jjacek10 Opublikowano 13 Października 2024 #1 Opublikowano 13 Października 2024 Witam,jestem tu nowy a instalacje robiłem sam. Problem tkwi w tym że po wyłączeniu przez termostat pokojowy pompy krótkiego obiegu Kocioł się przegrzewa,pompy za sprzęgłem nie są w stanie wyciągnąć gorącego medium z kotła. Proszę podpowiedzcie co zrobiłem nie tak. Poniżej moja instalacja. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj
1mps Opublikowano 13 Października 2024 #2 Opublikowano 13 Października 2024 Bo to nie pompa krótkiego obiegu powinna się wyłączać a pompa c.o. Cytuj
jjacek10 Opublikowano 13 Października 2024 Autor #3 Opublikowano 13 Października 2024 Dziękuję, próbowałem termostat podłączyć do pompy podłogówki jest jeszcze gorzej? Cytuj
Rozwiązanie 1mps Opublikowano 13 Października 2024 Rozwiązanie #4 Opublikowano 13 Października 2024 Taka możliwość powinna być w sterowniku kotła a sterownika pokojowego nie słyszałem oby podłączać do pompy. Osobiście w sterowniku Tech mam taką funkcję i tam jest sterowanie kotłem i sterowanie pompą c.o. Świetnie to się sprawdza przy dzisiejszych temperaturach, oczywiście pompa krótkiego obiegu chodzi cały czas. Cytuj
jjacek10 Opublikowano 13 Października 2024 Autor #5 Opublikowano 13 Października 2024 Dziękuję Poprostu chaotycznie odpisałem,dokładnie termostat jest podłączony do sterownika kotła ale to nie zmienia faktu,że po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu wyłącza się pompa i następuje wzrost temperatury na kotle.Dodam że sterownik kotła to estyma. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi Cytuj
sambor Opublikowano 13 Października 2024 #6 Opublikowano 13 Października 2024 (edytowane) Pompa kotłowa powinna być wyłączana temp kotła z odpowiednim czasem wybiegu, lub pracować non stop. Edytowane 13 Października 2024 przez sambor Cytuj
jjacek10 Opublikowano 13 Października 2024 Autor #7 Opublikowano 13 Października 2024 Dziękuję za odpowiedź. Może Pan mi to wyjaśnić bardziej szczegółowo,najchętniej bym kogoś zaprosił by to ustawił i mi wyjaśnił. Instalację zrobiłem sam,dużo osób mówi że jest to przerost formy nad treścią ale tylko tak umiałem a ustawić nie ma kto,fachowców brak w okolicy. Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Października 2024 #8 Opublikowano 13 Października 2024 Tu raczej kocioł powinien odstawić się w postój od termostatu, bo to peleciak Cytuj
jjacek10 Opublikowano 13 Października 2024 Autor #9 Opublikowano 13 Października 2024 Dziękuję za sugestie, tylko jak to zrobić? Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Października 2024 #10 Opublikowano 14 Października 2024 Jaki sterownik ma ten kocioł ? Cytuj
jjacek10 Opublikowano 14 Października 2024 Autor #11 Opublikowano 14 Października 2024 Dzień dobry, dziękuję za zainteresowanie tematem. Sterownik to Estyma zdjęcie poniżej. Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Października 2024 #12 Opublikowano 14 Października 2024 Niestety nie znam funkcji tego sterownika . Ale niech Pan przestudiuje instrukcję sterownika , powinny tam być takie funkcje jak wyłączenie pompy kotła od termostatu ,może trzeba zmienić na nie ,wtedy powinien wygasić się kocioł jak termostat da sygnał, a pompa kotłowa będzie chodzić dalej ,dopiero jak spadnie temperatura na kotle poniżej temperatury załączania pompy to się pompa kotłowa wyłączy . Poza tym zapytam co jest w tej chwili sygnałem do przejścia w tryb postój i wygaszenia kotła ,osiągnięcie temperatury zadanej kotła? czy ten palnik pracuje w modulacji i żeby się wygasił musi przebić o ileś tam stopni temperaturę zadaną kotła ? Te pompy na co też się wyłączają wraz z pompą kotłową od sygnału z termostatu? Cytuj
1mps Opublikowano 14 Października 2024 #13 Opublikowano 14 Października 2024 Obejrzyj ten filmik być może znajdziesz to cię interesuje. Cytuj
jjacek10 Opublikowano 14 Października 2024 Autor #14 Opublikowano 14 Października 2024 Dziękuję, oglądałem to wcześniej i nic nie rozumiem, jedno trzeba włączyć drugie wyłączyć. Dla mnie czarna magia. 19 minut temu, 1mps napisał(a): Obejrzyj ten filmik być może znajdziesz to cię interesuje. 2 godziny temu, Kordjano napisał(a): Niestety nie znam funkcji tego sterownika . Ale niech Pan przestudiuje instrukcję sterownika , powinny tam być takie funkcje jak wyłączenie pompy kotła od termostatu ,może trzeba zmienić na nie ,wtedy powinien wygasić się kocioł jak termostat da sygnał, a pompa kotłowa będzie chodzić dalej ,dopiero jak spadnie temperatura na kotle poniżej temperatury załączania pompy to się pompa kotłowa wyłączy . Poza tym zapytam co jest w tej chwili sygnałem do przejścia w tryb postój i wygaszenia kotła ,osiągnięcie temperatury zadanej kotła? czy ten palnik pracuje w modulacji i żeby się wygasił musi przebić o ileś tam stopni temperaturę zadaną kotła ? Te pompy na co też się wyłączają wraz z pompą kotłową od sygnału z termostatu? Cytuj
pastor Opublikowano 14 Października 2024 #15 Opublikowano 14 Października 2024 A co jest napisane w instrukcji? Cytuj
jjacek10 Opublikowano 2 Stycznia Autor #16 Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) W dniu 14.10.2024 o 21:31, pastor napisał(a): A co jest napisane w instrukcji? W instrukcji prawie nic nie ma,jest napisana chyba dla inżynierów którzy pracowali nad tym kotłem. Jest tu na forum dwuch Panow którzy pisali w 2017 roku na temat tych regulatorów. Przeczytałem wszystko co możliwe,próbowałem na różne sposoby i nic. Nawet nie można aktywować czujnika temp.pow. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich. Edytowane 3 Stycznia przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi