Cumill Opublikowano 10 Stycznia 2024 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Witam. Jestem posiadaczem pieca Immergas Eolo Star i niestety przez ostatnie 2 miesiące otrzymałem rachunki na 400zł/miesiąc. Szukam przyczyny tak wysokiego zużycia gazu. Na termostacie ustawiona temperatura 20.5/21 w dzień i 18 w nocy. Na piecu mam pokrętła bez podanego zakresu temperatur. Na tyle ile wyczytałem, złe ustawienie na piecu może powodować wysokie zużycie, ale aż tak? Na jakim poziomie powinno znajdować się pokrętło C.O. żeby to zużycie gazu znormalizować? Piec jak poniżej: Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 11 Stycznia 2024 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Przecież 400zl miesięcznie to prawie że nic przy dzisiejszych czasach. To wychodzi jakieś 150m3 gazu czyli w normie. Teraz najważniejsze co ogrzewa i jaka powierzchnie, jaka wymagana temperatura w pom, czy jest w tym CWU? Cytuj
Cumill Opublikowano 12 Stycznia 2024 Autor #3 Opublikowano 12 Stycznia 2024 (edytowane) 20 godzin temu, Raidenx8607 napisał(a): Przecież 400zl miesięcznie to prawie że nic przy dzisiejszych czasach. To wychodzi jakieś 150m3 gazu czyli w normie. Teraz najważniejsze co ogrzewa i jaka powierzchnie, jaka wymagana temperatura w pom, czy jest w tym CWU? Ogrzewają 4 grzejniki. 63m2 mieszkanie z wymaganą temperaturą 20* w dzień i 18/19 w nocy. Pytanie pojawiło się, dlatego że sąsiedzi mają niższe rachunki przy takich samych kotłach mając przy tym 22/23* w ciągu dnia. Edytowane 12 Stycznia 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 18 Stycznia 2024 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2024 No to rzeczywiście może być zwiększone zużycie. Na której kondygnacji jest mieszkanie? Obstawiam mostki cieplne. Proponuje tez obniżać na noc max 0.5 stopnia, teraz jest za duza roznica i kociol musi z rana nadgonić. Ile zużywacie CWU? Cytuj
Cumill Opublikowano 18 Stycznia 2024 Autor #5 Opublikowano 18 Stycznia 2024 Mieszkanie na parterze. Już udało mi się obniżyć zużycie prawie o 2m3 na dobę co daje całkiem dobry wynik. Jeszcze kilka poprawek i myślę, że już będzie w porządku. Cytuj
h3nio Opublikowano 19 Stycznia 2024 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2024 To może napisz co było przyczyną zwiększonego zużycia i co zrobiłeś, aby temu zaradzić. Cytuj
Cumill Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor #7 Opublikowano 19 Stycznia 2024 Jest to mój pierwszy sezon grzewczy, mieszkanie kupiłem z rynku wtórnego. Wyregulowałem okna, doszczelniłem drzwi, znalazłem też duży ubytek za listwą przypodłogową z którego 'ciągnęło' więc go uzupełniłem. Zmieniłem również ustawienia pieca i przy tej samej temperaturze na sterowniku zużycie spadło z 5m3 do 3,2m3. Dzisiaj będzie ostatni pomiar dobowy po wczorajszych uzupełnieniach ubytków. Cytuj
Nikodem002 Opublikowano 25 Października 2024 #8 Opublikowano 25 Października 2024 Możesz podać finalne ustawienia pieca? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi