kalarepa Opublikowano 27 Sierpnia 2023 #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Witam, Instalacja c.o z lat 80 ze stali, układ otwarty, grawitacja ( teraz już dołożona pompka). Wymieniam aluminiowe grzejniki na nowe aluminiowe ze względów estetycznych. Wszystkie stare grzejniki zanotowane są ze spadkiem od strony zaworu (podłączenie boczne) i wszystkie grzały dobrze, ale jak szukałem info na ten temat to wszędzie piszą że mają być w poziomie lub ze spadkiem ale w stronę zaworu. Jak zamontować nowe grzejniki? Cytuj
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Grzejniki muszą mieć odpowietrzniki i te odpowietrzniki muszą być wyżej, czyli po polsku "d...a " grzejnika, ta z odpowietrznikiem wyżej , wystarczy 2% spadku w stronę zaworu. Cytuj
kalarepa Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Co ciekawe teraz żaden grzejnik nie posiada odpowietrznika i grzały. Może w związku z tym że instalacja była grawitacyjna dawniej montowali grzejniki z przeciwspadkiem? Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Wszystko zależne od samej instalacji.Jak są piony albo zasilanie od góry to powietrze by uciekało na instalację czyli d..a w dole. Na górze instalacji napewmo jest gdzieś odpowietrznik, a niejednokrotnie zbiornik wyrównawczy podpięty na samej górze.Jak cala instalacja nowa gdzie zasilanie i powrót jest od dolu to odpowietrznik ręczny czy też automatyczny musi być na grzejniku. I tu zgodnie z zasadą d..a w górze. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2023 #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Jak był obieg grawitacyjny , to nie było innej metody niż odpowietrzenie przez pion, z resztą dawniej mało było odpowietrzników na grzejnikach, ba robiono odpowietrzenie na zwykłych kranikach. Obecnie jak jest instalacja na pompie, to powinny być odpowietrzniki na każdym grzejniku. Cytuj
kalarepa Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Pompka jest dołożona na zasilaniu, poza tym w instalacji nic nie jest zmieniane, instalacja odpowietrza się pewnie rurkami od zasilania które idą na strych i nie są zaślepione, tam też znajduje się zbiornik wyrównawczy. Czyli podsumowując nowe grzejniki zamontować z lekkim uniesionym końcem tam gdzie będzie odpowietrznik. Cytuj
Wello Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Ja mam tak zrobione od bardzo dawna i przeważnie słychać odpowietrzanie na pionach. Jeśli powietrze pojawi się w kaloryferach to odpowietrzanie następuje tam, ale rzadziej niż na pionach. Kiedyś była grawitacja, teraz mam pompkę. Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez Wello Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi