Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dom 100m parter + piętro, wszędzie grzejniki aluminiowe bez zaworów termostatycznych.

Sterownik reguluje pogodowo + jest ustawiony na 22 stopnie w pomieszczeniu.

Wcześniej miałem kocioł ariston atmosferyczny i działał on-off. 

Przy termecie mam problem z utrzymaniem zadanej temperatury CO, temperaturę w domu trzyma ok.

W załączniku wykres ze sterownika.

Co może być przyczyną takiego "falowania"? I nie trzymania się zadanej temperatury?

Screenshot_20241017_114503_eModul.jpg

Opublikowano (edytowane)

łącznie jest 59 żeberek + drabinka w łazience (Grzejnik 80.3x55 cm Biały 410W Roz 50cm 6 Bar EQUATION)

nie liczyłem wyłączonego grzejnika w kotłowni

żeberko ma około 77mm szerokości, 575mm wysokości, około 95mm głębokości

20241015_175722.jpg

7,5kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza

W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20,0°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.

3,5kW – przeciętna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,7°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.

69W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą
5,0kW – moc w temperaturze biwalentnej -6°C
Edytowane przez Patryk192
Opublikowano

Dane jakie zebrałem:

- zład wody instalacji grzewczej - 40 l  (60 żeberek * 0,3 l = 18 l, reszta to rury, naczynie przeponowe, wymiennik kotła, dodatkowe grzejniki, itp.)
- temperatura początkowa wody - 38 *C
- temperatura końcowa wody - 44 *C
- jeden cykl pracy kotła - 30 minut  (15 min grzanie wody, 15 min wychładzanie wody ((na podstawie zamieszczonych wykresów)) )  

Wyliczenia:
- by podgrzać 40 l wody od 38 *C do 44 *C zużyjemy 0,28 kWh energii 
- by wykonać tę pracę w czasie 15 min, musimy użyć grzałki o mocy 1,1 kW

ps.
- 1 godz.  0,28 * 2 = 0,56 kWh
- 24 godz. 0,56 * 24 =  13,44 kWh

- wartość opałowa gazu ziemnego 1 m3 = 9,5 kWh  (około)

• Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Dane jakie zebrałem

A moge prosic o Twoje wnioski/komentarz do danych.

Opublikowano

Podczas pracy zmieniłem krzywą w sterowniku przy 10c (taka jest teraz temp.) Z 30 na 40 i kocioł zwiększył odrazu modulację więc chyba ze sterownikiem jest wszystko ok

Spróbuję jeszcze jutro zmniejszyć a później zwiększyć krzywą i zobaczę jak się będzie zachowywał na niskiej a jak na wysokiej

Opublikowano

W innym wątku już to zostało wyjaśnione. Za duża moc minimalna kotła w stosunku do aktualnego zapotrzebowania. Żeby kocioł działał bardziej płynnie (mniej startów), to należy w ustawieniach serwisowych zwiększych histerezę i/lub czas blokady L3, albo zainstalować jakiś termostat on/off.

Opublikowano

Najlepiej zmienić na pracę na ogrzewanie podłogowe. U mnie na stalowych grzejnikach na 35°C chodzi prawie non stop. Po dogrzaniu domu często chodzi na 32°C, a najwyższa tamtej zimy była 42°C ustawiona i chodził chyba 1.5 miesiąca non stop. L3 mam na pół godziny ustawione, bo jak się zrobi z 10°C na zewnątrz to taktował.

Opublikowano
W dniu 19.10.2024 o 09:49, h3nio napisał(a):

W innym wątku już to zostało wyjaśnione. Za duża moc minimalna kotła w stosunku do aktualnego zapotrzebowania. Żeby kocioł działał bardziej płynnie (mniej startów), to należy w ustawieniach serwisowych zwiększych histerezę i/lub czas blokady L3, albo zainstalować jakiś termostat on/off.

Zapotrzebowanie nadal jest bo temperatura w pokoju jest nadal za niska, wydaje mi się, że problemem jest słaby odbiór przez za małe grzejniki

Opublikowano

Jeżeli dane które podałeś są prawdziwe to masz instalacje raczej wysokotemperaturową, jak na dzisiejsze standardy, ale przy obecnych temperaturach nie możesz mieć problemów z ogrzaniem pomieszczeń.

Opublikowano
16 godzin temu, Patryk192 napisał(a):

problemem jest słaby odbiór przez za małe grzejniki

13 godzin temu, Patryk192 napisał(a):

przy największych mrozach z temperaturą około 55/45

Sam sobie zaprzeczasz. Raz grzejniki są za małe, a innym razem w największe mrozy wystarcza 55st.C (czyli mógłbyś grzać pompą ciepła bo masz tak przewymiarowane grzejniki).

Opublikowano (edytowane)

Teraz mam problem z tym, że temperatura powrotu zrównuje się dosyć szybko z temperaturą zasilania (około 15-45 min)

W załączniku wykres z dzisiejszej nocy - temperatura zasilania 40 do 45 i się wyłącza, jak bym dał 55 na zasilaniu to pewnie by chodził aż do wyłączenia termostatu sterownika

Screenshot_20241021_075843_eModul.jpg

Edytowane przez Patryk192
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Patryk192 napisał(a):

Teraz mam problem z tym, że temperatura powrotu zrównuje się dosyć szybko z temperaturą zasilania (około 15-45 min)

Oczywiście, bo im mniejsza moc tym mniejsza delta (różnice temperatur zasilanie/powrót). Czerwone na wykresie to zasilanie, niebieskie powrót. Przy okazji na wykresie ładnie widać skąd bierze się zysk kondensacji.

Screenshot_20210102-140216_Drive.webp

Edytowane przez sorier
Opublikowano

A czy zwiekszenie delty w kotle może coś pomóc? Teraz jest ustawiona na 6.

Czy zabrudzony filtr, zapowietrzony kocioł, źle wyregulowane grzejniki mogą mieć wpływ?

Wcześniej miałem mały grzejnik 3 żeberka w garderobie odkręcony na max, on też chyba mógł podnosić temperaturę powrotu

Opublikowano

Żeby zacząć regulować delte kocioł musi najpierw zacząć pracować ciągle, dajmy na to co najmniej przez godzinę. Dopóki taktuje nie wiadomo jaka jest na prawdę delta.

Grzejniki powinny być tak wyregulowane żeby w każdym pomieszczeniu była zamierzona temperatura, np salon 20, sypialnia 18, łazienka 22st.C itd. Oczywiście regulujesz zimą, gdy kocioł pracuje non stop. Dopiero wtedy, gdy okaże się ze któryś grzejnik ma powrót cieplejszy niż reszta to ten grzejnik powinieneś wymienić na większy (dołożyć żeberek).

Tak czy inaczej kocioł nie będzie trzymał temperatury (czyli będzie taktował) dopóki zapotrzebowanie na ciepło jest niższe niz minimalna moc kotła. Obojętnie czy ustawisz go ręcznie, czy będzie nim sterował sterownik pokojowy.

• Lubię to 1