martii Opublikowano 18 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Mam pytanie.W swojej instalacji mam zawór 3d(zasilanie co).Aktualnie na wyjściu na grzejniki mam ustawione 50 st a na a piecu zadana temp.to 60 st.Jak wygląda sprawa powrotu wody do pieca(hef ekoplus 20kw).Czy od zadanej temp.zależy temp.powrotu w takim przypadku?Chodzi mi o to żeby nie było roszenia na ściankach kotła Cytuj
neokowal1 Opublikowano 18 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jeżeli masz zamontowany zawór 3d w konfiguracji na mieszanie, tzn. pompa jest za zaworem to temperatura na powrocie kotła jest taka jak temp. powrotu z grzejników. Temperatura na kotle w takiej konfiguracji nie ma większego wpływu na powrót. Cytuj
martii Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Czyli wynika z tego że zawor 3d to troche lipa...bo nie zabezpiecza powrotu jak 4d.Więc za bardzo nie da się wpłynąć na temp.powrotu (a z tego co się mówi ma to być ok 55 st na powrocie,żeby nie korodował kocioł).A swoją drogą to wyglada to tak..może jakies sugestie ku ulepszeniu? Cytuj
LordFalcon Opublikowano 18 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Czy ten kocioł ma w ogóle wężownicę schładzającą? Cytuj
martii Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor #5 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Pojęcia nie mam.A jak to sprawdzić,czy ma czy nie..? Cytuj
bydgost Opublikowano 18 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Czy ten kocioł ma w ogóle wężownicę schładzającą? Zapewne nie ma bo to dopiero nowość, ale jeśli podasz typ i producenta kotła to będzie wiadomo. Cytuj
bydgost Opublikowano 18 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2009 ..może jakies sugestie ku ulepszeniu? Czy te filtry pokazane na zdjęciach są przystosowane do pracy w pozycji pionowej? Wydaje mi się, że nie, ale może lepiej to sprawdzić. A jeśli chodzi o zawór mieszający to preferuję czterodrogowy i taki u siebie zamontowałem. Cytuj
martii Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor #8 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zapewne nie ma bo to dopiero nowość, ale jeśli podasz typ i producenta kotła to będzie wiadomo. Hef ekoplus 20kw się zwie ten kociołek Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 18 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam Kocioł pracuje z 3d w funkcji rozdzielacza. Współdzieli zasilanie kotła na potrzeby CO i powrotu podnosząc jego temp. Mariusz przestawiłeś czasy ? Pozdrawiam Cytuj
bydgost Opublikowano 18 Grudnia 2009 #10 Opublikowano 18 Grudnia 2009 A w jaki sposób się to odbywa, że zawór 3D podnosi temperaturę kotła? Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 18 Grudnia 2009 #11 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam Poczytaj o 3d i jego konfiguracji. Zawór 3d to zawór którym działa w dwóch konfiguracjach. Miesza.... np z dwóch gałązek do jednej lub rozdziela z jednej do dwóch. W chwili gdy rozdziela tak jak w przypadku ze zdjęcia to pewną cześć podgrzanej wody w kotle podaje do powrotu tym samym podnosząc jego temp. Jest ona zaniżona wobec oczekiwanej przez powrót z kaloryferów, chłodniejszy z wiadomych względów. Pozdrawiam. Cytuj
bydgost Opublikowano 18 Grudnia 2009 #12 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Ale jak może podawać do powrotu skoro nad zaworem jest pompa. Chyba, że pompa podaje wodę w stronę pieca, ale to byłoby dziwne. Cytuj
neokowal1 Opublikowano 19 Grudnia 2009 #13 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Bydgost ma rację, zawór 3d działa na mieszanie (pompa za zaworem) i nie podnosi temp. powrotu do kotła. Cytuj
martii Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor #14 Opublikowano 19 Grudnia 2009 WitamKocioł pracuje z 3d w funkcji rozdzielacza. Współdzieli zasilanie kotła na potrzeby CO i powrotu podnosząc jego temp. Mariusz przestawiłeś czasy ? Pozdrawiam Przestawiłem zadaną z 60 na 65 no i poprawiło się spalanie(nie ma tyle sadzy).Ponoć dla Hefa to jest temperatura pracy optymalna.Co do czasow to 18/42 ustawilem.Jak mu dalem mniej 12 na 48 to mi kopiec zniknął i był bardzo maly ogień na retorcie i żaru prawie wcale.Ale jeszcze pokombinuje.pozdrawiam Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 21 Grudnia 2009 #15 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam Racja. To nie integra.... Mój błąd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi