Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest to mój drugi post na forum.Pierwszy dotyczył kotła na paliwo stałe,lecz dzisiaj dostałem z Karpackiej Spółki Gazowej warunki przyłącza więc zastanawiam się nad ogrzewaniem gazowym.

W warunka ch określili długość przyłącza na 160m ,rurą o średnicy 40 koszt 1543pln + koszt mapy do celów projektowych i skrzynki.Czy ktoś z Was miał może z przyłączem gazu do czynienia i jakie będą rzeczywiste koszty całej tej inwestycji.Gaz zostanie doprowadzony do granicy działki a dalej co???????? Czy to już moja indywidualna sprawa kto to zrobi i za ile???

Bardzo prosiłbym o pomoc w tym temacie .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Mogę dodać tylko tyle że kiedy do nas do domu ciągneli gaz to nie do żadnej granicy działki tylko skrzynka jest na ścianie domu i tak też myślę u Ciebie będzie.Kwot nie będe strzelał bo to dawno temu było.A co do kosztów ogrzewania domu gazem powiem tak.Gaz jest doprowadzony na ścianę domu było to może z 15 lat temu i do dzisiejszego dnia tam pozostał nie bedąc ciągnięty do wnętrza ze względu na wzięte z sufitu koszty ogrzewania domu gazem.Też radzę 2 razy się zastanowić czy w ogóle warto pakować się choćby w samo przyłącze.Co innego ogrzać gazem małe mieszkanie w bloku a co innego duży dom.Mam znajomych co po roku grzania gazem wrócili do węgla bo rachunki w sezonie zimowym za gaz mogły zabić i to nie tylko tych ze słabym sercem:P

Opublikowano
W warunka ch określili długość przyłącza na 160m ,rurą o średnicy 40 koszt 1543pln + koszt mapy do celów projektowych i skrzynki.Czy ktoś z Was miał może z przyłączem gazu do czynienia i jakie będą rzeczywiste koszty całej tej inwestycji.Gaz zostanie doprowadzony do granicy działki a dalej co???????? Czy to już moja indywidualna sprawa kto to zrobi i za ile???

Dalej jest "wewnętrzna instalacja gazowa" (pomimo, że biegnie od skrzynki w płocie do kotła). Jej koszt to pozwolenie na budowę (ok. 500-1000zł), materiał i robocizna instalatora (50-100zł/m) oraz skrzynka na licznik (200-1000zł).