Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dodatkowa pompa na piętro

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Piszę do was z zapytaniem i proszę o poradę 🙂

Mamy parter, 1 piętro i poddasze. Na każdym piętrze jest podłogówka. Problem jaki chciałbym rozważyć jest następujący:

1. Zwiększyć prędkość przepływu na parterze, aktualnie maksymalnie waha się ona w zależności od pętli między 1 a 2 l/ minutę.

Pytanie:

Czy jest sens wymienić na mocniejszą pompę? Jak tak to na jakąś energooszczędną?

2. Po uruchomieniu na poddaszu podłogówki, pierwsze piętro "traci" zasilanie. Wygląda to trochę tak jakby pompa z poddasza "zabierała" wodę zasilającą z pierwszego piętra.

Pytanie:

Czy w tym przypadku dołożenie pompy na 1 piętrze rozwiąże ten problem?

Czy wystarczyłoby zamontować taką samą pompę jak na poddaszu?

Czy po dołożeniu trzeciej pompy, należy je ustawić w jakimś trybie żeby każda działała prawidłowo?

3. Jak piec dogrzewa wodę to podłogówka "zatrzymuje" się na chwilę. Czyli na rotametrach wskaźnik skacze do 0 na parę sekund i znowu pompuje.

Pytanie:

Czy takie zachowanie jest prawidłowe?

Rotametry są odkręcone na "max" a mimo to podłogówka nie osiąga większego przepływu niż ten podany.

Kocioł gazowy to Ariston Clas One

Pompa na parterze: WITA U55-25-180

Pompa na strychu: DIAMOND 610N.4-180

2.jpg

4.jpg

3.jpg

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Szczerze to sprzęgła takiego jak szukałem na zdjęciach w internecie to raczej nie ma. Wisi sam kocioł. Instalacje robił deweloper w 2019 r. teoretycznie według projektów itp. my tylko ciągnęliśmy jedna rurę do góry o tym samym przekroju na poddasze pod te właśnie podlogowke. Nawet chyba z tobą ten temat poruszaliśmy parę lat temu 😁

Próbowałem na wszystkich ustawieniach na górnej pompie, mimo to woda jest zabierana a przepływy zerowe. 

Czy w takim razie dodatkowa pompa by coś pomogła?

Opublikowano

A jak w ogole wylaczysz ta pompe na poddaszu to jakies przeplywy sa na tych dwoch rotametrach (na poddaszu)?

Opublikowano

Pytam czy jak sama pompe wylaczysz! Silowniki zrob auto lub otwarte.

Opublikowano (edytowane)

Tak, jak odkręciłem siłownik przy wyłączonej pompie to jest 1.5 l/ min na pętlę. Po odkręceniu obu pętli jest 1l/min. Przy włączonej pompie jest ponad 2l/min.

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano (edytowane)

To po co ta pompa?

Lub inaczej: te petle musza miec przeplywy > 2 l/min?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Jak zsumujesz przeplywy (wymagane=projektowe) we wszystkich petlach kiedy sa otwarte to jaki wynik otrzymasz? I jaki jest wynik praktyczny=rzeczywisty teraz?

Opublikowano (edytowane)

Podlogowka na górze jest w zabudowie suchej na tych płytach styropianowych. Więc przy szybszym przepływie jest w miarę ciepło i idzie tym nagrzać 

Nie wiem jakie są dokładnie projektowe bo jedyne co dostałem to kartkę jak rozmieszczone są pętlę. Mam świadomość że ta podlogowka jest zrobiona na "od**erdol"😅

Jak włączyłem w całym domu wszystkie pętle, to maks na każdej z nich było w granicach 1 do 1,5 l/min w zależności od wielkości pętli z wyjątkiem strychu, tam cały czas jest powyżej 2 l/min

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Możesz coś zasugerować? Co kupić? Może jeszcze coś dodam od siebie na jakich temp. mi zależy. Ogólnie to grzejemy do 23 -24 stopni. W chwili obecnej na kotle mam 32*C. Czy według was to walystarczajaco? Podłoga ma około 24 do 26 stopni. W łazienkach na płytkach jest 27 ponad. Czy te sprzęgło może rozwiać problem przepływów? Czy jest sens dodatkowo montować pompę na tym 1 piętrze czy jednak ostatecznie nie? No i czy warto te pompę zmieniać na energo? W chwili obecnej jedzie na 2 biegu to jest jakieś 43 W mocy.

Opublikowano

Czy zastosowanie tego sprzęgła może w jakiś sposób polepszyć pracę tej podlogowki? Bo na pewno to będę zamawiał na dniach tylko zastanawiam się czy jeszcze w jakiś sposób to można usprawnić. Na tej pompie automatycznej na górze coś zmieniać jakieś ustawienia? Tam jest tryb auto, jakiś pp, cp.

Opublikowano (edytowane)

Sprzeglo pozwoli na montaz wiekszej pompy dla instalacji i tym samym uzyskanie wymaganych przeplywow (o ile rury zasilajace pociagna) oraz rozdzielenie obiegow - w zamysle kazda pompa niezaleznie „bedzie miec dostep do kotla”. 

Zmniejsz wydajnosc tej pompy na podsaszu na minimum, sprawdz przeplywy.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Mozesz zrobic schemat / szkic aktualnej instalacji? Nie do konca rozumie jak to jest wszystko obecnie wykonane.

Opublikowano

Obecnie masz pkmpe w kotle nastepnie szeregowo kolejna w instalacji i jeszcze jedna szeregowo na ogrzewanie poddasza.

Propozycja jest aby:

wstawic sprzeglo między kotlem i pierwsza pompa

tak rozdzielic rury zasilajace (przebudowac instalacje) aby te dwie pompy byly podlaczone bezposrednio do tego sprzegla. trzeba teraz przemyslec jak to zrobic na miejscu aby nie ciagnac dodatkowych rur i niszczyc wszystkiego. Moja propozycja aby podlaczyc pompe osobno dla parteru (np. ta ktora juz jest) i osobno dla pietro + poddasze (ta ktora jest na poddaszu). Powinno sie to udac wszystko w miejscu zainstalowania kotla i sprzegla czyli w kotlowni.

Opublikowano

Trochę chyba nie do końca rozumiem, podsumowując wystarczyłoby dać sprzęgło w łazience pomiędzy pierwszą pompą a kotłem? To byłbym w stanie zamontować przed rurami wchodzącymi do ściany z pieca do podlogowki która jest pod schodami. Czy poddasze jeszcze jakoś przerabiać dodatkowo?

Opublikowano

Wizja lokalna na miejscu potrzebna.

Opublikowano

U mnie będzie ciężko zrobić osobno zasilanie piętra i poddasza bez kucia. Wszystkie rury się dopiero rozdzielają na 1 piętrze. Parter ma tylko jedną rurę rozdzielająca się na 1 piętro, a tam z 1 piętra trójnikiem idzie na górę. Więc wychodzi tylko jeden obieg. 

Jedynie co bym mógł zrobić to podłączyć sprzęgło pod schodami koło podlogowki i wtedy rozdzielić na dwa osobne obiegi.