Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł na pellet 19kw z buforem 1000l, bojlerem 200l i kominkiem z płaszczem wodnym. Jeśli palę w kominku nie ma problemu z ładowaniem bufora lecz gdy odpalę kocioł pelletowy to nie ładuje bufora. Temperatura na kotle 80° a na buforze temperatura ani drgnie. Jakby nie mogło przebić wody do bufora. Jeśli odpalę ręcznie pompę z kominka to problem znika. Poniżej podaję schemat jak to wygląda. Bardzo proszę o pomoc, co jest źle zrobione. Z góry dziękuję.

IMG_20241025_114735875.jpg

Opublikowano

Wykluczyles zawory i pompę odwrotnie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2024 o 13:15, Jareknb napisał(a):

Wykluczyles zawory i pompę odwrotnie. 

Możesz zaznaczyć o którą dokładnie chodzi?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Za kotlem peletowym

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2024 o 13:37, Jareknb napisał(a):

Za kotlem peletowym

Czyli trzeba przełożyć ją na zasilanie? Dobrze rozumiem?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie, ona ma być na powrocie, tylko czy jest w dobrym kierunku odwrócona i zawory zwrotne. Sprawdź też zawór mieszający czy masz dobrze ustawiony. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2024 o 13:46, Jareknb napisał(a):

Nie, ona ma być na powrocie, tylko czy jest w dobrym kierunku odwrócona i zawory zwrotne. Sprawdź też zawór mieszający czy masz dobrze ustawiony. 

Tak, dobrze. Jest strzałką w stronę kotła. ZZ też sprawdzałem. Myślę czy jak dołożę ZZ na zasilaniu z kominka do bufora czy coś się zmieni.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Zawór mieszający sprawdź jeszcze, masz czujnik temperatury lub termometr na powrocie za pompą? Może mieszacz jest odwrotnie. Jak ściągniesz pokrętło to w zależności z której strony masz znak jak jest otwarty, zobacz instrukcję. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2024 o 14:12, Jareknb napisał(a):

Zawór mieszający sprawdź jeszcze, masz czujnik temperatury lub termometr na powrocie za pompą? Może mieszacz jest odwrotnie. Jak ściągniesz pokrętło to w zależności z której strony masz znak jak jest otwarty, zobacz instrukcję. 

Wszystko jest dobrze. Mam czujnik na powrocie i nie ma problemu z temperaturą powrotu. Ale w bufor już nie bije ciepłej wody

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jak rozpalisz kocioł to ustaw zawór mieszający tak żeby nie było ochrony powrotu. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2024 o 14:41, Jareknb napisał(a):

Jak rozpalisz kocioł to ustaw zawór mieszający tak żeby nie było ochrony powrotu. 

Ok sprawdzę i dam znać 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Witam ponownie. Sprawdziłem wszystko co mówiłeś żeby sprawdzić, dołożyłem ZZ na zasilaniu z kominka do bufora, mimo iż na powrocie również zamontowałem i problem znikł. Grzeje CWU i grzeje bufor bez problemu. Wcześniej miałem wrażenie jakby ta gorąca wodą uciekała przez zbiornik wyrównawczy do kominka ale nie wracała do kotła. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Można zamknąć.