Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kotła na ekogroszek, zabezpieczenie powrotu, zawór ATV, sprzęgło, 5 obiegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

W istniejącej instalacji CO zaszła konieczność wymiany kotła na ekogroszek, gdyż stary zaczyna przeciekać. Wymianę będzie robił i tak instalator, ale chcę aby nowy kocioł działał właściwie i był właściwie zabezpieczony przed korozją niskotemperaturową. Obecny piec też był montowany przez fachowców, a to co jest przy nim narobione woła o pomstę do nieba. Po prostu nie chcę aby ktoś kto będzie instalował kocioł wciskał nam jakąś ciemnotę.

Opis sytuacji obecnej: ogrzewanie zakładu pracy, kocioł 36kW, zawór 4 drogowy bez pompy kotłowej i siłownika i 5 obiegów grzewczych, każdy ze swoją pompą. Ogólnie problem jest taki że bardzo często temperatura powrotu jest niska, gdyż odbiór ciepła przez budynek jest duży, a jego większa część jest ogrzewana przez nagrzewnice wodne, które mają duży odbiór ciepła. Dodatkowo 5 pomp wymusza duży przepływ wody przez kocioł i zawór 4 drogowy w wyniku czego po jego nastawieniu na wyższą temperaturę opory przeływu rosną co powoduje że przepływy na poszczególnych obwodach spadają i najdalsza nagrzewnica grzeje słabiej. Tak wygląda obecna sytuacja:

copraca.png.8cb24665318ee789621f228d1dc93401.png

Przy montażu nowego kotła, który będzie o większej mocy, około 45kW (gdyż w wyniku rozbudowy zakładu obecny ledwo wyrabiał) chcę aby instalacja w kotłowni została doprowadzona do ładu. Kocioł chciałbym aby był zabezpieczony poprzez zawór termostatyczny ATV ze stałą nastawą o temperaturze znamionowej 45-55 stopni (wartość do rozważenia), dodałbym pompę kotłową i oczywiście sprzęgło. Tak mniej więcej miałby wyglądać układ:

copracanowe.png.165049197f4b56f2cbe8e4ec63ef3ed7.png

Jednak powstaje pewna niedogodność, mianowicie nie będzie możliwości sterowania temperaturą zasilania instalacji. Tzn. w pewnym zakresie będzie możliwa poprzez zmianę temperatury na kotle, ale w niewielkim zakresie gdyż nie ustawię na piecu 45 stopni bo to niekorzystne, a poza tym zawór ATV nie puści wtedy grzania na instalację gdyż temperatura będzie za niska. Można by zamontować np. 4 zawory 3 drogowe na każdy z obiegów grzewczych (oprócz CWU), ale to podnosi koszty. Idealnie byłoby gdyby dało się zamontować 1 zawór mieszający na całą instalację, tak jak to było do tej pory. Tylko gdzie go zamontować w tej sytuacji? Czy coś takiego będzie w ogóle działać?:

copracanowe3d.png.8865055ef056bbfafc4f19f466d44f47.png

A może ktoś ma jakiś inny pomysł na ugryzienie tego tematu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano

Trzeba sprzęgło min 100kW i za sprzęgłem dać zaw 3-D - ok 2" i dalej te pompy.

Choć wg mnie lepszym rozwiązaniem byłby układ grzania z nagrzewnicami i CWU wprost ze sprzęgła, a na grzejniki dać zaw 3-D i te pompy, zaw ATV daj 55C