kindzia2089 Opublikowano 30 Lipca 2023 #1 Opublikowano 30 Lipca 2023 Witam potrzebuje porady co jest tańsze połączenie grzejników przez alupex czy miedź. Będę miała piec gazowy . Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 30 Lipca 2023 #2 Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) Miedź jest najdroższym materiałem,zwłaszcza rury.Po drugie jak instalacja będzie w systemie rozdzielaczowym zrobiona na rurach PEX nie będzie łączeń w ścianach,posadzkach tym samym będzie pewniejsza Edytowane 30 Lipca 2023 przez Uzytkownik2 Cytuj
kindzia2089 Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor #3 Opublikowano 30 Lipca 2023 Pytam bo w niedalekiej przyszłości będę musiała większości rur i grzejników demontować a niestety mam tylko 2 piece kaflowe które będę burzyć i zakładać gaz ziemny a później całkiem inny robić układ pomieszczeń. Dostałam wycenę na alupexy i pozostałe rzeczy . Pan mi powiedział że to chowa się w sciane a ja mam częściowo ocieplone pokoje od wewnątrz i szkoda niszczyć te ocieplenie skoro za kilka lat będę robiła generalny remont . Nie wiem czy te alupex mozna poprowadzić też po scianie ? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 30 Lipca 2023 #4 Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) Teoretycznie można ale instalacja może nie wyglądac estetycznie(rury są w krążkach=ciężko je idealnie wyprostowac)Mozna też zrobić w systemie zgrzewanym PP to jest najtansze Edytowane 30 Lipca 2023 przez Uzytkownik2 Cytuj
kindzia2089 Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor #5 Opublikowano 30 Lipca 2023 Nie będzie to się pod wpływem temp wyginac czy coś? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 30 Lipca 2023 #6 Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) Nie będzie,w kotlach gazowych,zwłaszcza kondensacyjnych a na dzień dzisiejszy tylko takie są, nie ma wysokich temperatur w przeciwienstwie do kotlow na paliwo stale Edytowane 30 Lipca 2023 przez Uzytkownik2 Cytuj
sambor Opublikowano 31 Lipca 2023 #7 Opublikowano 31 Lipca 2023 (edytowane) Przy prawidłowo dobranych przekrojach rur i w miarę dobrej izolacji budynku, miedź lutowana lub prasowana wychodzi cenowo całkiem nieźle, podobnie jak stal prasowana. A estetyka obu tych systemów przewyższa wszelakie "plastiki" czy pexy. Ponadto cienkie rurki można łatwo zamaskować cokołem przypodłogowym. Edytowane 31 Lipca 2023 przez sambor Cytuj
kindzia2089 Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor #8 Opublikowano 31 Lipca 2023 Budynek nieocieplony niestety ale dwa pomieszczenia skosne maja wełnę Cytuj
sambor Opublikowano 31 Lipca 2023 #9 Opublikowano 31 Lipca 2023 Jak ma być w miarę oszczędnie w wykonaniu i ekonomicznie w eksploatacji, to trzeba policzyć i dobrać grzejniki, a do nich rury w kilku wariantach materiałowych a na końcu kocioł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi