Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam pytanie czy kupował ktoś używany bufor ciepła z importu z Niemiec ?? Są oferty na OLX, ceny niby atrakcyjne, jednak czy warto,

biorąc pod uwagę że mają pewnie po kilka-kilkanaście lat, raczej bez żadnej dokumentacji.

I tu kolejne pytanie, najlepiej do instalatorów, czy do nowobudowanego domu (przed odbiorami) można użyć takiego bufora, czy bufor musi mieć jakieś

atesty, certyfikaty, inną dokumentację?? czy może być samoróbka ??

Pozdrawiam 

Opublikowano

Bufor to zwykła stalowa bańka. Różnice są w środku. Jedne są z wężownicą u góry, inne na dole. Jeszcze inne mają kilka wężownic. Trzeba zajrzeć do środka. Jak nie ma znacznej korozji, a zawsze jakaś jest po kilku latach użytkowania, to można używać. pozostaje kwestia izolacji. Te fabryczne nie zawsze są idealne. Im więcej króćców, tym więcej ciepła będzie uchodziło do otoczenia. Nawet przez zwykłe śrubki mocujące obudowę bufor traci energię. Ja to widzę na swoim buforze. Mam sześć śrubek, które zawsze są nagrzane od bufora.

Teoretycznie, to każdy bufor ma mieć atest. Praktycznie, to znaczna część, to samoróbki bez atestu. Co ciekawe, to niekiedy te samoróbki mają lepsze parametry niż produkty z górnej półki.

Opublikowano

Chodziło mi troszkę o to że np. Kocioł sprawdzi choćby straż miejska czy pracownik gminy czy ma 5 klasę, lub też nadzór budowlany przy odbiorze i decyzji o użytkowaniu -  czy mają jakieś wytyczne co do sprawdzania  konkretnie bufora?? A słabo by było kupić bufor używany który musiałbym finalnie wymienić bo "państwu" by nie pasował. 

Opublikowano

Hmm. Tak się zastanawiam jak bufor może wpływać na ekologię (tak bezpośrednio). Pewnie magicy z rządu coś wymyślą, aby bufory miały jakieś certyfikaty ekologiczne. 🙂 

Wymyślili certyfikaty energetyczne do mieszkań, to czas na bufory. 😉 

Jeszcze nie spotkałem się z tym, aby przy odbiorze były jakieś wytyczne, co do bufora. Jedyne wytyczne jakie mogą być, to sposób podłączenia i pojemność producenta kotła, PC itp.

Opublikowano (edytowane)

Znajomy modernizował w zeszłym roku kotłownię na dotację i został zamontowany bufor samoróbka, czyli bez papierów, certyfikatów, tabliczek itp.  Przeszło bez problemu.

W tym roku ja się wziąłem za modernizację i też chciałem wstawić bufor wyspawany przez kumpla. Ale coś mnie podkusilo i zadzwoniłem do WFOSiGW i pan sympatyczny mi powiedział, że jak nie będzie wiadomo jaka jest pojemność bufora (tabliczka, faktura, rachunek gdzie będzie symbol, nazwa, model, pojemność) no to dotacja nie przejdzie. A nawet jak przejdzie to przy kontroli jak urzędnik stwierdzi że się coś nie zgadza to będę musiał oddać kasę.

Więc chyba kupię nowy, bo przy używanych też nie wiadomo jak to wygląda i czy jest jakiś papier na to.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano (edytowane)

Dom stawiam za gotówkę własnymi siłami bez dotacji i kredytów więc za wiele chyba nikt mi sprawdzać nie będzie. I zamówiłem już bufor używany, idealny dla mnie (750l wysoki, wąski, kombinowany z CWU z nierdzewki 180l w środku), cena 4500 z dostawą - chyba dobra. 

Dogadane mam ze sprzedawcą - wystawia fakturę z wpisaną pojemnością i pisemną gwarancję szczelności więc myśle że będzie git.

Dziękuję za pomoc i opinie w temacie 

Edytowane przez MeGaM