Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak wody w grzejniku

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez rambo5,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w sumie mieszkam w tym mieszkaniu jakiś czas ale pierwszy raz taki problem. 

Mieszkanie jest dwupoziomowe i nagle przestały grzać dwa grzejniki na górze w obu brak wody, i jeden w łazience, parter woda w nim jest.

Czy znalazłby się ktoś kto może mi pomóc?

20241012_124734.jpg

20241012_124727.jpg

20241012_124702.jpg

20241012_124646.jpg

20241012_124654.jpg

20241012_124719.jpg

Opublikowano

Wyłączyć pompę (jak widać jest jedną na powrocie) dopuścić wody do instalacji aby się przelała przez naczynie przelewowe, odpowietrzyć grzejniki, ponownie podpuścić wody, odpowietrzyć na końcu załączyć pompę. Powinno działać.

Opublikowano

Tylko właśnie chyba takiego naczynia brak można to jakoś inaczej sprawdzic czy po prostu lac wodę aż w grzejnikach będzie pełno? Wlewać wodę z tego kraniku na zdjęciu do tego kranu co wystaję z pieca tak?

Opublikowano

To jest kranik do spuszczania wody z instalacji i kotła. Szukaj przyłącza od wody do kotła lub instalacji i na tej nitce powinien być zawór czyli "kranik bez dziubka" . A jeżeli chodzi o naczynie wyrównawcze poszukaj w najwyższym pkt domu lub na strychu, być może jest połączone z pionek od najwyżej położonego grzejnika.  No chyba że jest to instalacja zamknieta wtedy zbiornik ciśnieniowy powinien być przy piecu. Na 4 zdjęciu też jest kranik i być może to tego służy. Puki co czarna magia.

Opublikowano

I jaki efekt końcowy?

Opublikowano

No właśnie nie wiem, bo ogólnie myślałem żeby wodę dopuścić tym kranikiem z zdjęcia numer 4 do kranu z zaworem z zdjęcia numer 6. Z braku innych możliwości tak zrobiłem i na chwilę grzejniki na górze zrobiły się w dolnej części ciepłe, nie wiem czy nie kontynuować i nie dopuszczać wody w ten sposób do momentu aż się oba nie wypełnia.

Żadnych dodatkowych naczyń w tej instalacji nie ma jedynie to co na zdjęciu, strychu nie ma powyżej znajdują się dwa pokoje w obu po grzejniku.

Jeśli chodzi o kranik bez Dziubka to znajduje się on na zdjęciu numer dwa z poprzedniego posta tamtędy idzie jakby wąż od wody a dalej jest ten bojler i zawór z Dziubkiem z którego te wodę lałem do pieca.

Opublikowano

na zdjęciu numer dwa z poprzedniego posta tamtędy idzie jakby wąż od wody a dalej jest ten bojler i zawór z Dziubkiem z którego te wodę lałem do pieca.

To jest najprawdopodobniej to, tylko po dopuszczeniu wody, ten zawór powinien być zamknięty , teraz jest jak by otwarty chyba że rączka jest zamontowana odwrotnie.

• Rozwiązanie
Opublikowano
3 godziny temu, szklara92 napisał(a):

No właśnie nie wiem, bo ogólnie myślałem żeby wodę dopuścić tym kranikiem z zdjęcia numer 4 do kranu z zaworem z zdjęcia numer 6.

I dobrze zrobiłeś ,ten zawór ze zdjęcia nr 6 służy do opróżnianaia i napełniania instalacji.

Opublikowano
8 godzin temu, 1mps napisał(a):

I jaki efekt końcowy?

Ostatecznie lałem wody aż do przelania odpiwietrzajac jednocześnie grzejniki oczywiście po kolei. Na razie wszystko w porządku i przy okazji znalazłem rurę przelewową bo naczynia przy niej nie było. 😉