szalop Opublikowano 4 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam Wszystkich . Jestem nowy na forum .Mam dość spory kłopot z wyborem kotła na paliwa stałe. Prosiłbym o pomoc w tej sprawie .Powierzchnia użytkowa domku to 90m2 parterowy z poddaszem nieużytkowym,ściany z maxa + 15 cm styropianu,strop "lany"+ 10 cm styropiany ,pod podłogą również 10 cm.Projekt domu przewidywał ogrzewanie gazowe ale gazu nie ma .Kotłownia dość mała ,także kocioł z zasobnikiem raczej odpada.Interesuje mnie kocioł w którym "zasyp" paliwa odbywałby się 2 góra 3 razy na dobę - o ile taki wogóle istnieje? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 4 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Kotły z dolnym spalaniem. Osobiście używam kotła Supraklas Junkersa. Oczywiście jest też dużo polskich kotłów . Wpisz w gogle kotły z dolnym spalaniem a na pewno coś znajdziesz. A i na forum jest dużo kotłów tego typu opisanych Cytuj
emus Opublikowano 4 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Wpisz w gogle kotły z dolnym spalaniem a na pewno coś znajdziesz. Szalop jak już wybierzesz kocioł z dolnym spalaniem to skonsultuj to na forum, bo możesz się nabrać na chwyt marketingowy producenta. Wybierz kocioł o mocy około 8 kW. Podaj wymiary komina. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi