Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z piecem SAS SLIM 23kw. Otóz piec ma problemy by dobic do zadanej. Jak dobije to chwila i znow sie wlacza.

Ustawienia:

7sek/50sek nawiew 29bieg

Tyle ze klapka z nawiewu jest w pol domknieta co dodalem na zdjeciu gdyz jak jest otwarta to cos za moco dmucha i nawet zagasza mi palenisko

Podtrzymanie 10sek/ przerwa 10min

Went czas pracy 60sek

Czas przerwy 6min

W zalaczniku zdjecia

Od czego zaczac ustawiac?

20241105_181211.jpg

20241105_181338.jpg

20241105_181623.jpg

Opublikowano

Od otwarcia na stałe klapki i włączeniu PID bo to najlepsze rozwiązanie.

No ale jak instalacja tylko na zaworze 3 d to zapomnij.

Opublikowano

Witam więc tak: piec chodzi na pidzie. Klapka otwarta. Temperatura zadana 54. Zawor otwierany na 47. Powrót ma 47stopni jak piec osiągnie 54. Ale co dobre wychodzi mi cały popielnik pełny załącznik zdjęcie. Zawor jeszcze 3d no ale chodzi wszystko dobrze skoro powrót taki ciepły. Do tego mam ustawiony bojler zadana na 43 i priorytet bojlera żeby szybko go nagrzało. Jak nagrzeje boler to ciężko BG pozneij uzyskał zadana. Długo chodzi na 48, 49 stopni

20241111_113334.jpg

20241111_113329.jpg

Spalanie 40kg na dobe

Opublikowano

Przynajmniej ten kamień wypalony nie jak na poprzednim obrazku.

Nie wiem ile jeszcze zgromadziłeś tego super opału, jak zmienisz na coś co bardziej przypomina węgiel powinno być lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Workowany kupuje 50workow czyli 1tona. Prosto z kopalni chwalowice. Nazwa to pieklorz. Kupowałem dwa miesiące temu.

Edytowane przez adamsjz10
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jedno pytanie. Piec ma możliwość palenia drzewem dodatkowe drzwiczki

Jak to współgra z pidem jak zacznę dodatkowo wrzucić drzewo by zwiększyć temperaturę?? Czy pid nie będzie szaleć?

Edytowane przez adamsjz10
Opublikowano

Ja też chwilowo palę pieklorzem z pgg , jest kamień ale takich widoków jak u ciebie nie widziałem nigdy.

Jakie dodatkowe drzwiczki ??? Może o ruszt ci chodzi. Z tym paleniem drzewem w pid... weź mnie nie osłabiaj🤦

Opublikowano

No więc palenie drzewem odpada w pid. A jakie nastawienia w dwustanie masz na pieklorza?

Może retorta coś ma problem i dlatego tak źle spala? Bo przeważnie z przodu przy drzwiczkach większość takiego syfu mi wychodzi na tacke

Opublikowano

Jaka to retora- podajnik, ekoenergia ? Bo widzę że ten kocioł już parę lat ma chociażby po dmuchawie. Na zwykłym hallotronie bez przepływomierza.

Opublikowano

Zwykły podajnik. Wczoraj porobiłem z tyłu jedna śruba wogole nie trzymała. Godzinę temu uruchomiłem zobaczymy jak teraz będzie chodzic bo już mam dość tych spieków i dziennego wynoszenia całej tacki popiołu. 

Ustawienia jakie na pidzie mam to 

Współczynnik wentylacji od 0 do 40 ustawione na 0

Współczynnik podawania od -30 do 30 ustawiony na 0

Temperatura zadana piecu 55 a temperatura ustawiona zaworowi 47stopni

20241117_013409.jpg

20241117_111623.jpg

Opublikowano (edytowane)

Współczynniki podawania i wentylatora służą do korekty nadmuchu i dawkowania wegla. Właściwe parametry pracy dawki, przerwy, wentylator roboczy,obroty dmuchawy masz w menu serwis, zabezpieczone kodem . Z reguły tech dawał kod 5162 ale nie wiem jak to u sasa, może być też 7785.

Edytowane przez 1mps