Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka podłączenie i działanie

amnesia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

niedawno kupiłem dom w stanie deweloperskim w którym zainstalowane jest ogrzewanie podłogowe + kocioł dwufunkcyjny De Dietrich Inidens 20/24 MI. Są tam dwa rozdzielacze jeden na parterze z 5 pętlami oraz drugi na piętrze z 4 pętlami. Rotametry i wkładki termostatyczne aktualnie odkręcone są na full. 

image.thumb.jpeg.040f3251e53a3efb2592dd01eb739c97.jpeg

Na tym zdjęciu nie był jeszcze podłączony termostat przylgowy Salus AT10F który podłączony jest do pompy obiegowej, sonda od niego umieszczona jest na rurze zasilania poniżej zaworu mieszającego. Do tej pory nie uruchamiały się nawet pompy obiegowe w rozdzielaczach bo osoby to wykonujące podłączyły Salusa pod zacisk C i 2 (chłodzenie). Po zmianie na C i 1 pompy obiegowe ruszyły, na Salusie ustawiłem 30C. Jak to powinno być prawidłowo podłączone tak jak ja to aktualnie zrobiłem czyli tryb ogrzewania (C i 1) pompka będzie wtedy gonić cały czas aż do osiągnięcia 30C na rozdzielaczu czy tak jak to zrobił wykonawca czyli tryb chłodzenia i pompa włączy się dopiero jak temperatura wzrośnie powyżej 30? Sposób osoby wykonującej instalacje wydaje mi się trochę dziwny bo wtedy pompa wbudowana w piec musi ogarniać obydwa piętra.

Jeśli moje podłączenie jest odpowiednie (C i 1) to jaką bezpieczną wartość ustawić na Salusie?

image.png.4697633f33964b071666f7eab55526bd.png

Aktualnie na piętrze rotametry niestety nie pokazują żadnego przepływu chociaż pompa obiegowa działa non stop obstawiam że cała instalacja jest dość mocno zapowietrzona. 

Pompka na dolę ustawiłem w ten sposób 

image.png.a2f4d719b1c00678a2266ee1000e225b.png

Na górze natomiast tak

image.png.cf950e313a2eb7c94480c38a35d00f50.png

Na tą chwilę mam dwa pytania oprócz prawidłowego podłączenia Salusa,  jak odpowietrzyć to domowymi sposobami nie posiadając jakiegoś dużego zaplecza technicznego oraz jak ustawić ten zawór mieszający.

Edytowane przez amnesia

No jest trochę słabo ze  względu na brak zaworów spustowych na belkach rozdzielacza.Ja na twoim miejscu zrobiłbym lekką przeróbkę polegająca na wstawieniu na każdej belce trójnikow umożliwiających zamontowanie zaworów spustowych,jest na to miejsce wtedy możesz odpowietrzyć instalacje OP bez dużego zaplecza technicznego) Całe zaplecze techniczne to byłby wąż ogrodowy.Jak to zrobisz to mogę opisać procedurę jak to wykonać 

Edytowane przez Uzytkownik2

Jakieś dziwne one,nie spotkałem się z takimi no ale jak tylko da się pod ten"zawór"podłączyć węża ogrodowego to sieci wodociągowej podłączasz węża do górnej belki oraz podłączasz również węża do dolnej belki i odprowadzasz go najlepiej na zewnątrz.Przed procesem odpowietrzania zakręcasz oba zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza.Zakrecasz wszystkie rotametry na belce zasilającej oraz te czarne kapturki na belce powrotnej.Odkrecasz tylko pojedyncza pętlę tzn rotametr na niej i odpowiadający mu kapturek.Przelewasz otworzoną pętlę przez kilka minut,dobrze by było aby wąż odpływowy był przeźroczysty wtedy widzisz czy idą jeszcze bąble powietrza.Po czym zakręcasz odpowietrzoną pętlę i odkrecasz kolejna i tak ze wszystkimi.

Edytowane przez Uzytkownik2

12 minut temu, sambor napisał(a):

Nie rozumiem jaka jest rola tego salusa?

No ja też nie bardzo rozumiem, podłączyłem go ponownie tak jak było przedtem (czyli tryb chłodzenia) i napisałem maila do dewelopera, że ma mi umówić spotkanie z instalatorem który wykonywał tą instalacje żeby wytłumaczył mi jak działa zaprojektowany układ.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ustawienie na kotle 35C i wtedy jak osiągnie powyżej 30C na rozdzielaczu to Salus załącza pompkę obiegową do momentu aż znowu temperatura nie spadnie poniżej 30C, ale po co tak to nie wiem.

9 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Jakieś dziwne one,nie spotkałem się z takimi no ale jak tylko da się pod ten"zawór"podłączyć węża ogrodowego to sieci wodociągowej podłączasz węża do górnej belki oraz podłączasz również węża do dolnej belki i odprowadzasz go najlepiej na zewnątrz.Przed procesem odpowietrzania zakręcasz oba zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza.Zakrecasz wszystkie rotametry na belce zasilającej oraz te czarne kapturki na belce powrotnej.Odkrecasz tylko pojedyncza pętlę tzn rotametr na niej i odpowiadający mu kapturek.Przelewasz otworzoną pętlę przez kilka minut,dobrze by było aby wąż odpływowy był przeźroczysty wtedy widzisz czy idą jeszcze bąble powietrza.Po czym zakręcasz odpowietrzoną pętlę i odkrecasz kolejna i tak ze wszystkimi.

że to są te zawory wnioskuje na bazie opisu rozdzielacza na stronie producenta https://prandelli.pl/wp-content/uploads/2020/12/Karta_rozdzielacz_RP_R_Basic_2022.pdf

Edytowane przez amnesia

13 minut temu, sambor napisał(a):

Nie rozumiem jaka jest rola tego salusa?

3 godziny temu, amnesia napisał(a):

Na tym zdjęciu nie był jeszcze podłączony termostat przylgowy Salus AT10F który podłączony jest do pompy obiegowej, sonda od niego umieszczona jest na rurze zasilania poniżej zaworu mieszającego.

Wyglada jakby zabezpieczal podlogowke przed nadmierna temperatura (wylacza pompe). Ale pewien nie jestem i nie jestem tez pewien czy teraz tak dziala.

Ogolnie to „deweloperka” czyli beznadziejnie.

W dniu 6.10.2024 o 14:15, PioBin napisał(a):

Wyglada jakby zabezpieczal podlogowke przed nadmierna temperatura (wylacza pompe). Ale pewien nie jestem i nie jestem tez pewien czy teraz tak dziala.

Ogolnie to „deweloperka” czyli beznadziejnie.

Ale tak jak oni ją podłączyli czyli w chłodzenie to ona moim zdaniem niczego nie zabezpiecza bo pompa włączy się dopiero powyżej 30C.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Należałoby to przerobić na sterowanie pogodowe

Jak jest na zasilaniu rozdzielacza zawór termostatyczny, to danie zabezpieczeń przed przekroczeniem temp wody, jest mało sensowne, co najwyżej można się zabezpieczać przed podaniem max dopuszczalnej temp na podłogę, czyli około 50C, a nie 35C.

Na dodatek czujnik temp powinien być na belce zasilającej, a nie na powrotnej.

27 minut temu, sambor napisał(a):

Jak jest na zasilaniu rozdzielacza zawór termostatyczny, to danie zabezpieczeń przed przekroczeniem temp wody, jest mało sensowne, co najwyżej można się zabezpieczać przed podaniem max dopuszczalnej temp na podłogę, czyli około 50C, a nie 35C.

Na dodatek czujnik temp powinien być na belce zasilającej, a nie na powrotnej.

Dokladnie tak jak opisales bo innego zastosowania ja nie widze.

A to ze podlaczyli zle (lub nie podlaczyli) to insza innosc. Moze w instrukcji byla napisane „na zasilaniu” wiec przykleili gdzie im sie uwazalo.

Abstrahując od tego salusa ktory niewiele wnosi, ten zawor termostatyczny tez do wywalenia i albo przejsc na zawor z silownikiem lub calkowicie przerobic i wywalic.

Witam, tak jak koledzy napisali powyżej zawór trójdrożny termostatyczny Esbe 1" 20- 43 stC ma za zadanie zabezpieczyć podłogę przed zbyt wysoką temperaturą i powodować mieszanie cieczy w instalacji . Prawdopodobnie  zamysł był taki aby ten Salus miał za zadanie włączyć pompy w rozdzielaczu dopiero jak dojdzie do niego ,,odpowiednia" temperatura , że np jak w okresie letnim nie masz puszczonego ogrzewania to pompy się nie załączą , tylko chyba źle jest dobrany zakres pracy tego termostatu bo minimum 30 st C to trochę za dużo ,żeby to tak działało . Pozdrawiam TomekB

Jestem po spotkaniu z instalatorem który to wykonywał i potwierdzam słowa tomekb. Salus jest ustawiony w tryb chłodzenia bo służy do załączania pompki obiegowej po pojawieniu się ustawionego na nim parametru. Rozwiązanie bezsensowne w mojej opinii, jak i wielu innych osób. Do zabezpieczenia służy mieszacz, który jednocześnie służy do regulacji temperatury na zasilaniu...

Niby na salusie obniżył temperaturę poniżej 30C czyli ustawił go pomiędzy kropką a 30C ale nie wiem czy on nawet ma taki zakres pracy.

Na pytanie czemu jest to tak dziwnie rozwiązane instalator odpowiedział, że to jest prosty układ i inni w takim wypadku każą klientowi wsadzać wtyczkę od pompki do kontaktu.

Aktualnie myślę nad wstawieniem w miejsce salusa jakiegoś regulatora bezprzewodowego on/off i ustawienie stacji w najzimniejszym miejscu. Pytanie czy to będzie dobre rozwiązanie? Docelowo pewnie zrobię sterowanie strefowe ale to jak będę miał nadmiar środków 😉

Edytowane przez amnesia