Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Pompa obiegowa - przed czy za zaworem trójdrożnym?
W chwili obecnej jest tak jak na załączonym schemacie

image.thumb.png.7016b04e50f4c5409fa4b6c067ce01f1.png

Nie jest to rozwiązanie zalecane przez producentów kotłów ze względu na (teoretycznie) brak ochrony powrotu. Zawór 3D jest ręcznie ustawiany jako ustawienie przepływu nie temperatury, dlatego w czasie rozpalania i wczesnej pracy kotła nastaw jest na krótki obieg, potem systematycznie zwiększam przepływ na bufor, do całkowitego otwarcia przy osiągnięciu 60 stopni w całym buforze. Załączenie pompy jest przy temperaturze 60 stopni, dlatego całość dość dobrze działa bo powrót przy wczesnej pracy ma około 50stopni, a na piecu minimum 60stopni. Jest to jednak dość uciążliwe i nie do końca dobre bo łatwo można zagotować kocioł. 
Chciałbym usunąć ten zawór a w zamian zainstalować zawór stałotemperaturowy T-55 stopni na powrocie, tak jak poniżej.
Schematnowy.thumb.png.97e9fe88d206cfb1fac7807dad09d10d.png

I tutaj rodzi się pytanie - czy pompa obiegowa może być zamontowana przed zaworem 3D stałotemperaturowym? Wiem że zaleca się montaż pompy za zaworem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi dlaczego nie może być inaczej, a często widzę właśnie takie rozwiązanie. Co może pójść nie tak jeżeli zostawię w ten sposób?

Opublikowano
45 minut temu, tomkox3 napisał(a):

czy pompa obiegowa może być zamontowana przed zaworem 3D stałotemperaturowym?

Nie może.

Pompa ma ciągnąć wodę przez zawór, a nie w niego pchać?

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, tomkox3 napisał(a):

tutaj rodzi się pytanie - czy pompa obiegowa może być zamontowana przed zaworem 3D stałotemperaturowym

Od pieciu lat mam taki schemat ale z zaworem z silownikiem.

Nie ma znaczenia czy pompa jest przed kotlem czy za kotlem bo w obu przypadkach pompa jest za zaworem.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie ma znaczenia czy pompa jest przed kotlem czy za kotlem bo w obu przypadkach pompa jest za zaworem.

Właśnie nie do końca rozumiem dlaczego nie może być przed zaworem, skoro jest to "układ zamknięty" bo z jednej strony pompa pcha, a z drugiej strony ciągnie, ale ja się nie znam, więc pytam.

Jakie mogą być niespodzianki jeżeli tak zrobię?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Bedzie inny rozklad cisnien w instalacji wiec jesli ma to znaczenie dla zaworu to nie rob.

Z praktyki u siebie myśle ze nie bedzie miec znaczenia.

10 minut temu, tomkox3 napisał(a):

Właśnie nie do końca rozumiem dlaczego nie może być przed zaworem,

Przed zaworem to schemat pierwszy i zawor pracuje jako rozdzielajacy.

Za zaworem to schemat drugi i zawor pracuje jako mieszajacy.

• Przydało się 1
Opublikowano
13 godzin temu, PioBin napisał(a):

Czyli rozumiem że do schematu pierwszego wystarczyłoby do tego zaworu 3d dorzucić siłownik z regulacją temperatury i czujnikiem temperatury na powrocie przy kotle? Będę w stanie dostosować ułożenie siłownika tak żeby zawór pozostał rozdzielający i żeby dobrze domieszywał wodę (w sensie czy dla siłownika jest problemem to że zawór jest rozdzielający a nie mieszający)?
A jakie w ogóle jest lepsze rozwiązanie, z siłownikiem czy zwykły zawór stałotemperaturowy (w nowej lokalizacji)?

Opublikowano (edytowane)

Nie. Drugi schemat jest prawidlowy w funkcji ochrony powrotu

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości dołączę się do pytania @tomkox3 o pierwszy schemat - czy pierwszy schemat ochrony powrotu z zaworem rozdzielającym i siłownikiem może działać? A jeśli nie to dlaczego?

Czy ktoś mógłby to szerzej wyjaśnić? Czy ktoś tego próbował?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Według mnie będzie to działać, bo teraz mam ręczny zawór 3d i bez problemu utrzymuje na powrocie 50-55stopni, tyle że wymaga to zmiany przepływu w zależności od temperatury kotła i buforu. Pozostaje kwestia techniczna, czy da się do tego zamontować siłownik który będzie pełnił rolę rozdzielającą, a nie mieszającą, z czujnikiem temperatury na powrocie?

I kwestia finansowa, czy nie taniej przerobić instalację i zamontować zawór 3d stałotemperaturowy.

Opublikowano
5 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

czy pierwszy schemat ochrony powrotu z zaworem rozdzielającym i siłownikiem może działać?

Tak. Wczesniej bralem pod uwage ze rozmawiamy o zaworze stalotemperaturowy.

34 minuty temu, tomkox3 napisał(a):

czy da się do tego zamontować siłownik który będzie pełnił rolę rozdzielającą, a nie mieszającą, z czujnikiem temperatury na powrocie?

Tak. Ja mam tak zrobione. Jesli sterownik do tego silownika bedzie potrafil pracowac w tej konfiguracji to mozna zrobic zeby pilnowal temperatury powrotu. Z tym moga byc problemy.

Opublikowano (edytowane)

Przy lokalizacji pompy na zasilaniu, przed zaworem temperaturowym czyli w funkcji rozdziału czynnika grzewczego nie gwarantuje ochrony kotła bo temp.wody powracającej do kotła jest wypadkową  temp.wody obiegu kotłowego i temp.wody powracającej z instalacji

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
10 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

bo temp.wody powracającej do kotła jest wypadkową  temp.wody obiegu kotłowego i temp.wody powracającej z instalacji

Tak jest w przypadku zaworu z wkladka stalotemperaturowa.

Gdy wstawisz silownik i czujnik na powrocie do kotla to „sterujesz” temperatura powrotu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@PioBin możesz napisać na jakim siłowniku i sterowniku masz to złożone?

3 godziny temu, PioBin napisał(a):

Jesli sterownik do tego silownika bedzie potrafil pracowac w tej konfiguracji to mozna zrobic zeby pilnowal temperatury powrotu. Z tym moga byc problemy

Miałeś problem żeby to dobrze ustawić?

Opublikowano

Ja mam to zrobione na zaworze 4d. Uwierz ze to nie ma znaczenia. Nie pytaj czemu bo to inna historia.

IMG_3793.thumb.jpeg.032ae7520c019439d2ae8c2ba04f42a3.jpeg

U mnie pompa jest na zasilaniu z kotla (widac nawet automatyczny odpowietrznik ktory jest na ssaniu pompy) i pompa pcha w zawor 4d.

Niby nic sie nie zgadza z teoriami forum - ale spokojnie wszystko smiga 🙂 wiec spokojnie zadziala i u Ciebie. Po prostu trzeba pilnowac pewnych „wytycznych” jak cisnienia, montaz, przeplywy.

Czujnik temperatura do sterowania zaworem jest na powrocie do kotla przed samym kotlem.

Moj sterownik w niczym ci nie pomoze 🙂 bo to PLC Siemensa. Szukaj takiego ktory nie musi sie kalibrowac to znaczy nie odlicza krokow polozenia zaworu. Z tego co pamietam sterownik Afriso ktory kiedys mialem tak dzialal ale rownie dobrze i innych producentow. Dlatego pisalem ze nie z kazdym sterownikiem to zadziala.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem to przykładem ochrony powrotu z zaworem rozdzielającym i siłownikiem (rozbudowanym o bajpas grawitacyjny) jest układ jaki w swojej kotłowni ma @artwa

W dniu 8.12.2021 o 23:07, artwa napisał(a):

Zadecydowały koszty i czas potrzebny do przeróbki tego, co już było i wysokość umieszczenia naczynia wzbiorczego (dlatego pompa nie na powrocie).

Zielone koła to czujniki temperatury do sterowania 3D (właściwie to tylko dolna jest wymagana).
Czerwone - to czujniki do sterowania pompą (uwzględniają temperaturę kotła i różnicę temperatur).
ZZK - zawór zwrotny klapowy
zawory odcinające pominąłem na rysunku

Temperatura na powrocie trzyma się zadanej wartości, regulacja 3D z interwałem 30s (oczywiście jeśli jest potrzebna). Dzięki sterownikowi mogę ją sobie dowolnie zmieniać również podczas pracy. Co ciekawe - obieg grawitacyjny do bufora potrafi też ciągnąć wodę nawet jak pompa pracuje (nie zaglądałem czy zawór zwrotny nie złapał może jakiegoś paprocha).

image.png.d2bd74e2c486177a0686f8ff59d6c52e.png

to z tematu:

Opublikowano

@Matejko1 to da sie oczywiscie wykonac i bedzie dzialac. Ja nie mialem z tym zadnego problemu.