Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako, że mam piec z 2012roku na ekogroszek będę kiedyś zmuszony do jego wymiany i chce już zaplanować mniej wiecej typ i czym w nim palić. Mam swój las, ale nie mam czasu na szykowanie takiej ilości drewna. Z ekogroszkiem będą utrudniać i cenowo pewnie bedzie kosmos, z pelletem to samo jak nie gorzej przez ogromne zapotrzebowanie. Jako, że mam gospodarstwo mogę samemu sobie wyprodukować owies i wydaje mi się to w moim wypadku najbardziej przyszłościowe, bo jest śmiesznie tani chyba że się myle.

Pytanie jakie piece najlepiej się do tego nadają. "Ekogroszkowe" , Pelletowe? Stalowe, żeliwne? Niektórzy straszą jakaś korozją prawda to? Dobrze by było, aby była możliwośc palenia drewnem w taki czy inny sposób. Pytanie też czy palenie owsem np w pelletowym bedzie legalne czy trzeba bedzie się z tym kryć? Może jakieś przykładowe konstrukcje ktoś poleci.

Opublikowano

Coś tam straszą i trochę mają rację.

Nie będę kopiował fragmentów artykułu, więc sobie przeczytaj, zajmie to kilka minut, a rzeczowo jest wyjaśnione.

https://czysteogrzewanie.pl/2022/09/od-pola-do-pieca-zboze-zamiast-wegla/

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, grego napisał(a):

Dobrze by było, aby była możliwośc palenia drewnem

@grego Nie jestem ekspertem, ale jeśli chodzi o kotły w których można palić drewnem i ekogroszkiem lub pelletem to zerknij sobie na Uniwersal Power (podobno jest trzypaliwowy tj. pellet, ekogroszek i drewno co dobrze byłoby zweryfikować u producenta https://allegro.pl/oferta/kociol-hybrydowy-piec-co-certyfikaty-na-pellet-drewno-ekogroszek-5-klasa-16463613455?fbclid=IwY2xjawFmCppleHRuA2FlbQIxMAABHSFi5opQYfrLMKhgPJqwoLIjEtdsxiPbwdCY-FdvDBIEsbYd8l-XZ89o_w_aem_EhHdGzwYFu_MpHj8JP3xNg&dd_referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F),

Tekla Calssico być może jest trzypaliwowy (tj. pellet, drewno i węgiel), a ponadto są dwupaliwowe na drewno i pellet przykładowo Ogniwo Bio Duo, Setlans Duo Flame, MPM Wood Pell, Defro Firewood Duo.

A i jeszcze są kotły na zrębkę o których na tym forum są dyskusje. Może z owsem sobie też dadzą radę.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Dzięki za porady, jeszcze rozeznam temat bo najbardziej na owies się nastawiam, a faktycznie konkretnych informacji niezbyt dużo na te temat. Szczególnie producenci milczą, acz można znaleźć informacje, ze ludzie palą nim z powodzeniem głównie w piecach na ekogroszek właśnie. NAwet spotkałem się z opinią, że te będą lepsze niz te na pellet. ten Uniwersal Power wygląda ciekawie.