Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie ma tu tematu na temat kotła Defro firewood więc zakładam. Może ktoś posiada i podzieli się opinią?

Opublikowano

Witam.

Posiadam taki kocioł 19kw, od około miesiaca. Walka trwa, nie mam plomienia w tym oczku i temperatura ledwo 60Stopni miarkownik ciagu otwarty na maksa, powietrze wtorne 20%. Pale weglem orzech i drewno. bez wegla wogole kiepsko

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem tego kotla !!! 🙂 czyli defro firewood 19kw !!!  A tak na poważnie zaczynam tęsknić za starym kopciuchem , sprawa wygląda tak że nie chcę podchodzić do tematu że zainwestowałem w badziew tylko tłumaczę sobie że to nowe i może to ja coś robię źle tylko cudów do ustawiania tu nie ma powietrze pierwotne i wtórne oraz dźwignia do krótkiego i długiego obiegu spalin oraz elektryczny miarkownik ciągu i to by było na tyle wiec pole manewru nie wielkie, a tak jest problem z temperaturą . 80 stopni osiągnę ale zbyt dlugo to trwa i kombinuję z otwieraniem drzwi paleniskowo-popielnikowych ale na dłuższą metę się tak nie da dodam że drewno mam twarde liściaste ( jesion brzoza jawor ) wilgotność ponizej 20% instalacja wykonana prawidłowo z wszystkimi zabezpieczeniami zaworami pompkami itp oraz buforem 800l  a więc o co kaman??? Nie wiem wydaje mi się że brakuję mu powietrza może się mylę.  Zastanawiam się nad wypieprzeniem lub przerobieniem przegrody paleniska czy to coś pomoże nie mam zielonego pojęcia.  A wy jak sobie radzicie ? Bo czytam że kolorowo też nie ma

Opublikowano

Zbyt duży zrzut zimnej wody na powrocie jest przyczyną ( bufor, podłogówka). Nie da się ogrzać tak dużej ilości wody w krótkim czasie - kocioł chce się rozpędzić, ale zimna woda z powrotu go zalewa. Wkładka na 75' na krótkim obiegu powinna pomóc. 

Opublikowano

Wszystko działa na laddomacie defro więc kocioł zaczyna ładować bufor dopiero gdy osiągnie temperaturę 72 na krótkim obiegu a powrót na kocioł jest zabezpieczony tak że nie może wracać do niego woda niższa niż 65

Opublikowano

To musisz zaobserwować temperaturę spalin w trakcie rozgrzewania bo prawdopodobnie robią się przestrzenie pomiędzy drewnem - za mała warstwa żaru i powietrze ucieka do komina nie uczestnicząc w spalaniu - będzie to widać na temperaturze spalin.

Opublikowano

I oczywiście trzeba zrobic doprowadzenie powietrza z zwenątrz.  Bo jak kotłowina jest bez czerpni to tęż może byc taki problem 

Opublikowano

Dzięki chłopaki problemu już nie ma !!! Zrobiło się ciepło :-) ale tak na poważnie to sprawdzę temperaturę spalin może w tym problem a z powietrzem to nie wiem ponieważ otwierałem okno przy paleniu które jest w kotłowni ale też mogę się mylić w weekend ma być coś zimniej więc będę walczył dalej 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kris jak tam z kotłem? Poradziłeś sobie z nim? Czy wywaliłeś tą blachę z kotła? U klienta mam taki sam kocioł i trudno w nim osiągnąć zadowalającą temperaturę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.08.2023 o 23:47, Meniu12 napisał(a):

Posiadam taki kocioł 19kw, od około miesiaca. Walka trwa, nie mam plomienia w tym oczku i temperatura ledwo 60Stopni miarkownik ciagu otwarty na maksa, powietrze wtorne 20%. Pale weglem orzech i drewno. bez wegla wogole kiepsko

Czytając pojerzemam że u was koledzy w tym kotle próblemów może być kilka - i  jest  albo kiepski opał (za mokre drewno),  lub słaby ciąg kominowy -tj . zawirowywacze w kotle duszą ciąg - trzeba obowiazkowo wywalic i potestować  , lub podawanie PP jest spieprzone i pali sie tylko nie może , ale podejrzewam ze winnne są zawirowywacze tak na 90%

Edytowane przez mikkei
Opublikowano
5 godzin temu, gersik napisał(a):

Kris jak tam z kotłem? Poradziłeś sobie z nim? Czy wywaliłeś tą blachę z kotła? U klienta mam taki sam kocioł i trudno w nim osiągnąć zadowalającą temperaturę.

Hej gersik z kotłem sobie do końca jeszcze nie poradziłem ponieważ próbuje dokupić część do termoregulatora defro lecz z serwisem jak na razie ciężko ale wiem o co chodzi w moim przypadku . Przegrody paleniska nie wywaliłem lecz były próby palenia bez niej i nic to nie dawało walka trochę trwała ale doszedłem do rewelacyjnego palenia mianowicie tak jak w instrukcji niestety drewno trzeba scisle w komorze ulkadac od małej średnicy do większej żeby się zsuwalo przez tą przegrodę cudów nie ma bo w instrukcji podają maksymalna średnicę do 12 cm za dużo to nie jest ale jakoś sobie na razie radzę choć jak będzie czas to pasuje coś uspawac żeby było wygodniej ale mimo to płomień w oczku przepiękny!!!! No i tyle o paleniu u mnie problem z temperaturą jest taki że chyba instalator za bardzo nie wiedział co montuje i jak się okazało że w termoregulatorze defro nie ma wkładki termostatycznej na 72 stopnie tylko na 55 co powoduje to że jak kocioł osiągnie temperaturę 72 stopnie na małym obiegu i zacznie ładować bufor woda z powrotu wychladza kocioł do 55 stopni przez tą wkładkę i dopiero jak bufor osiągnie na powrocie 55 stopni to wtedy zaczyna się podnosić powoli do 80 które mam ustawione u siebie . Czekam na tefon w sprawie tej wkładki ponieważ na razie jej nie mają.