Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkim - jestem tu świeżak

Piszę bo wykonawca niedostępny przez najbliższe 2 tygodnie 😞

Proszę o konsultacje - jestem kilka dni po podłączeniu kotła gazowego do instalacji CO i CWU.

Piec gazowy, dom 100m2, podłogówka po całości z cyrkulacją wody ciepłej, pompa w studni kopanej, zbiornik hydroforowy w domu. Podłogówka jeszcze nie wygrzewana.

Całość wygląda tak że mam doprowadzoną wodę do zbiornika -> potem mam filtr wstępny -> stacja uzdatniania -> filtr węglowy -> doprowadzenie do instalacji

Teraz problem który spędza mi sen z powiek:

W sytuacji kiedy puszczam wodę do instalacji (odkręcam zawór za filtrem węglowym) powolutku ubywa wody w zbiorniku -> pompa załącza się i napełnia zbiornik i tak w kółko. Pompa załącza się mniej więcej 3 - 4 razy dziennie (w nocy pewnie też tyle).

Martwię się że mam gdzieś nieszczelność instalacji: podłogówki albo wody użytkowej. Podpytywałem domorosłych specjalistów i twierdzą że to normalne bo podłogówka napewno jest zapowietrzona i tak powoli się odpowietrza. A piec wyłączony więc instalacja się nie odpowietrza.

Poza tym była próba szczelności po wykonaniu instalacjali - ale z drugiej strony potem był układany styropian, robiona wylewka / może gdzieś coś po drodze się uszkodziło.

Strasznie mnie to martwi i chciałbym poznać zdanie specjalistów - a do powrotu mojego wykonawcy to się wykończę nerwowo. W przypadku nieszczelności na samą myśl o kuciu nowych płytek itp robi mi się słabo 🙂

Dodam że po zamknięciu zaworu dopływu wody do instalacji - poziom w zbiorniku jest OK / nie zmienia się więc doprowadzenie wody ze studni do domu musi być szczelne.

Edytowane przez marcin
Zmiana tytułu na opisowy
  • marcin zmienił(a) tytuł na Po podłączeniu kotła gazowego do instalacji z podłogówką ubywa wody.
Opublikowano
1 godzinę temu, Raf3636 napisał(a):

Podłogówka jeszcze nie wygrzewana.

A powinno to być zrobione przed kafelkowaniem. Po to wygrzewa się posadzkę, aby wilgoć usunąć. Przez kafle (w końcu to szczelna ceramika, lub gres) będzie trochę ciężko tę wilgoć usunąć. Na pewno nie powinieneś teraz wygrzewać w standardowy sposób tej posadzki, bo klej pod płytkami może puścić. 

Poza tym była próba szczelności po wykonaniu instalacjali - ale z drugiej strony potem był układany styropian, robiona wylewka / może gdzieś coś po drodze się uszkodziło.

Na 100% pomyliłeś się w tym opisie. Styropian jest pod instalacją.

W sytuacji kiedy puszczam wodę do instalacji (odkręcam zawór za filtrem węglowym) powolutku ubywa wody w zbiorniku -> pompa załącza się i napełnia zbiornik i tak w kółko. Pompa załącza się mniej więcej 3 - 4 razy dziennie (w nocy pewnie też tyle).

Teraz to co spędza Ci sen. Instalacja CO powinna być raz napełniona, odpowietrzona i szczelna. Na piecu powinien być manometr. Powinien wskazywać niecałe 1 bar. Jak jest na zero, to znaczy, że instalacja jest najprawdopodobniej zapowietrzona. O uszkodzeniu instalacji pod wylewką raczej bym się nie przejmował. Musiałbyś mieć naprawdę dużego pecha, że przy wylewaniu uszkodzili instalację.

Poczekaj na spokojnie na wykonawcę. Jak przyjedzie to zgłoś mu zastrzeżenia. Podejrzewam, że wykonawca nie dokończył pracy, lub popełnił gdzieś błąd i zostawił odkręcony odpowietrznik.

Opublikowano (edytowane)

Czegoś tu nie rozumiem.Instalacja wody użytkowej a instalacja CO(tu podłogowa) to dwa różne obiegi.Instalacje CO napełnia(uzupełnia)się w 99%przypadkach ręcznie.To w którym układzie spada ciśnienie?Jak się robi wylewki to instalacja ogrzewania podłogowego musi być pod ciśnieniem,najlepiej napełnioną woda,wtedy w razie uszkodzenia w trakcie robót od razu pokazuje nieszczelnosc.Jak się włącza samoczynnie hydrofor,bez poboru wody,to nieszczelność może być w instalacji wody użytkowej czyli pomiędzy hydroforem a punktami poboru(bateriami.WC) wody użytkowej.

Edytowane przez Uzytkownik2