Broken1Winggs Opublikowano 6 Kwietnia 2024 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Witam szanowne grono, Stoję przed tą wiekopomną decyzją, a już teraz raczej dylematem jaki kocioł będzie do mojego domu odpowiedni Piecy zgazowujących na rynku jest w brud, natomiast część z nich opada przez spalanie boczne, część ma złe opinie a o części nie ma żadnych informacji. Jeżeli chodzi o parametry domu to, budowany wg standardu WT 2021, 153m2, styro 20 cm, podłoga 17cm, dach wełna 30 cm x2 ( sufit między pokojami u góry a strychem, bez grzejników 100% podłogówka. Wg aplikacji ciepła właściwego taka konstrukcja powinna wołać 46 - 50 kWh na dobę. Rozważam na tą chwile piec Atmosa 20-25 KW, Attack SLX 20-25 ( większa komora załadowcza, chyba lepiej ekranowany) lub Sigma Ciechowicz ( zachwalany przez sprzedawców ale bardzo mało opinii na ich temat). Różnica miedzy każdym kolejnym to jakieś 3-4 tyś zł także jest nad czym się zastanawiać. Planuje palić akumulacyjnie do dwóch buforów o maks pojemnosci 2000-2500 L. Ktoś może będzie w stanie doradzić Ps. MPM nie wchodzi w grę ( złe opinie i śmierdzi z niego), Blaze Harmony już za drogi ( 35 tyś .... ) Cytuj
stonefistt Opublikowano 7 Kwietnia 2024 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 A Lazar holzmaster 20 patrzyłeś??Duża komora załadowawcza 120 litrów, pół metrowe drewna można wkładać, pojemność wodna 132 litry, system czyszczenia płomieniówek, niezły sterownik i możliwość podglądu pracy kotła po zainstalowanie econet300, można montować w układzie zamkniętym. Ja nigdy nie załadowałem go do pełna bo mam tylko 1000 litrów bufor. Z minusów brak poglądów płomienia. Cytuj
Broken1Winggs Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Autor #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Nie widziałem wcześniej info o tym piecu, zaraz się zapoznam w temacie. No ja planuje 2000-2500L wody wiec chyba mógłbym go ładować do pełna. @stonefistt Jedno rozpalenie niepełne wystarcza w nim na zagrzanie 1000L wody ??? Cytuj
stonefistt Opublikowano 8 Kwietnia 2024 #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 (edytowane) Tak bez problemu ja ważę drewno 23 kilo drewna ładuje bufor do 90 na górze 90 na dole do tego zbiornik cwu na samym dole 45 stopni. I palę teraz co dwa dni. Cwu mam zbiornik w zbiorniku 130 litrów. Drewno brzoza mógłbym lepszy wynik wykręcić ale do tego potrzebny byłby dąb grab wiąz a to trudno u mnie dostać. Edytowane 8 Kwietnia 2024 przez stonefistt Cytuj
Broken1Winggs Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Autor #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 23kg raz na dwa dni to naprawdę dobry wynik. Może uda mi się zbliżyć do takich wartości. A jak sprawdza się zbiornik w zbiorniku, słyszałem o tym ale jeszcze nie widziałem na żywo. Cytuj
stonefistt Opublikowano 8 Kwietnia 2024 #6 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Mam ustawione gdy woda na dole bojlera ma 25 stopni i ma ładować bojler do 40 stopni. Gdy w buforze mam 80 stopni to grzeje bojler do 45 stopni na dole w 15 minut. Mam w bojlerze na samym dole wpięta sondę bo grzeje też grzałka jak nie palę w piecu. Można kombinować z mniejszym przepływem (ja mam pompkę na 3 biegu ) ale dlatego że 1000 litrów dla tego pieca to za mało nie nadążał się piec chłodzić na 2 biegu. Wydajność wzrasta ale jest możliwość przegrzania pieca a przy 94 jest awaryjne zabezpieczenie i uruchomią się wszystkie pompki żeby schłodzić układ. Od 95 załącza się strażak przepuszcza wodę w celu schłodzenia. Raczej będziesz miał lepszy wynik masz podłogowe ja mam 2 obiegi grzejników puszczam tam 47 C stopni. Dla mnie zimny bufor to taki który ma 40 stopni u góry i 30 na dole😅. Cytuj
stonefistt Opublikowano 8 Kwietnia 2024 #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Załączam wykresy z poprzedniego palenia z soboty (06.04) bo wtedy ostatnio paliłem: 23 kilo drewna brzozowego (ogólnie powinno być mniej bo za dużo piec w nadzorze był). Temperatura spalin trochę wysoka prawie 204 stopnie (ostatnio czyściłem piec 2 miesiące temu). Palenie zaczynałem z poziomu bufor góra 43, dół 33, piec 29, cwu dół 25. Rozpalanie od 10:23 do 10:33, przez 3 godzinny leci sobie bez ograniczeń doszło do 88 na kotle(akurat wtedy ustawione tyle miałem zwykle mam 90) i włączył się nadzór na buforze u góry było wtedy 86,7 na dole 80,8. Później na przemian nadzór (jasny zielony) i praca, największa temperatura była o godzinie 15:42: 93 kocioł, 92,7 góra bufor, 90 dół bufor. Sterownik wg spalin rozłącza dlatego nie zakończyło się palenie żeby nie przegrzać kotła nie było odbioru to sobie dalej chodziło. Koniec nastąpił o 18:49 (kocioł miał temp poniżej 87 bo histereza na 1 stopień ustawioną mam) spaliny poniżej 105 (przez 10 min). Podgląd pracy kotła plus te schematy i sterowanie przez sterownik econet300 (moduł internetowy) lubię mieć możliwość zobaczenia co się dzieje w piecu ogólnie trzeba myśleć nad drugim buforem u mnie albo mniej kłaść drewna (dziś bufor 73 w połowie 70 na dole 45). Dobra na koniec wywodu dodam że nie patrz tylko na cenę w internecie ile kosztuje ten kocioł w internecie bo jest podane 22 tysiące brutto na 23 % VAT :), a jak pojedziesz do autoryzowanego dystrybutora (hurtownia) i pogadasz z nimi to znalazłem ile dawałem 2 lata temu to bylo netto 14,700 (brałem z montażem to 8% trzeba do tej kwoty dodać) już tak kwota nie straszy. Cytuj
Broken1Winggs Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Autor #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Wielkie dzięki @stonefistt, za takie wykłady to powinni dawać medal. Dużo poglądowo mi to dało, i orientacyjnie wiem co z czym się je. Bedę szukał po hurtowniach jaką są w stanie cene zrobić bo fakt 22 tys. to przesada. Jeszcze raz dzięki bardzo . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy
Znajdź serwis🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.