Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wilgotność przy ogrzewaniu gazowym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Jestem posiadaczem Termet Gold Plus 25 KW i systemu Termet Comfort z czujnikiem temperatury zewnętrznej. Grzeje głównie podłogami + 3 grzejniki (łazienka, sypialnia, klatka), które przy temperaturze zadanej w pomieszczeniu (21 stopni), są praktycznie zawsze zimne a sporadycznie czuć jakieś mikro ciepło na nich. Piecyk grzeje niskimi temperaturami na podłogi i w tych pomieszczeniach jest faktycznie te 21 stopni.

1. Czy Wy jako posiadacze ogrzewania podłogowego grzejąc niskimi temperaturami macie wysoką wilgotność w pomieszczeniach ? U mnie jest przy 21 stopniach zawsze 60-70% a w sypialni gdzie mam tylko grzejnik bez podłogowego 70-75%

2. Jest jakieś rozwiązanie aby wykorzystać lepiej te 3 grzejniki ? W pomieszczeniach w których się znajdują jest zawsze 1-2 stopnie niżej i większa wilgotność…

Opublikowano
1 godzinę temu, 8ik3r8 napisał(a):

,,,, Jest jakieś rozwiązanie aby wykorzystać lepiej te 3 grzejniki ? W pomieszczeniach w których się znajdują jest zawsze 1-2 stopnie niżej i większa wilgotność

Zwiększając temperaturę nie zmniejszysz wilgotności, jedynie możesz w ten sposób "oszukać" mierniki pomiaru wilgotności.   

Do regulacji nadmiaru wilgotności i usuwania nadmiaru dwutlenku węgla służy sprawna wentylacjaaaaa.

Opublikowano
20 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Zwiększając temperaturę nie zmniejszysz wilgotności, jedynie możesz w ten sposób "oszukać" mierniki pomiaru wilgotności

Głupoty człowiekowi piszesz. Każdy piekarz Ci powie że czym cieplej tym musi być większe parowanie w garowni bo bułki czy chleb dostanie skóry i nie będzie chciał rosnąć poza tym popęka.  

Jeżeli podniesiesz temp na 22 st to może to nic nie da ale 23-24 st to na pewno  pomoże. Oczywiście trzeba ograniczyć parowanie w kuchni. U mnie jak coś gotują to włączają wentylator w okapie.  Jak bierzesz kąpiel to też się paruje więc w łazience musi być dobra wentylacja.

Osobiście mam tylko wentylację w kuchni i łazience. W domu teraz mam temp 23-24 st i wilgoci nie ma ani pleśń się nie tworzy. Dom docieplony styropianem. 

Profesjonalny higrometr pokazuje 50% a na takim za 25 zł 57%

Dom wietrze tak żeby nie wychłodzić ścian czyli robię przeciąg otwierając okna na całość po 1 skrzydle bo uchylanie nic nie da na 15-30 min zależy od temp na dworze.  

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.10.2024 o 19:10, cezario1 napisał(a):
Głupoty człowiekowi piszesz. Każdy piekarz Ci powie że czym cieplej tym musi być większe parowanie w garowni bo bułki czy chleb dostanie skóry i nie będzie chciał rosnąć poza tym popęka.  
Jeżeli podniesiesz temp na 22 st to może to nic nie da ale 23-24 st to na pewno  pomoże. Oczywiście trzeba ograniczyć parowanie w kuchni. U mnie jak coś gotują to włączają wentylator w okapie.  Jak bierzesz kąpiel to też się paruje więc w łazience musi być dobra wentylacja.
Osobiście mam tylko wentylację w kuchni i łazience. W domu teraz mam temp 23-24 st i wilgoci nie ma ani pleśń się nie tworzy. Dom docieplony styropianem. 
Profesjonalny higrometr pokazuje 50% a na takim za 25 zł 57%
Dom wietrze tak żeby nie wychłodzić ścian czyli robię przeciąg otwierając okna na całość po 1 skrzydle bo uchylanie nic nie da na 15-30 min zależy od temp na dworze.  

U mnie jest podobny problem ale podnosząc z 21 na 23-24 będzie troszkę za ciepło dla nas a rachunki za gaz podejrzewam, że sporo się podniosą. W kuchni używamy okapu, więc jest ok ale w lazience pokazuje wilgotność na poziomie 80% cały czas. W pokojach 60-70%. Mam wilgotne posadzki w piwnicach (stare budownictwo) stad wilgoć prawdopodobnie przenika przez strop do pomieszczeń miezzkalnych. Łazienkę mamy bardzo malutką i wentylacjq jest mechaniczna przez ścianę na zewnqtrz.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Są jeszcze pochłaniacze wilgotności. Znajoma mówi że działają. Niestety ja nie miałem nigdy z tym produktem do czynienia. Może ktoś się wypowie czy to jest skuteczne i jaki pochłaniacz czy osuszacz wybrać.

Opublikowano

Problem jest z duza czy mala wilgotnoscia?

Ja mam problem zima z wususzonym powietrzem…

Nadmiar wilgoci usunie wentylacja

Opublikowano (edytowane)

Np. ten ma dobre opinie. https://allegro.pl/oferta/domowy-osuszacz-powietrza-elektryczny-pochlaniacz-wilgoci-16510720279#

45 minut temu, PioBin napisał(a):

Nadmiar wilgoci usunie wentylacja

Wentylacją ucieka ciepło więc może lepiej grzać do wyższej temp bez wentylacji w kominie i na to samo wyjdzie. A nowoczesna wentylacja z rekuperacją dużo kosztuje i nie w każdym budynku jest możliwość jej założenia.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
22 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Zwiększając temperaturę nie zmniejszysz wilgotności, jedynie możesz w ten sposób "oszukać" mierniki pomiaru wilgotności. ,,,,

1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Głupoty człowiekowi piszesz.

Postaram się odpowiedzieć bardziej merytorycznie, chociaż nie sam. Skorzystam z pomocy Mikołaja Myśliwiec.

Autor tego tematu, podał nam wyniki wilgotności powietrza mierzonego w swoich pomieszczeniach w %
Więc podał nam pomiar wilgotności względnej powietrza, w pomieszczeniach.

Wilgotność względna powietrza ukazuje nam, jakie są proporcje masy pary wodnej znajdującej się w powietrzu, do masy pary, która przesyciłaby to powietrze. 
Wilgotność względna jest także miarą stopnia nasycenia powietrza parą wodną w aktualnej temperaturze.

@cezario1 nie chcę byś znowu za chwilę palnął jakieś niedorzeczne słowa, więc odsyłam do prelekcji Mikołaja Myśliwiec o wykresie Molliera.

ps.
Wybrałem akurat te materiały z sieci, ponieważ uważam, że są moim zdaniem zaprezentowane w sposób przejrzysty, prosty i łatwy do przyswojenia.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko dlaczego przy wysokiej temperaturze w pomieszczeniu i na grzejnikach (były skoki temp przy paleniu w kopciuchu)stosowało się dawniej nawilżacze? Sam takie miałem z gliny napełnione wodą i zawieszone na grzejnikach żeliwnych żeby zwiększyć wilgotność powietrza. Skoro temperatura nie zmienia wilgotności powietrza?

2 pytanie 

Dlaczego jeżeli w pomieszczeniu jest wysoka temp a higrometr pokazuje małą wilgotność to grzyb się nie rozwija ? Według Ciebie cytuję :Zwiększając temperaturę nie zmniejszysz wilgotności, jedynie możesz w ten sposób "oszukać" mierniki pomiaru wilgotności.

Jak dawniej grzałem gazem i chciałem przyoszczędzić to w pomieszczeniu gdzie było 18-19 st grzyb się pojawił (na szczęście szybko zareagowałem) a w kuchni i innych pomieszczeniach gdzie była wyższa tak koło 22-23 st już nie. 

3 pytanie

Dlaczego w komorze fermentacyjnej czyli garowni gdzie temp była 32 st trzeba było wytworzyć około 2 razy więcej pary niż przy temp np 24st żeby utrzymać tą samą wilgotność na higrometrze?   

Opublikowano

@cezario1 to co powyżej opisałeś są to zjawiska, które zachodzą w rzeczywistości realnej.

Natomiast Ty (to jest moje zdanie) błędnie intepretujesz to co w rzeczywistości prawidłowo spostrzegłeś.

ps.
Jeszcze raz podkreślę, nie da się w pomieszczeniu zamkniętym zwiększając temperaturę powietrza pozbyć się wilgoci (pary wodnej).

Opublikowano
7 godzin temu, cezario1 napisał(a):

3 pytanie

Dlaczego w komorze fermentacyjnej czyli garowni gdzie temp była 32 st trzeba było wytworzyć około 2 razy więcej pary niż przy temp np 24st żeby utrzymać tą samą wilgotność na higrometrze?   

Bo ze wzrostem temperatury malała wilgotność względna.

Wilgotność względna nie jest wielkością fizyczną, kolokwialnie jest to informacja ile pary "zmieści się" w powietrzu w danej temperaturze a wilgotność bezwzględna to masa pary wodnej w objętości powietrza [g/m³]

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Wyczytałem w internecie że wilgotność gdy jest wyższa - przekracza 80% i utrzymuje się przez kilka dni - powstają warunki sprzyjające rozwojowi pleśni i innych grzybów.

Chodzi o wilgotność względną (tą którą pokazuje higrometr) czy bezwzględną?

Opublikowano (edytowane)

Jednostką wilgotności względnej jest % (procent), a bezwzględnej g/m³ (gram na metr sześcienny powietrza).

Wilgotność (zwłaszcza wzgledna) ma ścisły związek z temperaturą, dlatego podając wilgotność względna trzeba podać przy jakiej temperaturze tą wilgotność mierzymy bo to daje pogląd na bezwzględną ilość wody w powietrzu.

A co do pleśni i grzybów, to jest ich tyle rodzai, że nie da sie podać jednej temperatury i wilgotności która sprzyja ich rozwojowi. Oprócz w/w wymienionych znaczenia ma też, światło, ruch powietrza, podłoże itd itp.

Edytowane przez sorier
Opublikowano

Mam 3 większe pokoje (tylko w jednym jest kratka wentylacyjna do komina - ale na tym kanale wentylacyjnym jest też piwnica piętro niżej) kolejna kratka w kuchni i w łazience mam mechaniczną wentylację (rura przez ścianę z wiatrakiem który włączając się podnosi klapkę, która uniemożliwia zaciąganie zimnego powietrza do domu) ogólnie w tej łazience mam 2 stopnie niżej i nie mogę jej dogrzac a jak nie miałem tej klapki która zamyka się podczas zaciągania powietrza z zewnątrz to przez ten otwór w ścianie powietrze wpadało do domu i wychładzało ją jeszcze bardziej… dodatkowo jest ona nad prysznicem i było bardzo niekomfortowo brać kąpiel jak wiało po plecach. Zresztą teraz jest tylko trochę lepiej a mam wrażenie, że ta mechaniczna wentylacja o tak nie działa jak powinna, bo mam w łazience ciągle 75-80 procent a po kąpieli leje się ze ścian i okna

Opublikowano

Każda wentylacja, czy to grawitacyjna czy wymuszona, odprowadzi tylko tyle powietrza ile wpuścisz do mieszkania przez drzwi, okna itp. Jeżeli używając wentylacji wymuszonej nie wpuścisz powietrza z zewnątrz to ona sama sobie zaciągnie z wentylacji grawitacyjnej.

Podsumowując, rozszczelnij okna albo załóż nawiewniki. Jeżeli to nic nie da, to pozostaje tylko zakup osuszacza. Oczywiście  dopasowanego do powierzchni (objętości) mieszkania.

Opublikowano

Cały poziom ma około może 80 metrów. Czy taki osuszacz, który będzie stał w jednym pokoju będzie w stanie osuszyć całe mieszkanie czy lepiej postawić powiedzmy dwa, które osuszają mniejszą powierzchnię ?

Opublikowano

Lepiej jeden duży. Zresztą polecam kupić jak największy osuszacz, od 25-30litrów/24h wzwyż. Dobrze zeby miał regulacje wilgotności i obrotów wentylatora. Wbrew pozorom im mniejsze obroty wentylatora tym większa skuteczność osuszania. Dobrze żeby miał jakikolwiek filtr na wlocie do parownika, ale nie po to żeby oczyszczać powietrze, ale żeby zapobiegać zabrudzeniom parownika. Czyszczenie jest bardzo upierdliwe i wymaga rozebrania osuszacza, a bez filtra, prędzej lub później, będzie konieczne.

• Lubię to 1
Opublikowano

Pamiętaj o tym że osuszacz tym lepiej działa im wyższa temperatura pomieszczenia. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Lepiej jeden duży. Zresztą polecam kupić jak największy osuszacz, od 25-30litrów/24h wzwyż. Dobrze zeby miał regulacje wilgotności i obrotów wentylatora. Wbrew pozorom im mniejsze obroty wentylatora tym większa skuteczność osuszania. Dobrze żeby miał jakikolwiek filtr na wlocie do parownika, ale nie po to żeby oczyszczać powietrze, ale żeby zapobiegać zabrudzeniom parownika. Czyszczenie jest bardzo upierdliwe i wymaga rozebrania osuszacza, a bez filtra, prędzej lub później, będzie konieczne.

Jesteś w stanie polecić jakąś sprawdzoną maszynę na priv czy celować w marketowe ?
Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 08:02, 8ik3r8 napisał(a):

w łazience mam mechaniczną wentylację (rura przez ścianę z wiatrakiem który włączając się podnosi klapkę, która uniemożliwia zaciąganie zimnego powietrza do domu) ogólnie w tej łazience mam 2 stopnie niżej i nie mogę jej dogrzac a jak nie miałem tej klapki która zamyka się podczas zaciągania powietrza z zewnątrz to przez ten otwór w ścianie powietrze wpadało do domu i wychładzało ją jeszcze bardziej… dodatkowo jest ona nad prysznicem i było bardzo niekomfortowo brać kąpiel jak wiało po plecach. Zresztą teraz jest tylko trochę lepiej a mam wrażenie, że ta mechaniczna wentylacja o tak nie działa jak powinna, bo mam w łazience ciągle 75-80 procent a po kąpieli leje się ze ścian i okna

To pełen kryminał, niezgodny z przepisami i zdrowym rozsądkiem.

Tego speca co ci to doradził powinieneś powiesić za jaja na najbliższym drzewie.

Wentylacja w łazience musi WYCIĄGAĆ Z POMIESZCZENIA, A NIE NAWIEWAĆ DO NIEGO !!!!

A tych co radzą osuszacz to poproś o pełną refundację tego wynalazku, gdyż on nic nie da.

Nie wiem czy doszedłeś do ładu z grzaniem, ale najpierw dojdź z nim, a niezależnie od tego odwóć bieg tego wentylatora , niech wyciąga z łazienki, a nie nawiewa.

Dodatkowo powinieneś mieć na tym nieszczęsnym wentylatorze jakąś regulację przepływu powietrza.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ten wentylator w łazience wywiewa w kierunku podwórka mechanicznie ale jak jest wyłączony albo, gdy zamiast wentylatora miałem sam taki kominek w kształcie litery L to z dworu zaciąga zimne powietrze do środka tędy. Musiałem zamontować zamiast kominka w kształcie litery L taką klapkę zwrotną, która się otwiera tylko w kierunku na zewnątrz ale tam zawsze są jakieś mikro szczeliny i czuć delikatnie jak zimne powietrze zaciąga do łazienki, gdy wentylator nie jest włączony.