Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy odległość pompy od granicy działki związana z generowanym hałasem jest liczona tylko względem jej przedniej części? Czy musi być również zachowana dla jej boków? Czy pompa ciepła tak samo hałasuje "do przodu", "do tyłu" jak i w lewo i w prawo czy może w którąś stronę znacznie bardziej?

Opublikowano

Pomyśl zanim coś napiszesz.

Jak masz z tym kłopot to włącz YouTube i posłuchaj pomp.

Opublikowano

Wszystkie te artykuły opisują tylko odległość od przodu pompy. Nikt nie wspomina odległości od boku pompy. Mam na myśli coś takiego?

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi czy przyjmując takie ułożenie x = y? A może jednak w bok mniej promieniuje ten hałas?

image.png.9ba8aa7beb0957e576197e40c9e5842c.png

Opublikowano

Postaw ją tak jak na obrazku i nie denerwuj sąsiada!

Opublikowano

Odległości zawsze liczą się od najbliższej krawędzi do granicy działki

U kolegi padła PC, gdyż "przyjazny" sąsiad wsadził mu w wentylatory (2szt) PC kilka elektrod spawalniczych.

Moim zdaniem PC powinna być zabezpieczona przed takimi macherami.

Opublikowano (edytowane)

Nieważne jak, ważnie, że zepsuta. Zrób wszystko, żeby twój sąsiad nie zrobił Ci tego samego.

Jednym słowem, stawiając pompę pomyśl o sąsiadach, nie tylko o sobie!

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
14 minut temu, michael1234 napisał(a):

bo stała w granicy

Jak w granicy?

Stała centralnie obok domu.

A mało to złośwców wokoło - sam masz pewnie takich, gdyż o jakieś hałasy się martwisz.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja to bym powiedział że dźwięk rozchodzi się dookólnie. Dodatkowe odbicia od przeszkody mogą powodować odbicia dźwięku i zwiększenie hałasu. Na to wszystko są oczywiście normy prawne. Przed zakupem pompy gdzieś sobie doczytałem. Za pewne się nie zmieniło nic w tej kwestii.

https://kotly.pl/glosna-pompa-ciepla/

Taki topic.

Opublikowano

Sąsiad ma chinola, a okolica jest cicha. Jak idę z psem to ten badziewny wentyl słyszę nawet w promieniu 30-40m. Ściana budynku odpowiednio wzmacnia "przekaz". W okolicy jest też druga PC, która pokazuje "pazur" zimą. Nie wiem jak właściciele żyją z takimi wynalazkami, ale mogą niektórzy zatęsknić za kotłami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam w pracy tabele norm hałasu. Cyknę foto dla potomnych. Jeżeli oczywiście kogoś to interesuje. 

Opublikowano

Proszę. 

IMG_20231115_105249461.jpg