Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Defro Optima HG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tuptus,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać w Nowym roku.

Uważam że na tyle jest dobrze z temperatura spalin i nagrzewaniem układu że nie ma co grzebać i poprawiać (inżynierów z Hargasnera) w sterowniku.

Opublikowano

Generalnie bym się zgodził, gdyby nie "inżynierzy" od tabelek i słupków w arkuszu kalkulacyjnym, czyli optymalizacja kosztów.

Jeden powie "kocioł rozgrzewa grzejniki po 2 godzinach, ale dokładam raz na dobę". Drugi powie "kocioł rozgrzewa grzejniki w godzinę, ale dokładam 2 razy na dobę". I jak tu dogodzisz wszystkim? Ano kompromis, kocioł rozgrzewa grzejniki w 1,5 godziny i wystarcza jeden wsad na niemal całą dobę.

Opublikowano

I znów muszę się powtórzyć że dla mnie jest dobrze i nie ma co zmieniać.

HTV to nie Atmos aby walczyć o każdy stopień temperatury spalin i to nie MPM aby przy nim siedzieć, majstrować i go przebudowywać.

• Lubię to 1
Opublikowano

W katalogu Defro Optima HG ma temperaturę spalin 125 stopni przy mocy nominalnej...

I jak ktoś nie jest obeznany w temacie, pomyśli "HTV ma 200 stopni, a HG ma 125 stopni. Biorę HG, bo ma większą sprawność". "Sonda lambda? A na co to komu. Kocioł bez sondy ma mniejszą temperaturę spalin". Itd.

Ja wyjaśniam, dlaczego jest te 200 stopni, nie że masz grzebać.

Opublikowano

Mnie tego nie musisz wyjaśniać, bo mnie to absolutnie nie przeszkadza.

HTV w katalogu ma 170⁰. Taką wartość widzę tylko przy rozpalaniu kotła, w podtrzymaniu gdy jest jeszcze opał w komorze a sterownik widzi 100% naładowania buforów, i przy końcu palenia.

Podczas normalnej pracy 205⁰-215⁰.

Skoro Defro w katalogu ma mniej to znaczy że lepszy, sprawniejszy, czyściej spala na ręcznych ustawieniach PP i PW i tańszy, to po co przepłacać.🤪

A ciekawe jak to wygląda w praktyce. Może się wypowie jakiś użytkownik Defro?

Opublikowano

Z ciekawości ostatnio włożyłem sondę miernika w czopuch swojego gruza, aby sprawdzić temperaturę spalin. Przy 560 stopniach ją wyjąłem, bo zaczął się plastik z rączki topić...

Przy dobiciu do temperatury zadanej było "tylko" 380 stopni. Gruz ma już 12 lat, jest już zabroniony (bezklasowiec) i mam go serdecznie dość. Kusi mnie ta Tekla...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.12.2024 o 19:09, zaciapa napisał(a):

@kreciq21

U mnie już 9 - ty sezon śmiga taki bufor o podobnych rozmiarach, który chcesz sobie uspawać, blacha 4mm, denice płaskie, rozm 180/92 cm. Wszystko spawane z trzech kawałków w piwnicy, bo też był problem z wniesieniem. Wszystko w układzie zamkniętym, sprawuje się wyśmienicie 🙂

Też jestem  w trakcie spawania w kotłowni, bo drzwiami ani okienkiem nic większego nie idzie wstawić. 

A nie boicie się, że jakby się coś stało, to nie dość, że nieszczęście, to jeszcze w więzieniu można wylądować?

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

@szpenioA co się może stać, za co są kraty?

Opublikowano

No @szpenio mnie tu zacytował, postraszył więzieniem, muszę przyznać, że poczułem się przez chwilę, jak ci co ukrywali żydów za czasie okupacji 🙂

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

No nie tylko Ciebie, sam się boję :) , bo już blachy w kotłowni pocheftowane . Niby układ otwarty zastosuję, ale jakby przy zamkniętym te zabezpieczenia nie zadziałały i bufor przy 90 stopniach rozsadziło, a w kotłowni akurat teściowa by się znalazła ?

@kreciq21 tak przerysowałem trochę, jakieś lęki dzisiaj mam 😜 

Edytowane przez szpenio
Opublikowano
8 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

@TuptusZmniejszenie przepływu powietrza zmniejszy moc kotła, ale niekoniecznie pogorszy czystość spalania. To zależy od palnika. Zmniejszając prędkość przepływu zwiększasz czas, jaki mają produkty pirolizy na dopalenie w komorze dopalającej. I tu ważne jest aby temperatura w palniku nie spadła poniżej krytycznej dla dopalania gazów.

Mniejsza moc, ale dalej z czystym spalaniem, nagrzeje tą samą ilość wody, lecz zrobi to wolniej.

@maro2Hargassner Smart-HV, Rakoczy Smart RTV, Heinztechnik smart HTV, to jest ten sam kocioł w lekko innych "piórkach" (inne malowanie).

Blaze Harmony, to zrzynka z Vernera V140 (V210). Patenty Vernerowi wygasły, Blaze dodał parę lampek, zmienił kolor i kreuje się na wielką innowację, kasując przy tym klientów jak za złoto. A najlepszy jest ten ich opatentowany palnik. W palniku od Vernera wycięli parę rowków i gotowe. Innowacja na pełnej kurtyzanie.

Jak liczysz się z każdym groszem, spójrz jeszcze na Attack DPX, Opop H4Eco-D. Nad tym Opop-em sam się zastanawiałem, ale w niego nie miałbym możliwości instalacji palnika pelletowego. A na tym mi zależy.

8 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

@TuptusZmniejszenie przepływu powietrza zmniejszy moc kotła, ale niekoniecznie pogorszy czystość spalania. To zależy od palnika. Zmniejszając prędkość przepływu zwiększasz czas, jaki mają produkty pirolizy na dopalenie w komorze dopalającej. I tu ważne jest aby temperatura w palniku nie spadła poniżej krytycznej dla dopalania gazów.

Mniejsza moc, ale dalej z czystym spalaniem, nagrzeje tą samą ilość wody, lecz zrobi to wolniej.

@maro2Hargassner Smart-HV, Rakoczy Smart RTV, Heinztechnik smart HTV, to jest ten sam kocioł w lekko innych "piórkach" (inne malowanie).

Blaze Harmony, to zrzynka z Vernera V140 (V210). Patenty Vernerowi wygasły, Blaze dodał parę lampek, zmienił kolor i kreuje się na wielką innowację, kasując przy tym klientów jak za złoto. A najlepszy jest ten ich opatentowany palnik. W palniku od Vernera wycięli parę rowków i gotowe. Innowacja na pełnej kurtyzanie.

Jak liczysz się z każdym groszem, spójrz jeszcze na Attack DPX, Opop H4Eco-D. Nad tym Opop-em sam się zastanawiałem, ale w niego nie miałbym możliwości instalacji palnika pelletowego. A na tym mi zależy.

Teraz, maro2 napisał(a):

Dostałem decyzje o dotacji na kocioł na zgazowanie drewna z WOŚGW i na razie się rozglądam ale na  wiosnę muszę podjąć decyzje aby na jesień ostatecznie zamontować kocioł i bufor z osprzetem ; ogranicza mnie klatka schodowa do kotłowni w piwnicy także nie każdy kocioł się zmieści na schodach , wstępnie wybrałem ; Defro optima hg 19kw  Heitztechnik htv20kw i Rakoczy rtv 20kw za sugestią kolegi Tuptusa odrzuciłem Sas Green plus 15kw  bo jest za ciężki i gabarytowo za duży a  Kocioł Blaze Harmony to cena dla mnie za duża nawet z tą dotacją ; będę dalej szukał na forach i pytał może do wiosny coś znajdę ; pozdrawiam.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, maro2 napisał(a):

(...) ogranicza mnie klatka schodowa do kotłowni w piwnicy także nie każdy kocioł się zmieści na schodach , (...)

A nie myślałeś nad powiększeniem okienka do piwnicy? Jeśli tam jest kotłownia, to warto by było zrobić tam większe okno, łatwiej by było kocioł wsunąć, bufor... ja swojego MPM-a włożyłem przez okno 100x70 cm, na płask po metalowych belkach. Po schodach to męka i niebezpiecznie, szczególnie przy ciasnej klatce schodowej.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, szpenio napisał(a):

A nie myślałeś nad powiększeniem okienka do piwnicy? Jeśli tam jest kotłownia, to warto by było zrobić tam większe okno, łatwiej by było kocioł wsunąć, bufor... ja swojego MPM-a włożyłem przez okno 100x70 cm, na płask po metalowych belkach. Po schodach to męka i niebezpiecznie, szczególnie przy ciasnej klatce schodowej.

Z tym jest problem bo okno jest małe i do tego górna część okna dotyka sufitu kotłowni a dolna jest równo z  kostką na zewnątrz komu ; po prostu kotłownia jest utopiona w ziemi i musiałbym rozbierać kostkę i robić zagłebienie  na większe okno   ale dzięki za radę .

5 minut temu, maro2 napisał(a):

Z tym jest problem bo okno jest małe i do tego górna część okna dotyka sufitu kotłowni a dolna jest równo z  kostką na zewnątrz komu ; po prostu kotłownia jest utopiona w ziemi i musiałbym rozbierać kostkę i robić zagłebienie  na większe okno   ale dzięki za radę .

5 minut temu, maro2 napisał(a):

Do kolegi RYSZARDA cenzora ; w mediach rządowych była i jest  do dzisiaj ostra cenzura wypowiedzi ale nie sądziłem że na tym forum jest podobnie ; nie użyłem żadnych niecenzuralnych tekstów, ani słów i nie czuje się winny jeżeli kolego uważasz inaczej to mogę opuścić forum definitywnie . pozdrawiam MARO2

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu