Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Jestem całkowicie zielony w temacie pieców etc. Jednak życie tak się ułożyło, że muszę wspomóc teściów w wymianie dwóch kopciuchów. 

Są dwa domy. Jeden teściów a drugi to budynek gospodarczy z miejscami dla pracowników sezonowych (sady). 

Oba budynki posiadają dwa niezależne obiegi cwo i cwu. 

Chciałbym w budynku gospodarczym umieścić jeden piec hybrydowy na pellet i zgazowujący drewno. 

Chciałbym aby powstała jedna instalacja cwo i cwu dla obu budynków z możliwością odcinania tej dot. budynku gospodarczego. 

Budynek gospodarczy jest oddalony od domu ok 10m.

Idea używania jest taka, aby w sezonie w którym są pracownicy piec był doladowywany drewnem, bo mamy go nadmiar, a w sezonie w którym nie ma pracowników był doladowywany pelletem. A najlepiej byłoby aby działał w trybie takim, że pelet jest podstawowym paliwem a kiedy jest możliwość to w trakcie pracy doladowywany jest drewnem. 

Wymaganiem jest również, aby działał jak najbardziej automatycznie. Tj. np jak wypali się drewno to automatycznie przełączy się na pellet. 

Bufor powinien być gotowy pod dołączenie kolektorów w przyszłości. 

I teraz właściwe pytania: czy dobrze wytłumaczyłem o co mu chodzi, ew czy są pytania dodatkowe? Czy to rozwiązanie ma sens? W końcu w miastach są kotłownie zasilające całe osiedla, więc zakładam że ogrzanie dwóch budynków też jest ok. Czego się wystrzegać? Jakich rad nie przyjmować? I ci generalnie poiwniem wiedzieć? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat
Opublikowano

Są na rynku kotły *** dwupaliwowe, powinien się sprawdzić w Twojej instalacji

Opublikowano

@manwe Nie jestem ekspertem, ale kotły dwupaliwowe można porównywać pod rozmaitymi aspektami – przykładowo:

1. czy spalają czy nie spalają ekogroszku (w kryzysie ekogroszek można było względnie tanio kupić na stronie pgg jeśli komuś się to w ogóle udało),

2. czy mają poziomy (bardziej podatny na zabrudzenia i osłabiający sprawność) czy pionowy wymiennik (mniej podatny na zabrudzenia więc bez takiego osłabiania sprawności),

3. przy kotłach z poziomym wymiennikiem czy mają wyczystkę boczną czy też czy jej nie mają,

4. czy potrzebują większego lub mniejszego komina do palenia drewnem na ciągu naturalnym (która to praca na ciągu naturalnym umożliwia palenie w kotle drewnem nawet jak trzeba kilka tygodni czekać na naprawienie przez serwis dmuchawy, sterownika itd. jak również w przypadku braku prądu),

5. czy mają większą czy mniejszą moc,

6. czy mają większą czy mniejsza komorę zasypową na drewno,

7. czy mają ruszt ruchomy lub jego brak

Moim zdaniem warto czytać instrukcje w tym informacje dotyczące czyszczenia kotła oraz wymogów co do komina i ciągu kominowego.

Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 01:34, manwe napisał(a):

Oba budynki posiadają dwa niezależne obiegi cwo i cwu.

Ja nie jestem w tym jakimś autorytetem ale gdyby na mnie trafił taki wybór zostawiłbym dwa niezależne systemy grzewcze.

Do domu  gaz, pellet lub pompa ciepła - zależnie od warunków lokalnych.

Do domu "produkcyjnego" osobny piec na drewno lub zrębkę dla wykorzystania drewna którego w sadach na pewno nie brakuje i to trzeba wykorzystać.

Jeżeli awaria trafi się w jednym budynku to nie dotknie drugiego.... Przy systemie 'zintegrowanym' awaria powoduje że obydwa budynki marzną...

Ale to pod rozwagę. 😄 

• Zgadzam się 1
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Co cwu - ogrzewanie dwóch budynków
Opublikowano (edytowane)

Czy to rozwiązanie ma sens?

Ja miałem połączone 2 budynki i to działało. Musisz tylko rury zakopać głęboko w ziemi i dobrze je ocieplić bo jak przestaniesz grzać zimą w jednym budynku to woda zamarznie i rury rozsadzi. Przy dobrych układach tylko zamarznie i dopiero jak puszczą mrozy to będziesz miał ogrzewanie. Można też zalać instalację glikolem to nie zamarznie.

Ja spuściłem wodę z instalacji CO w budynku w którym obecnie nie grzeję.

W końcu w miastach są kotłownie zasilające całe osiedla

Tak ale tam woda płynie przez całą zimę więc nie zamarznie.

Wymaganiem jest również, aby działał jak najbardziej automatycznie. Tj. np jak wypali się drewno to automatycznie przełączy się na pellet.

Tak ale taka automatyka jest droga i czasami płata figle. Kiedyś pomagałem komuś robić przełączenie ogrzewania z odzysku z kompresora na ogrzewanie z elektrociepłowni i na odwrót, niestety raz działało raz nie zawory się przecinały.

Najlepiej przełączyć to ręcznie.

Jak ciepła woda będzie krążyła w nie palonym kotle to będziesz miał straty bo ciepło będzie uciekało przez komin. Teoretycznie da sie odciąć zaworem z siłownikiem żeby nie płynęła.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Jesteś w stanie to ogarnąć takim piecem drewno pellet np. blaze combi , plus bufor .

Albo dwa kotły jeden drewno ,drugi pellet , wpięte do bufora .

Na budynek gospodarczy jak nie potrzebujesz grzać ustawiasz temperaturę antyzamrorzeniową np 5st , bo przecież nie będziesz wody spuszczał co chwila ,to niezdrowe dla instalacji i kłopotliwe dla użytkownika .

Opublikowano

A jaki masz przekrój komina i z czego zbudowany?

Podłączając jeden kocioł do dwóch budynków na pewno jego moc musi być większa. Musisz się upewnić czy komin da radę obsłużyć taki kocioł.

Czy masz miejsce w kotłowni do podłączenia 2 kotłów do jednego komina a może masz 2 kominy?

Są kotły z wentylatorem kominowym i bez. 

Jest jeszcze sprawa pojawiających się wykwitów na kominie  przy nowoczesnych kotłach z dużą sprawnością. W budynku gospodarczym może to przejść ale w domu mieszkalnym to niestety jest duży problem.

2 godziny temu, Kordjano napisał(a):

esteś w stanie to ogarnąć takim piecem drewno pellet np. blaze combi

Ten kocioł przechodzi w sposób automatyczny z palenia z drewna na pellet? Czyli jak wypali drewno to załączy palnik na pellet?

W kotle MPM zmiana trybu pracy kotła z automatycznego na ręczny i odwrotnie odbywa się w sposób ręczny.

Opublikowano

Ja myślę o atmos DC25SP. Ma automat przełączający z drewna na pellet. Jak by w nocy napalenie drewnem nie starczyło to pellet by dogrzewał. 

Gospodarczy to poza dwoma/trzema miesiącami kiedy są pracusie to tyle tylko żeby woda nie zamarzła. Ale pytanie czy w takim pomieszczeniu chłodnym bufor nie będzie się zbyt szybko wychładzał? 

Wolę jeden piec. Komin to niezwymiarowany staroć. Zapewne pójdzie wkład. 

Opublikowano
9 minut temu, manwe napisał(a):

Ale pytanie czy w takim pomieszczeniu chłodnym bufor nie będzie się zbyt szybko wychładzał? 

Najlepiej zainstalować w kotłowni gdzie przecież jest ciepło.

Jaką temp musisz mieć na grzejnikach?

Jak wysoką i dom ma duże zapotrzebowanie na ciepło to bufor np 1000l na długo nie starczy.

Opublikowano

Kotłownia jest w budynku gospodarczym, bufor ścianę obok bo się nie zmieści w tym samym pomieszczeniu. 

Do ogrzania stary drewniany dom 120m. 

Od domu preizolowanie rury zakopane w ziemii pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym a domem. 

Na grzejnikach teraz mam ok 30 żeby utrzymać 21

Opublikowano

To dla bufora bardzo dobra temp. Gorzej jak byś musiał mieć na grzejnikach 60st a bufor naładowany do 80st.

20st różnicy na długo nie starczy.

Bufor można dodatkowo ocieplić. 

Opublikowano

Odnośnie kotła nie doradzę kiedyś pisał tu

@PredatorC cytuję:

Do drewna bierz kocioł zgazowujący (z palnikiem u dołu) z jak największą komorą załadowczą, aby wchodziły duże szczapy drewna. Do tego odpowiedni bufor.   

Tekla Pirovac   
Blaze 

Rakoczy RHV  
Hargasner hv
Heiztechnik HTV 
Te 3 to jest to samo tylko inna nazwa. 

KOTREM MADERA 25 (To jest kopia Blaze tylko nie ma sondy lambda)
KIPI też wypuściło polską kopię Blaze z sondą lambda. 

Stalmarki atmosy i inne tanie kotły będą sprawiać problemy, będziesz siedział w kotłowni i poprawiał ich WADY. 

Na kotle nie warto oszczędzać.  

Napisz do niego na prywatną wiadomość może coś doradzi.

Ja o Atomsie słyszałem negatywne opinie ale wiesz jak to jest jedni ganią drudzy zadowoleni.

Osobiście wybrałem OGNIWO BIO 25KW To zwykły kocioł na drewno i mi wystarczy. Blaze bardzo drogi według mnie nie warto tyle dawać za niego. Poszukaj może tańsze są Polskie jego kopie.

Opublikowano

@manwe Na forum jest dużo dedykowanych tematów, gdzie dyskutuje się o kotłach w tym o Atmosie i Heitzechnik. Moim zdaniem nie ma co powtarzać dyskusji o Heitzechnik i sondzie lambda  (i o problemach z Heiztechnik i sondą lambda) więc można sobie poczytać m.in. w tematach: