krzysvwt4 Opublikowano 7 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Mam pytanie,jak sie liczy punkt hydrauliczny rozumie że jest to zasilanie i powrót a co z takim opisem w cenniku firm podejście pod grzejnik,pion CO,czy do tego wszystkiego policzą jeszcze za metry położenia rur i ocieplenia? Cytuj
Mecenas Opublikowano 8 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mam pytanie,jak sie liczy punkt hydrauliczny Tak jak sobie go zdefiniują strony. Nie ma na to "norm". Dzwoń i pytaj. A najrozsądniej idź z projektem domu lub zaproś na wycenę całościową na obiekcie. Cytuj
iryd56 Opublikowano 8 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mam pytanie,jak sie liczy punkt hydrauliczny rozumie że jest to zasilanie i powrót a co z takim opisem w cenniku firm podejście pod grzejnik,pion CO,czy do tego wszystkiego policzą jeszcze za metry położenia rur i ocieplenia? Ja miałem takie ustalenia z instalatorem - myślę, że jednoznaczne: - kotłownia odzielny element cenowy, montaż urządzeń (kocioł, wymiennik ciepła, naczynie wzbiorcze) + orurowanie i podłączenia - 1000 PLN robocizna, - punkt ogrzewania, - grzejnik, szafka rozdzielcza, cena za p-kt w tym m-ż orurowania wraz z otulinami - punkt hydrailiczny - np umywalka, z m-żem doprowadzenia CW, ZW, kanalizacja Cena za punkt 110 PLN robocizna Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Normy na to są ale stosuje się je głównie w firmach a bazuje na "katalogach norm rzeczowych". Niestety nie wszyscy potrafią się nimi posługiwać. W rzemiośle przyjmuje się ceny umowne za np. punkt. Cytuj
Neo Opublikowano 8 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Często spotyka się takie podejście, że: c.o.: 1 punkt = grzejnik, pompa, naczynie itp. 2 punkty = bojler 3 punkty = kocioł cwu i kanalizacja: 0,5 - podejście wodne (umywalka - 1,5 pkt, pralka - 1pkt itd). Cenowo : 1 pkt - do 100 zł (pozwól mi uczyć się na Twojej instalacji) 1 pkt - 101 - 150 zł (jejku zgłosiłem działalność, co to będzie...) 1 pkt - 151 - 250 zł (płacę pracownikom składki ZUS i podatek) 1 pkt - powyżej 250 zł - sam wybieram sobie roboty i nie mogę opędzić się od klientów. Z przymrużeniem oka a jakie prawdziwe ;-) Pozdrawiam Cytuj
Mecenas Opublikowano 8 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2009 cwu i kanalizacja:0,5 - podejście wodne (umywalka - 1,5 pkt, pralka - 1pkt itd). A ja słyszę: umywalka, wanna - 3pkt, pralka, wc - 2pkt. Czyli woda ciepła, zimna i kanalizacja to 1pkt kosztorysowy. Cytuj
lolosko Opublikowano 8 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2009 heh..u mnie w regionie liczy sie to tak 1 punkt to ciepła+zimna+kanalizacja pralka,wc zmywarka to 0,5 punktu.umywalka wanna to 1 punkt Cytuj
krzysvwt4 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor #8 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Jednym słowem wolna amerykanka,kwestia dogadania sie z klientem i nic pozatym.a to jaka cena to już zależy od tego jak kto się ceni.pozdrawiam i dziękuję Cytuj
goryna Opublikowano 9 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Cenowo :1 pkt - do 100 zł (pozwól mi uczyć się na Twojej instalacji) 1 pkt - 101 - 150 zł (jejku zgłosiłem działalność, co to będzie...) 1 pkt - 151 - 250 zł (płacę pracownikom składki ZUS i podatek) 1 pkt - powyżej 250 zł - sam wybieram sobie roboty i nie mogę opędzić się od klientów. Dobre :D dodałbym jeszcze jedną pozycję : 1 pkt - 0 zł zrobię sobie sam (i to jest klient wymarzony) Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 9 Grudnia 2009 #10 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Jako przykład kosztorys na węzeł. Obieg_c.o._200kW.pdf Tak przygotowuje się wyceny na obiekty dla przedsiebiorestw. 1 Cytuj
krzysvwt4 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor #11 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dziękuję za odpowiedzi.pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi