arctus1 Opublikowano 6 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Witam mam od kilku dni piec z podajnikiem Eco-19 ze Stąporkowa i od początku problem z dymem w zasobniku (żółty dym)jak ustawię wentylator na 2 z 10 oraz przysłona wentylatora uchylona na oko 30% to nie ma dymu, ale moim zdaniem jest za mało powietrza spadają nie dopalone kawałki węgla. Jak zwiększę nawiew to spalanie jest lepsze ale w tedy dym z zasobnika jest w całej kotłowni (zasobnik jest uszczelniony ale dym wydobywa się z każdej szczeliny). Pomocy może ktoś z Was miał podobny problem? pozdrawiam Cytuj
Mecenas Opublikowano 6 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Wygląda na problem z kominem. Kotły z nadmuchem mają wysokie wymagania co do komina - jeśli wcześniej pracował w podciśnieniu i dawał sobie radę ze zwykłym kotłem to z wentylatorowym nie musi. Zacznij od czyszczenia. Cytuj
arctus1 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Ten komin nie był nigdy używany, wysokość komina 10m okno w kotłowni, po otwarciu drzwiczek dym nie wychodzi z kotła. Cytuj
emus Opublikowano 6 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Podaj pole przekroju komina. Czy jest pusta wyczystka komina? Czy na pewno komin jest drożny na całej długości? Sprawdź sam albo zawołaj kominiarza, może w kominie są kawałki gruzu, może resztki z gniazda ptaków, które zmniejszają pole przekroju kotła. Cytuj
arctus1 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Komin z rury ceramicznej szkliwionej średnica 150mm. Cytuj
emus Opublikowano 7 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Czy jest pusta wyczystka komina?Czy na pewno komin jest drożny na całej długości? Sprawdź sam albo zawołaj kominiarza, może w kominie są kawałki gruzu, może resztki z gniazda ptaków, które zmniejszają pole przekroju kotła. Jeżeli to co powyżej w cytacie jest w porządku to przyczyną może być mała średnica komina. Ciekawe co o średnicy komina do takiego kotła powie kominiarz Cytuj
arctus1 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor #7 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Taka średnica jest w projekcie a jaka powinna być? Cytuj
emus Opublikowano 8 Stycznia 2010 #8 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tutaj masz wzory https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...20&start=20 Projekt przewidywał kocioł na paliwo stałe czy też gaz lub olej opałowy? Czy czopuch kotła przy wejściu do komina jest uszczelniony i dobrze podłączony? Jeżeli komin jest drożny na całej swojej długości, nie zaciąga fałszywego powietrza, czopuch kotła prawidłowo podłączony, a się dymi to dla mnie jest oczywiste, że komin powinien mieć większe pole przekroju bo wysokość 10 m jest bardzo dobra. Cytuj
heso Opublikowano 8 Stycznia 2010 #9 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Nigdy w życiu nie widziałem na żywo kotła z podajnikiem w akcji, a tym bardziej dymu z zasobnika, ale zaryzykuję twierdzenie, że to z powodu zbytniego uszczelniania zasobnika... Że to głupie ? Może tak, może nie... Ale jeżeli rzeczywiście zasobnik wymaga naprawdę dobrego uszczelnienia, (które w każdej chwili może się pogorszyć), to znaczy, że cała rzecz jest źle wymyślona. Razem z dymem wychodzić może też czad. Cytuj
iryd56 Opublikowano 8 Stycznia 2010 #10 Opublikowano 8 Stycznia 2010 .... ale zaryzykuję twierdzenie, że to z powodu zbytniego uszczelniania zasobnika...Że to głupie ? Może tak, może nie... Co prawda, nigdy nie miałem dymu z zasobnika (nawet przy czopuchu przymkniętym na maxa) ale wielokrotnie korci mnie by rozszczelnić kociołek: - przez pokrywę zasobnika, lub - poprzez niedomykanie klapki nadmuchu. Powodem moich "zachcianek" jest próba pozbycia się zadymiania (sadza) wymiennika i komory paleniska w czasie przerwy w podtrzymaniu - brak dopływu powietrza. Jak już się wprowadzę (na razie grzeję chałupkę i bywam tam co ~2 dni) to na pewno podejmę się tego typu eksperymentów. Cytuj
heso Opublikowano 8 Stycznia 2010 #11 Opublikowano 8 Stycznia 2010 iryd56, jeszcze trochę i dojdziemy do tego, żeby wyrzucić nadmuch z retorty... Wbrew pozorom jest to możliwe po paru dość drobnych modyfikacjach. Cytuj
dodan Opublikowano 8 Stycznia 2010 #12 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Miałem ten sam problem, walil dym z zasobnika po otwarciu jak diabli, posiadam kmg-1 35KW, dom 200 m komin 7 m, po uszczelnienu czopucha w wejsciu do komina welna, ktora ociepalismy dach, i zalepieniu klejem cementowym dymienie w polowie ustalo..........drugi powod to byly niesczelne drzwi w wyczystce, tam tez na wylot zatkalem ta sama welne i jest git zero jakiegokolwie dymienia...Takze raczej racje maja ci co mowia ze to problem z kominem. Pozdrawiam Cytuj
xemit Opublikowano 8 Stycznia 2010 #13 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Nigdy w życiu nie widziałem na żywo kotła z podajnikiem w akcji, a tym bardziej dymu z zasobnika, ale zaryzykuję twierdzenie, że to z powodu zbytniego uszczelniania zasobnika...Że to głupie ? Może tak, może nie... Ale jeżeli rzeczywiście zasobnik wymaga naprawdę dobrego uszczelnienia, (które w każdej chwili może się pogorszyć), to znaczy, że cała rzecz jest źle wymyślona. Razem z dymem wychodzić może też czad. A czy zasobnik nie jest uszczelniany, by w wypadku cofnięcia się płomienia wykluczyć dopływ powietrza i zapłon opału?Nie ryzykował bym rozszczelnienia zasobnika,to tak jak podczas pożaru otworzyć drzwi lub okna. Komin o średnicy 150mm i długości 10m moim zdaniem ledwo wystarczy do piecyka z fajerkami.Ten komin ma przekrój ok 170cm2,nie ma szans by odprowadzić spaliny z takiego pieca.Sprawdz jaki przekrój zaleca producent,ale myślę że ok 300cm2 to niezbędne min,czyli średnica min.20cm Cytuj
iryd56 Opublikowano 8 Stycznia 2010 #14 Opublikowano 8 Stycznia 2010 iryd56, jeszcze trochę i dojdziemy do tego, żeby wyrzucić nadmuch z retorty...Wbrew pozorom jest to możliwe po paru dość drobnych modyfikacjach. Drogi Henryku, to bardzo ciekawe co piszesz. Śledząc od ponad roku Twoje wypowiedzi na forum jestem pewien, że i na to posiadasz jakiś "patencik". Twoje nie do końca wprost udzielane odpowiedzi (wiem, ochrona Twoich wartości myśli technicznych przed żarłocznością producentów kotłów) jak i czytanie między wierszami dają wiele do myślenia. Szkoda byłoby tego wszystkiego..., gdybyś dał się namówić może na nowy wątek... ale wiem, producenci czuwają. :huh: pozdrawiam Igor Cytuj
lucat Opublikowano 8 Stycznia 2010 #15 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Miałem podobny problem przy kotle Stąporkowa 22 kW....u mnie powodem było utrzymywanie, czy brak kopczyka nad retortą - opał palił się w retorcie i do tego za silny nadmuch. Dymienie pojawiało się jak zasobnik był w 2/3 opróżniony. Teraz parametry po 3 miesiącach dobrałem tak, że mam odpowiedni kopczyk, a nadmuch na I biegu, przysłona otwarta w 30%, czasami góra 50%. Pzdr. Cytuj
arctus1 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor #16 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Lucat jaki masz sterownik u mnie jest ST 80 palnik brucer ustawiny jest: 10 podawanie 70 przerwa wentylator na 3 klapka uchylona 10% jak ustawię mniejszy czas przerwy między podawaniem to spadają niedopalaone kawałki groszku, Napisz jakie masz ustawienia? Pozdrawiam Cytuj
lucat Opublikowano 11 Stycznia 2010 #17 Opublikowano 11 Stycznia 2010 U mnie jest ST 37: 12/40 jak zimniej 14/40, nadmuch I bieg 30-50% otwarcia w zależności od partii grochu, przepalanie co 30 min. Próbowałem z przepaleniem co 7 min, ale jakiś wymiernych korzyści nie było, a licznik prądowy się kręcił.... Spalanie obecnie OK 20-23 kg/dobę i mniej nie wycisnę, w domku 21 st. Popiołu ok. 5-10%, trochę niedopalonych kawałków oraz spieków. Przy nadmuchu II/30% musiałem dzień w dzień oczyszczac retortę bo tworzyly się duże spieki... Czasy podawania i przerwy trzeba raczej brac na miekko, bo każdy może miec inny reduktor Pzdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi