Skocz do zawartości
IGNOROWANY

modernizacja domu + nowa instalacja ogrzewania Prośba o porady

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam 

Przyszedł czas na remont starego około 100letniego domu , ( 125m2 parter + poddasze ael nie będzie użytkowe + strych ) 

1.wzmocnienie i ocieplenie fundamentów kamiennych ,

2 ocieplenie scian  z białej cegły (najprawdopodobniej cegła pustka cegła ) + teraz styropian 15cm 

zrywanie podłóg aby zrobić ocieplenie i wiele wiele innych robót modernizacyjnych  ( ale wsumie nie temat o tym ) 

w całym domu planuję ogrzewanie podłogowe , i tutaj pytanie o rurę którą zastosować : padło na RURA KAN-THERM BLUEFLOOR 16x2mm  Z OSŁONĄ EVOH 5-WARSTW

czy to dobry wybór ???

czy ona jest kompatybilna z złączami do typowego pex czy może trzeba stosować jakieś specjalne rozdzielacze ??  

ogrzewanie będę robił sam ( mam jakieś doświadczenie ) ale zrobię to bez projektu  ( cięcie kosztów ) i tak naprawdę nie znam zapotrzebowania ( trzeba by było zrobić audyt )  zakładam około 16 pętli ( najdłuższa około 90m ) układane co 10cm . 

drugie pytanie co do kotła - w planach lazar smart 11kw/240 + bufor 40-60l ( jako sprzęgło ) + dwa zawory trójdrogowe ( z dodatkowymi pompami na zasileniach ) do dwóch rozdzielaczy po 8 obwodów . plus zaobnik CWU 160l wpięty przed buforem z dodatkowa pompą na zasilaniu  , Kocioł posiada pompę mieszającą wiec przed buforem na zimę będzie ta co jest w standardzie z kotłem .  CZY TAKI UKŁAD ma sens i racje bytu .  strowanie będzie od dwóch termostatów pokojowych w dwóch strefach. 

Proszę nie komentować remontu i jakie będzie zapotrzebowanie . zakładamy że podłogówka i piec są dobrane .  

Opublikowano

Staraj się zrobić w miarę równe pętle - nie będziesz miał problemów z regulacją na rozdzielaczu, dodatkowo ja u siebie zrobiłbym izolowane całe odcinki rur do pomieszczeń które są dalej od rozdzielacza bo zakłócają mi regulację temp np na korytarzu gdzie przechodzi więcej rur do innych pomieszczeń.

Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty