Mariusz0203 Opublikowano 5 Listopada 2024 #1 Opublikowano 5 Listopada 2024 Witam, od niedawna posiadam całkiem nowy piec na pellet, defro evopell. Temp zadana to 68 stopni, histereza załączenia 1 a histereza wyłączenia 2. Czami piec działa według ustawień histerezy ale bywa, np. teraz że temp spadła do ok.50 stopni. Dlaczego tak się dzieje ? Czy to kwestia ustawień ? Posiadam zawór 4-D. W ogóle mam przeczucie że sporo pali, mieszkanie 50 m2, fakt że wysokie bo 3m ale temperatury na zewnątrz ponad 10 stopni w dzień Cytuj
jan3cki Opublikowano 5 Listopada 2024 #2 Opublikowano 5 Listopada 2024 histereza załączenia 1 a histereza wyłączenia 2. Witam histereza zalaczania 1 pieca czyli startuje przy temp 67 I kończy pracę przy 70??? Czy zawór 4d posiada siłownik? Instalacja na grzejnikach czy podłogowka? Cytuj
Mariusz0203 Opublikowano 6 Listopada 2024 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2024 Tak dokładnie, koniec 70 i start 67. Sam proces rozpalania trochę trwa no ale chyba nie powinna spaść temp do 50 stopni. Woda się miesza ciepła z zimna ? Zawor 4d ma siłowni a instalacja z klasycznymi grzejnikami Cytuj
1mps Opublikowano 7 Listopada 2024 #4 Opublikowano 7 Listopada 2024 Zawór 4d posiada siłownik to dobrze teraz pytanie czy posiada pompę na powrocie bo taki spadek temperatury wskazuje że nie, więc to jest tego efekt. Cytuj
Mariusz0203 Opublikowano 7 Listopada 2024 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2024 To może wrzucę jakieś zdjęcie 😜 bedze prodciej Cytuj
Jareknb Opublikowano 7 Listopada 2024 #6 Opublikowano 7 Listopada 2024 To zawór 3D jest chyba i tak jak kolega 1mps pisze, powinieneś mieć chyba pompę na powrocie. Cytuj
1mps Opublikowano 7 Listopada 2024 #7 Opublikowano 7 Listopada 2024 Sprzęgło z grupami pompowymi a nie zawór 4 d.🤦. Jest pompa na powrocie i zawór temperaturowy- ile stopni. Wygląda wszystko w porządku. W czasie postoju wszystkie pompy nie pracują ? Tu pewnie zachodzi kwestia ustawień więc najlepiej by było żeby wypowiedział się ktoś kto zna ten sterownik a jak nie pozostaje serwis. Być może taki spadek temperatury następuje kiedy włączy się również pompa bojlera. Cytuj
Mariusz0203 Opublikowano 7 Listopada 2024 Autor #8 Opublikowano 7 Listopada 2024 W takim razie będę musiał więcej czasu poświęcić jak zachowuje się dokładnie piec po wygaszeniu i podzielę się swoimi wnioskami. Cytuj
Mariusz0203 Opublikowano 8 Listopada 2024 Autor #9 Opublikowano 8 Listopada 2024 A czy to możliwe że problem leży w jakiś ustawieniach dzień/noc ? Wczoraj koło 22 zauważyłem że piec działa według ustawien histerezy ale pomimo otwartych wszystkich grzejników na głowicach termostatycznych na 5 w mieszkaniu było 20stopni. Dopiero jak ręcznie, koło godziny 8 rano wyłączyłem i włączyłem piec zaczął "puszczać" ciepło na kaloryfery Cytuj
1mps Opublikowano 8 Listopada 2024 #10 Opublikowano 8 Listopada 2024 Tego nie wie nikt... skąd wiadomo jakie są ustawienia. Instrukcja w rękę i sprawdzenie wszystkich parametrów, chyba najrozsądniejsze rozwiązanie... jak na początek. Może to cię zainteresuje a jak poszukaj na YT Cytuj
zadra Opublikowano 20 Listopada 2024 #11 Opublikowano 20 Listopada 2024 Jeśli masz defro evopell 8 od niedawna, to powinieneś mieć "oficjalne uruchomienie" wykonane przez serwisanta od defro. Jesli nie miałeś, to grozi Ci utrata gwarancji a jeśli serwisant już był, to na pewno zostawił jakieś namiary na siebie. Najlepiej zadzwoń do niego i pogadaj, może podjechałby i rozwiał Twoje wątpliwości. Mam ten sam piec, ustawiony na sztywno bez podziału dzień/noc i aktualnie pracuje w trybie lato - ładuje zasobnik Cwu. Podczas pracy na zasobnik jednocześnie dogrzewa mieszkanie. Temperaturą wiodącą jest temperatura zasobnika - jakoś to fajnie funkcjonuje mimo, że mam na zasobniku histerezę max z możliwych. Zeszły sezon pracował non stop na ustawieniach "zima" i trochę przegrzewał. Pamiętaj, żeby przy czyszczeniu popielnika czyścić również przestrzeń pod wentylatorem - tam gdzie jest czujnik temperatury spalin.. Możesz również zadzwonić na telefon serwisowy producenta sterownika (chyba z Konina) - mi kilkukrotnie mocno pomogli. Jeśli miałbyś kociołek ustawiony w sterowaniu/podglądzie przez internet, to Konin widziałby na bieżąco co się u Ciebie dzieje a nawet zdalnie podgrywać aktualizacje w sterowniku. Cytuj
Mariusz0203 Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor #12 Opublikowano 20 Listopada 2024 Dziękuję panowie za wszystkie odpowiedzi, zawsze to wskazanie jakiejś drogi w "zderzeniu" z tą nową technologia. Korzystając z okazji wrzucę kilka fotek popiolu i wnętrza pieca. Czy należy się niepokoić? Popiół jest czarny, zbrylony ale rozpada się w palcach. Pellet certyfikowany Cytuj
zadra Opublikowano 20 Listopada 2024 #13 Opublikowano 20 Listopada 2024 (edytowane) nie odpowiem o popiele, ale od siebie zasugeruję żebyś niską moc palnika zmienił. U mnie podczas pracy przy 2kW temperatura spalin była tak niska, że kondensowało w czopuchu i w górnej części kotła zrobiło się bardzo niemiło. Smoła odkładała się w rurach kominowych, w części pod wentylatorem i górnej części a nawet w popielniku była wilgoć. Odkąd ustawiłem minimalną od 3kW, to temperatura nie spada poniżej 105stC i jest sucho. Generalnie, to mam ustawiony zakres pracy od 3 do 6kW (może zmienię na 7kW) i w zupełności wystarcza. NA forum są moje opisy i zdjęcia, poczytaj, pooglądaj. Edytowane 20 Listopada 2024 przez zadra Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi