luqovsky Opublikowano 5 Kwietnia #1 Opublikowano 5 Kwietnia Witam, czy ktoś mógłby rzucić okiem na schemat i powiedzieć czy to będzie działać jak powinno czy trzeba coś przerobić lub coś dodać. Bojler cwu ma się grzać jako pierwszy i po osiągnięciu zadanej temperatury zawór strefowy ma się przełączyć na grzejniki. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Kwietnia #2 Opublikowano 5 Kwietnia Brakuje zaworów zwrotnych na powrotach obiegów do sprzęgła. Ponadto samo sprzęgło jest na tyle dobrym separatorem zanieczyszczeń , że drugiego już nie potrzeba , natomiast brak filtra skośnego przed pompą na powrocie. Cytuj
luqovsky Opublikowano 6 Kwietnia Autor #3 Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) 23 godziny temu, sambor napisał(a): Brakuje zaworów zwrotnych na powrotach obiegów do sprzęgła. Ponadto samo sprzęgło jest na tyle dobrym separatorem zanieczyszczeń , że drugiego już nie potrzeba , natomiast brak filtra skośnego przed pompą na powrocie. Ok, wywalam separator, dokladam filtr skosny przed pompa kotlowa i zawory zwrotne na sprzegle i bedzie wszystko dzialac tak? Instalacja bedzie podlaczona do starego kotla na drewno bez zadnej automatyki, da sie cos do niej zlozyc zeby pompy same sie uruchamialy wtedy kiedy trzeba? Edytowane 6 Kwietnia przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 6 Kwietnia #4 Opublikowano 6 Kwietnia To kiepski pomysł - kocioł na drewno podłączony wprost do odbiorów. Warto zamiast sprzęgła dać bufor. 2 Cytuj
luqovsky Opublikowano 6 Kwietnia Autor #5 Opublikowano 6 Kwietnia Tak też mówiłem dla kolegi u którego trzeba to zrobić tylko jest problem z wysokością kotłowni przez co ktoś musiałby bufor wyspawać na miejscu a to są aktualnie za duże koszta dla niego, chociaż teraz ma dużo czasu do sezonu żeby coś w tym temacie podziałać. W sytuacji w której pójdzie tam bufor zamiast sprzęgła to montować separator czy też zadziała tak jak sprzęgło? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Kwietnia #6 Opublikowano 6 Kwietnia Kolego piszesz o kosztach, a chcesz z uporem maniaka montować separator ! Za ten separator i sprzęgło to dostaniesz bufor średniej wielkości, nie musi być wielki, tak 500-800l wystarczy Cytuj
luqovsky Opublikowano 6 Kwietnia Autor #7 Opublikowano 6 Kwietnia Przeczytaj to co napisałem jeszcze raz 😉 Nie chce montować dlatego też zapytałem czy bufor zadziała tak jak sprzęgło o czym pisałeś na początku i nie będzie trzeba montować separatora Cytuj
sambor Opublikowano 6 Kwietnia #8 Opublikowano 6 Kwietnia Bufor na pewno zadziała ja sprzęgło, a separatora nie potrzeba. Z resztą, co chcesz chronić stary kocioł zasypowy? Cytuj
luqovsky Opublikowano 6 Kwietnia Autor #9 Opublikowano 6 Kwietnia Instalacja ma być przygotowana na przyszłość pod kocioł na zgazowanie drewna Cytuj
sambor Opublikowano 6 Kwietnia #10 Opublikowano 6 Kwietnia Tu nie ma różnicy - to i tak bardzo podobne kotły. A kocioł HG musi mieć bufor i to spory. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi