Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom 147 metrów kwadratowych - wybór kotła do jego ogrzewania

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano (edytowane)

Witam kupuję dom 147 metrów kwadratowych. Mam gaz ziemny podłączony .Ogrzewanie podłogowe ,dom parterowy. 

Pytanie jaki piec wybrać  .Parę osób mówiło mi o Termecie.

Drugie pytanie czy muszę dodatkowo kupić do niego kocioł do wody czy wystarczy sam piec dwufunkcyjny do ogrzewania i do wody .

Trzecie pytanie jaki może być koszt podłączenia i pieca .

Edytowane przez Ryszard
Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Dom 147 metrów kwadratowych - wybór kotła do jego ogrzewania
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam kocioł turbo 2 funkcyjny 20 kW zimą za słaby na wannę, trzeba zmniejszyć przepływ aby uzyskać 43 - 45 stopni CWU, w okresie letnim daje radę bo woda z wodociągu cieplejsza i łatwiej podgrzać wodę z 20 niż 10 stopni. Jeśli 2 funkcyjny startuj minimum 24 - 25 kW optimum 28 kW, jeśli ta Beretta wyzionie ducha biorę 28 kW bez żadnego zasobnika aby tylko CO startowało od 4 kW. Abyś się zmieścił w 1200 m3 tańsze opłaty stałe w W2, w 10 lat 2 razy mi się to udało.

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis