Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór mieszający 3-D termostatyczny i zawór z siłownikiem. Który wybrać?

zuh

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam o zawory mieszające (3-D na grzejniki) lepszy będzie termostatyczny z regulacją temperatury pokrętłem czy lepiej kupić zawór z siłownikiem? Który będzie lepszy?

Termostatyczny to ustawiam na nim temperature i do mieszkania montuje termostat, który zależnie od temperatury w mieszkaniu włącza lub wyłącza pompę obiegową na obwodzie grzejnikowym.

Zawór z siłownikiem potrzebuje sterownik który kręci za pomocą siłownika zwieradłem. I teraz jak wysterować temperature w mieszkaniu? Podobnie jak w zaworze termostatycznym? Czyli termostat w mieszkaniu który uruchamia pompę. A temperatura na zasilaniu na grzejniki jest ustawiona na sterowniku siłownika.

Jest jeszcze jakaś inna opcja sterowania zaworem z siłownikiem?

Wygodniejsze jest rozwiązanie z siłownikiem, sterowanie temperaturą na grzejniki załatwia sterownik. 

Jaki masz kocioł i sterownik?

Wszystkim o co pytasz powinien zająć się sterownik kotła. Ustawianiem zadanej temperatury na CO oraz uruchamianiem pompy od termostatu pokojowego.

Piec to jest kocioł na drewno starego typu. Nie mam żadnego sterownika pieca, do tej pory był tylko sterownik pompy obiegowej ale też nie było zaworu 3-D. Jest tylko bimetaliczny sterownik ciągu.

Edytowane przez zuh

W takim razie musisz szukać jakiegoś uniwersalnego sterownika co obsłuży cały zastaw jaki chcesz zastosować. 

Nie bardzo tylko rozumiem jak chcesz sterować pokojówką start pompy na grzejniki? Co będzie sie działo z kotłem jak nie będzie odbioru na obieg CO? Przecież on się w moment zagotuje 

• Zgadzam się 1

Wiem, że potrzebuje jakieś sterownik do tego zaworu. Chodzi mi o to jak ten sterownik steruje tym zaworem? Np jest ustawiona temp idąca na grzejniki i sterownik pilnuje aby zawsze taka temperatura szła i jeśli w domu temp będzie taka jak ustawiona na termostacie to wyłączy pompę?

Czy może jakoś proporcjonalnie jest to sterowane? Im ziemnej w domu tym większa temp idzie na grzejniki, a im cieplej tym mniejsza temp idzie na grzejniki?

Jak pompa na grzejniki będzie wyłączona (brak odbioru ciepła) to ciepło będzie szło na bufory.

Wszystkie waryacje možliwe,uzaležne tylko od možliwosci sterownika sterujacego tym zaworom i jego cez ciebie ustawienim.Tež možliwe užywac krzywy grzewczej-czym zimniej na dworze,tym cieplejsze grzejniki i odwrotno i nie wyliczalnie kombinacji z pompka wl/wyl,czy obnižanie zasilania dla termostatu,czy proporcjonalne grzanie dla pokojowej temp.i.t.d.Oplaci sie nie osczedac na sterowniku.

Edytowane przez bercus