Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wymiennik - bojler CWU

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez wacio1967,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie posiadam wymiennik CWU z 2 wężownicami spiętymi ze sobą Gamet SGW(S)B 300 litrów Tower Biwal. W zbiorniki jest zamontowana grzałak 6/4" 3 kW.
Zmieniam na kocioł gaazowy i zastanawiam się  nad zmiana ć na coś rozsądniejszego ok pojemności 150 l dl 5 osób klasy A (maxB) . Co sądzicie o
1. Galmet Tower Grand SGW(B) 160 L
2. Elektromet 062-15-101/MG
Co innego możecie polecić lub któe z tych polecacie?

Opublikowano

Ja polecam przeważnie z emaliowanych Biawara, będzie w klasie B lub Joula nierdzewnego tam 150l jest w klasie A i ma od razu grzałkę.

Choć wg mnie do gazu to raczej większy bojler jest przydatny.

Moim zdaniem 200l będzie OK

Opublikowano

@bykmark chcesz wymienic 300l na 150 przy kondensacie? 
OK ale to zalezy ile tej wody potrzeba. Lepiej grzac 300l do 45C anizeli 150 do 65. Wykorzystaj kondensacje jesli juz masz takie mozliwosci.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie myślałem w ten spsoób.

Jeszcze teraz bojler 300 l spięte są dwie weżownice grzeję kotłem na ekogroszek.
Mając na uwadze że w lecie grzeję grzałką 3kW - wkręconą w połowie bojlera - chciał zmienić na bojler elektromet 150 l podejscia od góry 062-15-101/MG - i również wkreće grzałkę na samym dole.
Myśle że to będzie ekonomiczniejsze rozwiązanie przy grzałce a nawet jeśli kocił gazowy włączy się raz nagrzać w lecie wodę. Nie mam curkulacji w domu 

Co w takim razie doradzicie ? 
Zostawić bojler i podłączyć tylko wężownicę górna do korła gazowego 

Opublikowano

A w mniejszym 150 l gdy grzałka będzie na dole nie będzie sie mieszało tyle wody co w 300l - dobrze kombinuje ?

Opublikowano

A jeśli zamierzam dołożyć w ciągu kilu lat pompę ciepła do CWU to co proponujecie?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Musisz liczyć, że jedna osobo potrzebuje około 50 litrów. Więc to co masz (300 litrów) jest jak najbardziej odpowiednie.

Podłączając do tego PC, ta pojemność jest również odpowiednia.

Jak chcesz zagrzać to gazem, to ta pojemność jest również odpowiednia.

Jak chcesz grzać grzałką, to tutaj musisz się zastanowić skąd ten prąd będziesz brał. Jak z sieci, to taniej będzie gazem to zagrzać, jak z PV to pojemność również odpowiednia.

Jak masz miejsce gdzieś na ścianie, dachu, posesji, to możesz założyć PV off-grid. Nigdzie tego nie zgłaszasz, a masz całkowicie za darmo CWU w okresie od wiosny do jesieni. W taki dzień jak dzisiaj (słonko świeci na maksa), to bez problemu zagrzejesz te 300 litrów. Półtora godziny temu włączyłem grzałkę off-grid i temperatura dźwignęła się o 11 stopni. Musisz wziąć pod uwagę, że ja bufor nie używam do CWU, tylko do CO (bufor non stop ma duże straty). 

Zakładając że zużyjesz całe 300 litrów, to do podgrzania będziesz miał 300 litrów wody o 27 stopni (42-15=27). Zużyjesz na to około 10kWh energii. Grzałka 2kW zrobi tą robotę w niecałe pięć godzin. To są oczywiście warunki skrajne, bo nigdy nie zużyjesz 300 litrów, więc nigdy nie będzie tyle do podgrzania. Deltę też podałem skrajną (najczarniejszy scenariusz). Temperaturę maksymalną też podałem do 42 stopni. Grzałka off-grid będzie Ci grzała powyżej tych 42 stopni, więc całe te wyliczenie jest tylko przykładowe. Rzeczywistość jest o wiele bardziej pozytywna, niż wychodzi to z wyliczeń.

image.thumb.png.9feadba32b1edbc4a51cc96562a80cb5.png

• Przydało się 1