sambor Opublikowano 18 Czerwca 2023 #26 Opublikowano 18 Czerwca 2023 No tak, za silna pompa, pewnie kręcona ma max, grzejnik jako odpowietrznik pionu i są efekty! Nie wiem czy to pomoże , ale daj pompę na minimum i wymień na próbę odpowietrznik na grzejniku na automatyczny. Cytuj
seb455 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor #27 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Odpowietrznik na grzejniku jest automatyczny. Pompa była na 1 biegu cały czas i nie grzało. Zwiększenie na 3 nie dało efektu. Dopiero spuszczenie wody z grzejnika pomaga. Wtedy 2-3 dni grzeje i znów przestaje Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 18 Czerwca 2023 #28 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Jeśli autor tematu dokładnie narysował schemat instalacji to moim zdaniem błąd jest w sposobie podłączenia naczynia. Pierwszy to jak już koledzy wspominali podłączenie go na pionie grzejnikowym,a drugi to podłączenie do niego zasilania i powrotu jednocześnie. Cytuj
sambor Opublikowano 18 Czerwca 2023 #29 Opublikowano 18 Czerwca 2023 (edytowane) Takie podłączenie naczynia było w przypadku samopodgrzewania naczynia wzbiorczego, wtedy w naczyniu krąży woda i zabezpiecza naczynie przed zamarznięciem. Naczynie powinno być podłączone z zasilania i jak najniżej. Czyli przy naczyniu powrót zamieniamy z zasilaniem, na powrót odpowietrznik autom. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez sambor Cytuj
seb455 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor #30 Opublikowano 18 Czerwca 2023 26 minut temu, Popcorn1 napisał(a): Jeśli autor tematu dokładnie narysował schemat instalacji to moim zdaniem błąd jest w sposobie podłączenia naczynia. Pierwszy to jak już koledzy wspominali podłączenie go na pionie grzejnikowym,a drugi to podłączenie do niego zasilania i powrotu jednocześnie. 26 minut temu, Popcorn1 napisał(a): Jeśli autor tematu dokładnie narysował schemat instalacji to moim zdaniem błąd jest w sposobie podłączenia naczynia. Pierwszy to jak już koledzy wspominali podłączenie go na pionie grzejnikowym,a drugi to podłączenie do niego zasilania i powrotu jednocześnie. Ja chyba źle rozrysowałem, nie byłem przy hydrauliku jak to podłączał i szczerze nie mam pojęcia gdzie co idzie. Na bank ta rura od dołu to zasilanie, ta na górze idzie do odpowietrznika, jedna z tych co idą do ściany do kanalizacji a druga to powrót? Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 18 Czerwca 2023 #31 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Jeśli woda krąży w naczyniu wpływając dołem,a powraca u góry z prawej strony do instalacji to tam jest powietrze,które może trafiać do instalacji. Tym bardziej że na górze naczynia jest rura przelewowa połączona z kanalizacją i tędy może zaciągać powietrze do instalacji. Jak pisał autor po spuszczeniu i ponownym napełnieniu instalacji wodą drabinka grzeje 2-3 dni i na tym koniec. Takie są moje przemyślenia,może się mylę ale ja bym spróbował zaślepić górną prawą mufę naczynia i tą rurę,która idzie w ścianę. Zostawił bym tylko dolne podłączenie i górny przelew. Cytuj
sambor Opublikowano 18 Czerwca 2023 #32 Opublikowano 18 Czerwca 2023 To jest to o czym pisałem , tylko na tej rurze co idzie w ścianę trzeba dać odpowietrznik aut Cytuj
seb455 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor #33 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Na tej rurze która idzie z prawej strony naczynia do ściany tak? Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 18 Czerwca 2023 #34 Opublikowano 18 Czerwca 2023 W mufę korek a na rurze odpowietrznik. Cytuj
sambor Opublikowano 18 Czerwca 2023 #35 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Odpowietrznik zaraz za kolankiem, na pionowym odcinku rury, To jest chyba do wykonania bez większej gimnastyki, albo nawet po drugiej stronie ściany. Cytuj
seb455 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor #36 Opublikowano 18 Czerwca 2023 15 minut temu, Popcorn1 napisał(a): W mufę korek a na rurze odpowietrznik. Co do tej rury o której piszesz to na pierwszej wizycie Hydraulik nie podłączył jej do naczynia i grzejnik w korytarzu nie grzał a woda się zagotowała w piecu Cytuj
sambor Opublikowano 18 Czerwca 2023 #37 Opublikowano 18 Czerwca 2023 To ja już nie wiem jak masz tą instalację zrobioną. Przepatrz trasę, może dasz radę poprowadzić osobna rurę z kotła do naczynia - wtedy będzie prawidłowo i na pewno będzie działać ten grzejnik w łazience. Cytuj
seb455 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor #38 Opublikowano 18 Czerwca 2023 (edytowane) A może być ta rura normalnie podłączona do naczynia tylko odpowietrznik za kolankiem? Czy to nic nie da? Nie wiem jak to jest podłączone... wiem tyle że przed remontem wszystko śmigało a teraz lipa. Coś zapowietrza ten pion i wygląda na to że bombel powietrza siedzi w rurach a nie idzie do grzejnika i dlatego nie dociera do odpowietrznika. Jest jeszcze jedno ale nie wiem czy to ma coś do rzeczy. Napowietrzenie kanalizacji wcześniej było puszczone w komin wentylacyjny przy suficie, teraz jest pod umywalką dosyć nisko. Może faktycznie z rurki od kanalizacji pcha powietrze do naczynia i później idzie w rury? Edytowane 18 Czerwca 2023 przez seb455 Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 19 Czerwca 2023 #39 Opublikowano 19 Czerwca 2023 A jak było podłączone naczynie przed remontem? Wiem że z grzejnika w łazience,ale chodzi mi o sposób podłączenia rur. Czy tak samo jak masz to teraz podłączone? Cytuj
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2023 #40 Opublikowano 19 Czerwca 2023 To mamy jeszcze jedną wadę - naczynie przelewowe musi być otwarte , a w tym przypadku nie jest! Trzeba na początek wykręcić na nim odpowietrznik, wtedy może się poprawi. Cytuj
seb455 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor #41 Opublikowano 19 Czerwca 2023 8 godzin temu, Popcorn1 napisał(a): A jak było podłączone naczynie przed remontem? Wiem że z grzejnika w łazience,ale chodzi mi o sposób podłączenia rur. Czy tak samo jak masz to teraz podłączone? Wydaje mi się za tak samo tylko odpowietrzenie z zasilania łazienki szło do naczynia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi