Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Stoję przed wyborem pieca na pellet do klasycznej kostki z lat 80. Podzwoniłem po sprzedawcach, hydraulikach i jak to zwykle bywa co osoba to opinia. Chcę dostosować kotłownię a jeśli trzeba będzie też instalację. Za wszystkie podpowiedzi, uwagi czy wskazania konkretnego modelu pieca będę wdzięczny.

Ciepło.app: https://cieplo.app/wynik/27y4a
Powierzchnia ogrzewana 112m2
Centralne ogrzewanie układ otwarty, piony 1 1/4 cala, w większości stara instalacja, brak termostatów przy grzejnikach, grzejniki żeliwne, 4 osoby
Aktualny piec: Defro Optima Komfort 15kW
Miejsce: Okolice Gdańska

Dane z audytu:
Obliczeniowa moc cieplna systemu grzewczego 6,11kW
Obliczeniowa moc cieplna na przygotowanie cwu 2,78kW

Opublikowano

Kwestia w co i ile chcesz zainwestować czy ma to być piec bezobsługowy z pełną automatyką czy taki co trzeba trochę przy nim co tydzień posiedzieć.Jaką kasę chcesz na niego przeznaczyć i czy będziesz też modernizował instalację pod niego.Myślałeś jak ma współpracować z instalacją (bufor czy może sprzęgło lub zwykłe pompy z zaworami). Jest wiele rozwiązań i musisz się zastanowić jak ma to wyglądać. Z mojej strony mogę ci polecić to co sam mam (i niedaleko od ciebie w Sopocie Pelletxpert/Enecom) Duńczyka RTB Feniks ale to niestety są dosyć duże koszty ale pełna automatyka bez grzebania ,czyszczenia itd.Też  mieszkam w Pomorskim i w mojej okolicy jak szukałem oprócz SAS,Defro czy Kostrzewy niewiele jest a i serwis jak się dowiadywałem mocno kuleje w tych firmach.

Opublikowano

Przy takim zapotrzebowaniu kW to szedł bym w gaz. Chyba że nie masz możliwości, to może peleciaka z Heiztechnik.

Opublikowano
59 minut temu, wonski napisał(a):

Kwestia w co i ile chcesz zainwestować czy ma to być piec bezobsługowy z pełną automatyką czy taki co trzeba trochę przy nim co tydzień posiedzieć.Jaką kasę chcesz na niego przeznaczyć i czy będziesz też modernizował instalację pod niego.Myślałeś jak ma współpracować z instalacją (bufor czy może sprzęgło lub zwykłe pompy z zaworami). Jest wiele rozwiązań i musisz się zastanowić jak ma to wyglądać. Z mojej strony mogę ci polecić to co sam mam (i niedaleko od ciebie w Sopocie Pelletxpert/Enecom) Duńczyka RTB Feniks ale to niestety są dosyć duże koszty ale pełna automatyka bez grzebania ,czyszczenia itd.Też  mieszkam w Pomorskim i w mojej okolicy jak szukałem oprócz SAS,Defro czy Kostrzewy niewiele jest a i serwis jak się dowiadywałem mocno kuleje w tych firmach.

Dzięki. Dużo dobrego słyszałem o tym piecu. Ale mam pewne wątpliwości co do kosztów serwisu, dostępności części czy stosowania tylko dobrej jakości pelletu. Ogólnie nie mam problemu z pobrudzeniem sobie rąk ale z drugiej strony też nie chcę codziennie siedzieć w kotłowni. 

Koszty montażu pewnie podobne do Lazara (mam wycenę na piec z montażem bez ruszania pionów itd na 38k netto). 

Opublikowano (edytowane)

Za zrobienie kotłowni czyli piec(większy zasobnik 230kg),wymiana wszystkich rur w kotłowni,sprzęgło rozdzielacz z 3 obiegami,zawór strefowy,ATV,zamkniecie układu,robocizna,(oprócz bojlera bo nie wymieniałem) wyszło we wrześniu 36k brutto.Co do części i serwisu to nie ma problemu ,enecom ma wgląd w każdy piec przez stocercloud i na bieżąco stara się reagować jak coś siądzie. Miałem w czerwcu serwis (jeśli chcesz 3 lata gwarancji to jak w aso trzeba płacić)to panowie rozebrali cały piec, wyczyścili,i dalej super działa.Na stronię są koszty serwisu i dojazdu do klienta więc wszystko jest przejrzyście opisane.A co do pelletu to fakt musi być certyfikowany ale to dlatego że piec opiera swoję działanie sondzie lambda i fitodiodzie i jeśli jest jakiś słaby(z lokalnego tartaku lub np z łusek słonecznika)to były problemy z oblepianiem palnika i jakimś syfem w piecu i wtedy są problemy.Sam palę Poltarexem i po sezonie grzewczym w palniku zero syfu,a w samym piecu może z 3 szufelki popiołu na ściankach a po 3,5 tonach(140m2) tak z 2 wiaderka popiołu.

Edytowane przez wonski