PredatorC Opublikowano 8 Marca 2023 #1 Opublikowano 8 Marca 2023 Witam są na forum jacyś posiadacze kotłów ATTACK DPX lub SLX ? Cytuj
slar Opublikowano 8 Marca 2023 #2 Opublikowano 8 Marca 2023 Nie posiadam ale miałem okazję obejrzeć. I chyba się skusze ale na Słowacji bo Polsce to chore pieniądze chcą za nie. 1 1 Cytuj
PredatorC Opublikowano 9 Marca 2023 Autor #3 Opublikowano 9 Marca 2023 Jaki model oglądałeś? Masz jakieś zdjęcia wnętrza? Cytuj
slar Opublikowano 9 Marca 2023 #4 Opublikowano 9 Marca 2023 Dlx to byl, ja byłem tam oglądać mpm'a i ten attack mnie poprostu zaciekawił i potem zacząłem zgłębiać temat. 40'cha jest jajna bo łyka klocki 75cm jak kluski. Cenowo to wychodzi fajnie. Mpm 34kw jest po 13500 + wyciąg spalin to się robi 15000zl. Podzielisz to przez 4.7 to masz 3191€. To ja wolę Atacka slx 35kw za 3100€ plus koszt dojazdu na Słowację. Przynajmniej ja to tak widzę. kotłownie będę robił w przyszłym roku. Cytuj
PredatorC Opublikowano 23 Marca 2023 Autor #6 Opublikowano 23 Marca 2023 No no dobry je ten attack. Ja mu depne a ty pacz czy dymi. 🤣 I nadal nie ma co kupić.😔 Cytuj
Trx9 Opublikowano 23 Marca 2023 #7 Opublikowano 23 Marca 2023 Klasycznie nie raz powiesiłem drewno, ale taką zadyme to tylko żona raz zrobiła. Cytuj
miklo Opublikowano 23 Marca 2023 #8 Opublikowano 23 Marca 2023 Cóż. Nie ma żaru na palniku, to dym idzie w komin. Koleś pokazywał, że drobnicę tam wpakował. Cytuj
PredatorC Opublikowano 23 Marca 2023 Autor #9 Opublikowano 23 Marca 2023 43 minuty temu, miklo napisał(a): Koleś pokazywał, że drobnicę tam wpakował. Do swojego starego dolniaka który nie ma żadnej 5 klasy mogę napakować SAMEJ drobnicy (której mam olbrzymie ilości) pod sufit i nic nie dymi. I gdyby nie to że pod koniec roku upływa termin wymiany kotłów bezklasowych to bym go nie wymieniał. A ten ma 5 klasę i dymi jak parowóz. 1 Cytuj
rafwla Opublikowano 27 Marca 2023 #10 Opublikowano 27 Marca 2023 W dniu 23.03.2023 o 18:11, PredatorC napisał(a): No no dobry je ten attack. Ja mu depne a ty pacz czy dymi. 🤣 I nadal nie ma co kupić.😔 ale widać że klapa obiegu nie była zamknięta, paliło się jak w normalnym górniaku Cytuj
bercus Opublikowano 28 Marca 2023 #11 Opublikowano 28 Marca 2023 Každy niepalac zna tak podymic.Kiedy palacz duty,to dym z komina.... Cytuj
Wojslaw Opublikowano 12 Stycznia #12 Opublikowano 12 Stycznia JAK TAM zakupy na SŁOWACJI ?? tutaj mają chyba jeszcze po wysokim euro, czy zawsze taka różnica ?? ale i w Czechach też drogo ! coś ta firma ma słabych przedstawicieli, albo konkurencja lepiej płaci za NIESPRZEDAWANIE ... do tego Wam powiem na SŁOWACJI TO MA AŻ 6 LAT GWARANCJI !! tu 5 a Atmos 3 .. i pytanie, czy skoro kupiony na Słowacji to tu traci gwarancję ? przecież to i tak koszt producenta, a nie sprzedawcy ... bufory zapewne też tam tańsze ?? jak się sprawuje w praktyce ATTACK 15 KW - ile metrów, bo mi na pograniczu wychodzi z 25 kw - duży skok ..no i cenowy. a nie wiem czy da się w tym słabiej palić, jak spadnie efektywność ? a bufor i rozpalanie to mnie SŁABO BAWI ... czy wg Was da się dorobić palnik z cegieł szamotowych - wyrzeźbić ? bo np w Atmos jest okrągły co na pewno trudniej ... bo to koszt 2.500 zł a piszą że lubi pęknąć ... a skoro proste płyty w innych modelach pękają .. uprzedzając na pewno nie jest to na gwarancji - tzw element eksploatacyjny ! 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 12 Stycznia #13 Opublikowano 12 Stycznia Jeśli chodzi o wymagania co do komina to znalazłem, iż: Prescribed values of the chimney diameter and height: 20 × 20 cm min. height 7 m ∅ 20 cm min. height 8 m 15 × 15 cm min. height 11 m ∅ 16 cm min. height 12 m za: https://attack.sk/wp-content/uploads/2019/12/instructions-for-use-attack-slx-en.pdf Wymagany ciąg kominowy mbar 0,23 za: https://attack.pl/katalog/kotly-na-paliwo-stale/kotly-zgazowujace-drewno/kociol-na-drewno-attack-slx/#parametry-kotla Czy ktoś orientuje się, czy ten piec może działać na naturalnym ciągu (bez wentylatora i dmuchawy)? Cytuj
Wojslaw Opublikowano 13 Stycznia #14 Opublikowano 13 Stycznia jak wygląda żywotność wentylatora, zwłaszcza wyciągowego, bo dostaje temp. no i osady. a to tanie nie jest .. a nadmuchowe - czy nie wypychają dymu przez uszczelnienie drzwiczek, po pewnym czasie lubią się odkształcić. Jak wygląda rozpalanie w ATTACK i palenie bez nadmuchu ? 15 lub 25 kw. komin min 40x40 x 10 M, więc ciąg dobry wg wymiarów ale nie wiem jaki dokładnie. foto wkładów ATTACK - nie każdy model tak ma - patrzeć instrukcja https://neofix.pl/atmos-dokogen-dc25gd-25-kw-kociol-zgazujacy-drewno-p-5008.html 1 Cytuj
PredatorC Opublikowano 13 Stycznia Autor #15 Opublikowano 13 Stycznia 4 godziny temu, Wojslaw napisał(a): bo dostaje temp Dużej temperatury to on nie dostaje u mnie ~140-150 stopni na pełnej mocy. 4 godziny temu, Wojslaw napisał(a): komin min 40x40 x 10 M, Panie takie bydle to będzie ciągnąć jak w elektrowni. Cytuj
Wojslaw Opublikowano 14 Stycznia #16 Opublikowano 14 Stycznia ale duży w tym przypadku .. to długo się nagrzewa i szybko wychładza .. myślę dać blachę na górę z otworem tylko ile większa średnica od czopucha ..? do tego ostatnie 3 M debil zrobił z cegły dziurawki ..więc trzeba to ocieplić. a jak na dotację to może "znawca" zalecić wkład , bo jest zasmolony .. 150 stopni to trochę .. ile lat już działa ? a jakby zrobić trójnik i wpiąć go w II rurę, a tą na prosto włożyć szyber - zeby było do palenia bez wentylatora - jeśli tak pójdzie.? Attack, czy Atmos mają i tak nawiewowe ..więc tylko szczelność drzwiczek, bo ma stać na korytarzu .. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi