Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie pieca kaflowego, który został wybudowany w 2009 roku w lipcu. Palę w nim od października i jestem zaniepokojony pojawiającymi się szczelinami pomiędzy kaflami (gdzieniegdzie wypada fuga), również na łączeniu drzwiczek z kaflami robi się szpara około 7mm. czy to normalne w pierwszym sezonie palenia czy zdun odwalił lipę?

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano

Witam

jak narazie właśnie w takim piecu pale:)

pierwsza sprawa taki piec przez długi czas ok miesiąca musi schnąc po zbudowaniu inaczej pęknie przy większym rozgrzaniu

druga to taki piec cały czas pracuje i pęknięcia pomiędzy kaflami jak i naokoło drzwiczek będą powstawać i będą się powiększać po rozgrzaniu i zmniejszać po wystygnięciu.

Skoro kolega pisze ze mu cale fugi wypadają to może faktycznie zdun coś sknocił

Opublikowano

Piec sechł z 3 miesiace, poźniej przez pierwszy tydzień palenia nie zamykałem drzwiczek (zalecenie zduna), wygasze w nim i sprawdze czy szczeliny się zmniejszą,

dziękuję za pomoc, jeszcze się odezwę.

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano

zdunem nie jestem:), ani żadnym specjalistą, ale z tego co wiem to w piecach kaflowych nie pali się ciągle. Piec powinien być tak dobrany do pomieszczenia, by paląc w nim 2-3h ogrzewał pomieszczenie przez 12h albo i resztę doby. Ja w swoim właśnie tak pale raz na dobę.

Opublikowano

to zalezy od tego co autor miał na myśli, czy bez zakrecania palił w nim przez tydzien, czy po paleniu nie zakrecał dzwiczek.

Ale skoro pisze, ze wygasi i zobaczy, to obawiam sie ze miał na mysli te pierwszą opcje. I nie ma sie co dziwic, ze mu pekł.

Opublikowano

fugi to tylko element estetyki ,nie ma nic wspólnego z zaprawą szamotową w piecu oraz gliną,więc możesz być spokojny jeśli nie widać przez szpary płomienia,ewentualnie idź na spacer i poszukaj gliny , zaklej te szpary ,ramki od drzwiczek możesz uszczelnić silikonem do kominków lub gliną ,możesz wymieszać z zaprawą szamotową np.1:1

Opublikowano

Witam, nie pale w nim bez przerwy :huh:, z wygaszeniem chodziło mi o to ze poczekam aż całkiem wystygnie i zobaczę czy szczeliny się zmniejszą. Jaca45 dziękuję za posta, faktycznie przez szczeliny nie widać ognia, uszczelnię silikonem żeby się nie kruszył i będzie dobrze :o.

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Konrad P.