Rafał78 Opublikowano 12 Marca 2023 #1 Opublikowano 12 Marca 2023 W swojej instalacji przy zaworze ATV, przy zaworze 3D mam śrubunki mosiężne. Obecnie jeden sprzedawca przy zaworach 3D i ATV oferuje półśrubunki w zestawie. Mają one jednak przewężenia w przelocie nie odpowiadające średnicy 1 cal. Czy lepiej jednak zastosować normalnie śrubunek mosiężny 1 cal, czy wykorzystać pół śrubunek oferowany w zestawie? Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Marca 2023 #2 Opublikowano 13 Marca 2023 Witam , może podaj jaka jest średnica tych otworów będzie prościej odpowiedzieć . Bo 1" to zapewne gwint zewnętrzny wewnątrz którego jest ten otwór o ,który Ci chodzi . ? Pozdrawiam Tomekb Cytuj
Rafał78 Opublikowano 13 Marca 2023 Autor #3 Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) Ja stosowałem zarówno przy zaworze 3D jak i ATV, śrubunki mosiężne (dalej nypel lutowany do CU 28). Obecnie widziałem, że sprzedają przy zaworach ATV i 3D półśrubunki w połączeniu z nyplem - jest niewielka oszczędność. Półśrubunek ma jednak znaczne przewężenie (takie są oceny kupujących) . Moje pytanie : czy warto kombinować z wersją II, czy lepiej zastosować wersję I - sprawdzoną 🙂 Edytowane 13 Marca 2023 przez Rafał78 Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Marca 2023 #4 Opublikowano 13 Marca 2023 Ogólnie gwint 1" zewnętrzny nacina się na rdzeniu o średnicy 30,29 ( dolna krawędź gwintu) wg normy ścianka powinna być minimum 1,5 mm , jeśli przyjmiemy że ma być to uszczelniane na uszczelkę to należy tą ściankę zrobić grubszą 3-4 mm co daje nam otwór około 23mm . Tradycyjne śrubunki i pół-śrubunki mają różne te otwory, i zdarza się często jest on zbyt mały i tłumi przepływ w instalacjach, niby 1" a otwór wewnętrzny np. 13mm . Dzieje się to dlatego aby produkt był tańszy (, lżejszy , bardziej odchudzony ), Przykładowo jeśli zrobimy tuleję z gwintem 1" a za gwintem ,,przefrezujemy" na klucz 19 zachowując grubość ścianki pod klucz po 2mm ( co może okazać się za mało ) to otwór wewnętrzny wyjdzie 15mm. Tak to już jest . Poniżej zrobiłem Ci zdjęcia śrubunków jakie my sobie robimy do naszych zestawów rozdzielaczy i grup pompowych starając się aby nie tłumiły przepływów, z drugiej strony same zawory mają mniejszy przekrój na swoich odkuwkach , (przykładowo zawór ESBE 6,3 KVS ma średnicę 18,2 mm , ) więc jak zachowasz te same średnice otworów to będziesz miał pewność, że nie ,,zdławiłeś" przepływów. Pozdrawiam Tomekb Cytuj
Rafał78 Opublikowano 13 Marca 2023 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2023 Dziękuję Tomek za odpowiedź. Mógłbyś mi jeszcze opisać i przybliżyć ten śrubunek że zdjęcia nr 9 łączący zawór z pompą Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Marca 2023 #6 Opublikowano 13 Marca 2023 To też jest śrubunek taka dwuzłączka z dwoma nakrętkami obrotowymi lub z jedną . Długość w zależności od potrzeb. Otwór wewnętrzny fi 21 lub fi 22mm . Cytuj
Rafał78 Opublikowano 13 Marca 2023 Autor #7 Opublikowano 13 Marca 2023 Czy te śrubunki są ogólnodostępne, czy wykonujecie je na zamówienie na pożądaną długość. Świetne rozwiązanie do skompletowania sprzęgła. Cytuj
Rozwiązanie tomekb Opublikowano 13 Marca 2023 Rozwiązanie #8 Opublikowano 13 Marca 2023 Tak , wszystko robimy sami , nawet sprzęgła. zapraszam do kontaktu. Cytuj
Rafał78 Opublikowano 13 Marca 2023 Autor #9 Opublikowano 13 Marca 2023 Dziękuję bardzo za fachowe wyjaśnienie. Cytuj
tomekb Opublikowano 21 Marca 2023 #10 Opublikowano 21 Marca 2023 Witam serdecznie, troszkę porozmawialiśmy z @Rafał78 na priv i przygotowaliśmy dla niego dwa takie zestawy, do ochrony kotła na pelet , takie gotowce pasujące pod sprzęgło AFRISO BLH 801 , Ze względu ,że współpracuję z tą firmą udało się załatwić dobrą ofertę na to sprzęgło, więc Rafał zamówił całość, pompy miał swoje ,ale pozwoliłem sobie je dodać do zrobienia kilku fotek , tak jak by ktoś potrzebował . pozdr. Tomekb 1 1 Cytuj
Rafał78 Opublikowano 22 Marca 2023 Autor #11 Opublikowano 22 Marca 2023 Zestawy już są w moim posiadaniu. Polecam @tomekb, fachowe podejście, sumienność, terminowość realizacji, bdb jakość wykonania 😀 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi