Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje montaż kotła na ekogroszek w układzie zamkniętym. Potrzebuje pomocy w doborze średnic rur CU i uzupełnienie schematu w zawory, zawory zwrotne, filtry.

Jak obliczyć wielkość naczynia przeponowego do instalacji C.O.? I czy wymagane jest przy takim schemacie naczynie przeponowe na CWU? Jeśli tak, to w którym miejscu się wpiąć?

Za odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam ;)

schemat C.O obieg zamkniety.png

Opublikowano

Schemat jest prawie dobry, wymaga tego naczynia do CWU o którym piszesz, że go nie ma na rys.

Oraz zaw zwrotnego i zaw bezpieczeństwa na zasilaniu bojlera z zimnej wody

Pojemności naczyń przeponowych zależą od pojemności instalacji CO i pojemności bojlera CWU

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.08.2023 o 14:08, sambor napisał(a):

Schemat jest prawie dobry, wymaga tego naczynia do CWU o którym piszesz, że go nie ma na rys.

Oraz zaw zwrotnego i zaw bezpieczeństwa na zasilaniu bojlera z zimnej wody

Pojemności naczyń przeponowych zależą od pojemności instalacji CO i pojemności bojlera CWU

Dziękuje bardzo za odpowiedź

Bojler będzie o pojemności 200L, nie wiem czy ma to znaczenie ale będzie pionowy z dwiema wężownicami z firmy Lemet. Docelowo druga wężownica ma być pod kolektor słoneczny (tak wiem fotowoltaika jest super, ale wole kolektor próżniowy 😛 )

W instalacji jest 85 żeberek (0,25L/żeberko) + grzejnik drabinkowy (2,75L) + mały grzejnik panelowy (5L) + pojemność kotła (73L) co daje mi jakieś 102L + zład w rurach ok 30L. Łącznie na okrągło 135L wody w instalacji +/- 5L Jakiej wielkości naczynia przeponowe zainstalować? 

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze tylko pytanie, w których miejscach umieścić zawory zwrotne i czy są wymagane przy takim układzie? Filtry skośne przed pompami oczywiście?

Jeśli mogę prosić o zaznaczenie na schemacie, w którym miejscu ma być ten zawór zwrotny na zasilaniu w zimną wodę bojlera 😉

Edytowane przez DarkBlizzard
Opublikowano (edytowane)

Jeśli dobrze rozumie, zawór zwrotny powinien być przed Grupą bezpieczeństwa CWU, aby ewentualny wzrost ciśnienia przekierować do naczynia przeponowego i zaworu bezpieczeństwa, a nie w instalacje miejską? A czy na powrocie z bojlera i grzejników też mają być zawory zwrotne? 

Jeszcze pytanie odnośnie zaworu zwrotnego różnicowego. Montować czy nie montować? Jeśli montować, to w jaki sposób? Mam pominąć wtedy zawór czterodrogowy i pompę numer "4" , czy tylko samą pompę numer "4" a przez zawór czterodrogowy woda "przeciśnie" się grawitacyjnie?

Edytowane przez DarkBlizzard
Opublikowano (edytowane)

w tym układzie oba zaw zwrotne- te wskazane strzałkami, są zbędne.

Zaw zwrotny na zasilaniu bojlera ZW - jest prawidłowo

zaw różnicowy jest zbędny!

Edytowane przez sambor

Zawór schładzający jest prostszy w montażu , natomiast powoduje dopuszczanie nowej wody do układu.

Wężownica jest pod tym względem lepsza, ale wymaga wężownicy w kotle, te zewnętrzne są czasem konstrukcjami mocno nieudanymi.

Edytowane przez sambor

Znalazłem opis króćców i zastanawiam się, jak to zastosować do swojego schematu:

Mufa A: zasilanie bojlera to wiadomo

Mufa B: zawór bezpieczeństwa, czyli oprócz zaworu na grupie bezpieczeństwa, wkręcić drugi w mufe B?

Mufa F: z racji, że to układ zamknięty i nie posiadam naczynia wyrównawczego, co mam tu podłączyć?

opis króćców.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sambor napisał(a):

Tak, możesz tak podłączyć, tylko obieg cyrkulacji oczywiście przy punkcie poboru CWU, a nie przy zaw 3-D. 

Sorki, ale nie bardzo rozumiem 🙈 mogę prosić o tzw łopatologiczne wyjasnienie? 🙂 z góry dziekuje 😉 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Masz np długą rurę zasilania CWU ( więcej niż 6m), to aby w tym odległym kranie była zawsze ciepła woda doprowadzasz tam 2 rury - rurę zasilającą z bojlera lub w twoim przypadku z zaw 3-D oraz rurę którą woda będzie krążyć w obiegu bojler / kran, tak aby w momencie poboru była w punkcie ciepła woda, taka cyrkulacja jest istotna np przy prysznicach , do wanny jest mniej istotna, umywalka to różnie.

Opublikowano

Jeśli z kotła wychodzi króciec 6/4" to wystarczy jeśli polecę od kotła do zaworu 4D rurą miedzianą 42mm i pozniej za zaworem 4D, aż do pomp CWU, C.O. i pompy kotłowej również 42mm? A za pompami zredukuje do rury miedzianej 35mm? Czy to przerost formy nad treścią i lepiej wszystko lecieć 35mm? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, kolejny etap rozkminy. Z racji tego, że chce w późniejszym czasie grzać CWU solarami, myślę nad schematem podłączenia tego do pieca. Bojler będzie z dwoma wężownicami. Dolna wężownica ma większą powierzchnie i docelowo ma być wykorzystywana pod solar, górna jest mniejsza i ma być pod C.O. Ale wyczytałem, że grzejąc w sezonie zimowym tylko górną wężownice za pomocą C.O., woda nie grzeje się "cała" w bojlerze lecz przykładowo 1/2 z 200 litrów. Więc wymyśliłem, że za pomocą zaworów kulowych mógłbym spiąć obie wężownice w sezonie zimowym i grzać cały bojler z C.O. a w sezonie letnim przełączał bym zawory i grzał C.W.U dolną wężownicą za pomocą solarów. Czy ma to sens? 

cwu i solary.png

Opublikowano

Kolektor próżniowy, woda

Z kolektorem glikolowym też nie byłoby problemu, bo mógłbym go podłączyć przez jakiś wymiennik płytowy, żeby nie cisnąć glikolu w instalacje. Plusem takiego rozwiazania jest to, że na zime nie musiałbym spuszczać wody z kolektora