Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie skroplin z Viessmann 100-W

michal1235

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak prawidłowo powinien być podłączony Viessmann 100-W z 2019 roku do kanalizacji?

Metoda 1)

Czy wystarczy, że wąż który wychodzi z kotła podłączę do zlewu obok kotła na takim króćcu i w takim przypadku czy musi być za syfonem czy przed syfonem (różne są rodzaje syfonów) i czy mam zrobić syfon z rury czy nie trzeba?

Dodam, że najniższa część kotła jest powyżej najwyższej krawędzi umywalki.

Metoda 2)

A może wrzucić zrobić układ:

Odpływ <- Trójnik <- z jednej strony syfon ze zlewu, z drugiej strony dedykowany syfon dla kotła

Czyli razem dwa syfony.

Pozdrawiam

Ten kocioł (mam taki sam) nie powinien mieć dodatkowego syfonu. Skropliny powinny być odprowadzone bezpośrednio do kanalizacji. Ten syfon z obrazka raczej nie nadaje się do odprowadzenia skroplin. Za mały przekrój połączenia. Trzeba by było jakieś przejściówki do tego.

Nie wiem jak Viessmann montuję inne kotły kondensacyjne i zawsze mam kilka węzy odpływowych z pralki różnej długości i zawsze pasuje ponieważ są gumowe elastyczne końcówki i trzymają dobrze.

image.png.208475e60523e00fa5073096954dac66.png

W tym drugim skropliny będziesz miał przed syfonem. Będzie zalatywało zgniłymi jajami.

A jeśli po syfonie to na pewno kocioł nie dostanie smrodu z kanalizacji?

sprawdziłem w instrukcji: wygląda że jest syfon w kotle, nawet radzą wlać mu trochę wody na rozruch. Rozumiem, że dawanie dwóch syfonów nie ma sensu?

Pytam bo tak naprawdę to kocioł mam już podłączony i teraz jest rurka włożona do syfonu tylko dostawiam umywalkę i nie wiem czy mogę pozbyć się tego syfonu czy nie.

10 godzin temu, michael1234 napisał(a):

A jeśli po syfonie to na pewno kocioł nie dostanie smrodu z kanalizacji?

Myślisz że kocioł by się obraził, że śmierdzi mu kupą w kominie ? 🙂 

Kocioł ma swój syfon. Przy pierwszym uruchomieniu takiego kotła jest cała procedura której trzeba się trzymać. Ale on już jest uruchomiony, więc procedura nieistotna. 

Skropliny z kotła mają specyficzny zapach, który nie jest przyjemny dla ludzkiego nosa. Jak skropliny będą wpadać do syfonu przed kolankiem, to taki zapach będzie się ulatniał przez odpływ umywalki.

Nie jest zalecane dodawanie syfonu zewnętrznego do takiego kotła. Niektórzy twierdzą że jest to nawet zabronione, ale ja z tym twierdzeniem się nie zgadzam. Wiem że nie należy dodawać, a sam mam taki syfon, bo kiedyś myślałem że trzeba. Demontuję go od kilku lat. 🙂 

Musisz zadbać tylko o dobre połączenie, aby zapach się nie wydostawał i ewentualnie żeby przy dużych opadach deszczu nic nie ciekło na łączeniu. Kocioł ma taką konstrukcję, że deszcz który wleci kominem do kotła, odpływa do kanalizacji przewodem do skroplin. Ilość deszczówki zależy od zakończenia komina. Ja mam model w którym nie ma daszka na końcówce komina. Inni mają z daszkiem.

image.png.f57cd5ad411fccb9359a933fd6cd9152.png

5 minut temu, teres napisał(a):

Do kanalizacji powinna być luźno włożona rura (nie szczelnie)

Ma być szczelnie za syfonem. Odpowietrzenie kanalizacji jest wyprowadzone na dach.

Trzeci sezon jak pompa odprowadza kondensat do kanalizacji, odpływ z syfonu kotła do wlotu pompy jest nieszczelny, mimo to w pomieszczeniu nie czuć jakichś nieprzyjemnych zapachów.

Przez pewien czas inna pompa zawodziła i kondensat lał się strumieniem po posadzce, ale nawet wówczas nie dawało się wyczuć nic szczególnego, ale może to zasługa dobrej wentylacji.

W dniu 20.01.2024 o 09:58, michal1235 napisał(a):

Co do deszczu to musiałoby chyba naprawdę mega mocno padać, żeby ilość deszczu była taka jak kondensatu przy paleniu. Przecież ten komin ma bardzo małą powierzchnię.

Nie twierdzę, że tam jest niagara, ale zawsze coś tam sobie naleci. Nigdy tego nie sprawdzałem.