znaleźć "25-40" Takie cos mi proponuje allegro https://allegro.pl/oferta/pompa-c-o-dab-evosta-2-40-70-180-energooszczedna-15031263475 A teoretycznie jakbym zostawił te pompę co mam teraz na parterze. Ma to sens czy lepiej wymienić? Cytuj
sambor Opublikowano Niedziela o 13:39 #55 Opublikowano Niedziela o 13:39 Można brać, ale pompę to można zmienić w każdej chwili, pod warunkiem , że będą zawory odcinające pompę. Więc na początek uporządkuj tą instalację i zobaczysz co dalej. 1 Cytuj
WizardPL Opublikowano Niedziela o 13:46 Autor #56 Opublikowano Niedziela o 13:46 Super, dzięki panowie. Będziemy walczyć 😁 48 minut temu, sambor napisał(a): Można brać, ale pompę to można zmienić w każdej chwili, pod warunkiem , że będą zawory odcinające pompę. Więc na początek uporządkuj tą instalację i zobaczysz co dalej. Pytanie jeszcze, czy one mają pracować w trybie auto? Czy to nie będzie też trochę tak, że jak one będą podłączone jedna obok drugiej to jedna będzie znowu obniżać drugiej ciśnienie? Cytuj
Rozwiązanie sambor Opublikowano Niedziela o 14:59 Rozwiązanie #57 Opublikowano Niedziela o 14:59 Ze względu na przepływy one powinny pracować ze stałym ciśnieniem - wtedy będą stałe przepływy niezależnie od wydatku pompy ( niezależnie od tego ile pętli będzie otwartych) 1 1 Cytuj
WizardPL Opublikowano Niedziela o 15:01 Autor #58 Opublikowano Niedziela o 15:01 Ok, super. Dzięki 😁 Czyli chyba finalnie kupię dwie te pompy. https://allegro.pl/oferta/pompa-c-o-dab-evosta-2-40-70-180-energooszczedna-15031263475 I te sprzęgło z twojego linku. Cytuj
WizardPL Opublikowano Wtorek o 23:36 Autor #59 Opublikowano Wtorek o 23:36 W dniu 10.11.2024 o 15:59, sambor napisał(a): Ze względu na przepływy one powinny pracować ze stałym ciśnieniem - wtedy będą stałe przepływy niezależnie od wydatku pompy ( niezależnie od tego ile pętli będzie otwartych) Jeszcze jedna zagwozdka zanim przegadam i zacznę robić z teściem. Bo chyba czegoś nie rozumiem. Czy ty gdzieś nie powinno być powrotu bezpośrednio do pieca? Jest rura zasilająca, do której leci pompa, powrót jest na trojniku, bo zbiera powrót z parteru i pierwszego piętra. Po czym cały powrót jest podłączony mieszaczem znowu do zasilania. Czy nie powinno być gdzieś drugiej rury? Do czego w takim razie bym musiał wpiąć to sprzęgło. Wejście które jest przed pompą, a powrót tam gdzie jest mieszacz? Czy sprzęgło powinno być między tymi strzałkami? Update. Z tego co widzę to strzałka na 1 zdjęciu pokazuje powrót do kotła C.O. jednak dalej mnie zastanawia w takim razie gdzie się schodzi powrót z rozdzielacza z 1 piętra... Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 00:00 #60 Opublikowano Środa o 00:00 Oj będzie katastrofa!🤔 Masz pompę z mieszaczem, więc musi być tam zasilanie z i powrót do kotła. Do póki nie wyczaisz na 100% gdzie która rura idzie, to wstrzymaj się z przeróbkami. Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 00:02 Autor #61 Opublikowano Środa o 00:02 Czy nie wydaje ci się że powrót z pierwszego piętra może być gdzieś wpięty po drodze? A to jest po prostu powrót do kotła? Bo teoretycznie mógłbym te sprzęgło podłączyć pomiędzy tym no nie? I wtedy jakbym upchnął to sprzęgło tam w schowku gdzie jest kocioł. To pompy dałbym po jednej na piętro. Tak jak na zdjęciach. Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 08:05 #62 Opublikowano Środa o 08:05 (edytowane) No właśnie - sprzęgło tylko przy kotle. Jaka jest odległość od kotła do rozdzielacza z mieszaczem? Z resztą po grzyba ten mieszacz? Jeszcze jedno te odpowietrzniki aut muszą być zakręcone na wszystkich belkach Edytowane Środa o 08:19 przez sambor Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 08:18 Autor #63 Opublikowano Środa o 08:18 Na moje oko, licząc po rurach do 3 metrów max. Nie wiem, to pytanie do typa co robił instalacje. 😅 Wywalić to przy okazji? Czyli skręcić je do zera? Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 08:45 #64 Opublikowano Środa o 08:45 Odpowietrzniki zakręcić, zaw 3-D wyrzucić. Grzejniki jakieś są w tej instalacji? Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 08:48 Autor #65 Opublikowano Środa o 08:48 Tylko podlogowka, grzejnik jeden ale elektryczny 😂 Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 17:49 Autor #66 Opublikowano Środa o 17:49 9 godzin temu, sambor napisał(a): Odpowietrzniki zakręcić, zaw 3-D wyrzucić. Grzejniki jakieś są w tej instalacji? Czy jak wstawię z kotła do sprzęgła oraz ze sprzęgła do podlogowki (z redukcją 1 cal na 3/4) takie węże elastyczne jak mam teraz to będzie to sprawiało jakiś większy problem? Chciałbym je poprowadzić z tego względu że łatwiej będzie mi nimi manewrować tam przy kotle niż z PP. Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 17:56 #67 Opublikowano Środa o 17:56 Nie znaczenia czy będzie rura czy węże giętkie, byle były metalowe Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 17:58 Autor #68 Opublikowano Środa o 17:58 A ten filtr co jest na zdjęciu wyżej przy kotle zostawić? Bo w sumie czytałem że sprzęgło też pełni jakaś tam rolę filtra i odmulacza. Czy ewentualnie wstawić coś innego? Zamówiłem coś takiego, https://allegro.pl/oferta/waz-wodny-rozciagliwy-wezyk-3-4-750-1500mm-11597117512 Pozostaje tylko zrobić redukcję z 1 cal na 3/4. Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 19:08 #69 Opublikowano Środa o 19:08 Filtr na powrocie to wymóg producenta, musi zostać w tym miejscu! Sprzęgło nigdy nie pełniło roli filtra, czasem pełni rolę odmulacza, ale nie filtra. Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 19:11 Autor #70 Opublikowano Środa o 19:11 Ok, od instalacji minęło prawie 5 lat, ten filtr się czyści czy wymienia? Bo w sumie pewnie kupno nowego to nie majątek. Żaden serwisant nigdy nic z nim nie robił. Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 19:31 #71 Opublikowano Środa o 19:31 Filtr trzeba czyścić, ale w twoim przypadku jest chyba trochę utrudnione, gdyż powinno się mieć możliwość odcięcia wody z instalacji, nie widzę takiego zaworu w tej instalacji, może dołóż go Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 19:42 Autor #72 Opublikowano Środa o 19:42 Tak to na pewno zrobimy, ostatnie chyba dwa pytania, które mi przychodzą na myśl. Pierwsze dot. Zaworów zwrotnych. Zamontować je w liczbie sztuk dwa przed każdą pompą? Tyle wystarczy ? Drugie, czy w takim razie wywalając mieszacz (zakładam że trójnik gdzieś łączy się z rurą powrotną do pieca w podłodze, to chyba te rurę mógłbym wywalić i zrobić po prostu kolanko w dół? Bo nie widzę innego wyjścia jak usunięcie tego odcinka: Jest szansa że to jest po to, że powrót z pierwszego piętra wędruje tylko ponownie do rury zasilania? Mimo to by mi się to nie sklejalo, bo w takim razie gdzie by był powrót z podlogowki parterowej? Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 20:22 #73 Opublikowano Środa o 20:22 (edytowane) Tam gdzie na zdjęciu trzymasz rękę trzeba dać zaślepkę ( korek), zaw 3-D wywalić, zawory zwrotne nie są konieczne, gdyż tu pompy będą w szeregu, a nie równolegle. Edytowane Środa o 20:23 przez sambor Cytuj
WizardPL Opublikowano Środa o 20:26 Autor #74 Opublikowano Środa o 20:26 (edytowane) Myślę nad jedną rzeczą, całkowicie wywalić ten mieszacz bez zaslepki i zrobić tak? Na zdjęciu tam gdzie jest POMPA byłaby ta z parteru a tam gdzie jest strzałka "1 piętro" dałbym pompę zasilająca piętro i strych, ale musiałbym ja dać do góry nogami, bo w szafce na górze się nie zmieści na żaden ze sposobów. Będzie to problematyczne? Czy rzeźbić tak żeby pompa była w pionie do góry, albo w poprzek? Edytowane Środa o 20:29 przez WizardPL Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 20:35 #75 Opublikowano Środa o 20:35 (edytowane) Pompa do góry nogami na pewno nie może być, zniszczysz pompę, więc nie kombinuj, tylko rób. Edytowane Środa o 20:38 przez sambor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi